dinsdag 9 februari 2010

debat rapport rekenkamer

Jacques Leurs zegt op zijn website dat hij het presidium wil voorstellen een extra raadsvergadering in te lassen waarin het rapport van de rekenkamer over het Trefpunt word besproken.

Op het eerste gezicht een goed idee, het zou goed zijn wanneer dit college aan het eind van de zittingsperiode verantwoording aflegt over de hangende heikele zaken. Maar dat zijn er meer dan het Trefpunt. Allereerst is er natuurlijk het Wisseveld. Vervolgens is er ook nog steeds geen eindverantwoording verschenen over het afbreken van de samenwerking met Mooiland bij het project Bijl/Hofplein. Bij de begrotingsbehandeling was er wel een wat cryptische zin in de risicoparagraaf; het college voorziet bij de afwikkeling geen risico’s. Dat betekent wel dat de afwikkeling nog niet is afgerond. Dat bleek ook al uit een B&W-besluit van 26 januari. Het college besloot het verzoek van Mooiland om mee te werken aan een art.19.1 WRO voor het project Bijl/Hofplein af te wijzen. Een duidelijk geval van mosterd na de maaltijd. Vraag hierbij is direct waarom dit besluit pas nu is genomen. “Al” half 2007 kreeg ik van dit college als antwoord op mijn zienswijze van januari 2006 de mededeling dat die procedure niet zou starten, een omzichtige omschrijving van afwijzing van die procedure. Dit lijkt heel erg veel op het gebrek aan regie bij het gemeentebestuur waar de rekenkamercommissie in de zaak Trefpunt op wees. En dan is het ook goed de eindrapportage over het nieuwe stadhuis eens door de bril van de rapportage over het Trefpunt te bezien. Al eerder noemde ik die rapportage onvolledig, maar de raad nam er genoegen mee.

En daarmee ben ik bij de raad. Een alinea die begint met “op het eerste gezicht” zoals hiervoor vraagt om een vervolg dat begint met een dikke “Maar…..”

De eerste “maar”. Het gaat zowel bij het Trefpunt als bij de andere punten niet alleen over de rol van het college, maar evenzeer over die van de raad in zijn geheel.

En dan de tweede “maar”. Zo’n bespreking vereist voorbereiding wil die niet in oeverloos gezwam ontaarden. Nu is het college al vanaf oktober 2009 op de hoogte van de inhoud van het rapport. Dat zou voldoende tijd opgeleverd moeten hebben om een reactie inclusief te nemen maatregelen te produceren. Maar helaas…
Alles bij elkaar betwijfel ik of een zinvol debat op 23 februari , hoe wenselijk ook, nog haalbaar is. Maar misschien is kort na 3 maart een alternatief. Dan moet de raad toch nog een keer bij elkaar komen als afsluiting.

Het brengt mij wel op het idee dat het een goede zaak zou zijn wanneer in het volgende raadsprogramma wordt opgenomen dat in februari 2014, aan het eind van de periode raad en college verantwoording afleggen over het gevoerde beleid.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten