vrijdag 26 februari 2010

Opheffen gemeente Grave ?????

Tot nu toe heb ik in het kader van de verkiezingen het onderwerp ”opheffen gemeente Grave” vermeden.
Geen van de partijen heeft het ook als doel gesteld. Het wordt wel als dreigend en soms als onvermijdelijk in de teksten verwerkt. Zolang er niet is geconcludeerd dat opheffen onvermijdelijk is moet je je eigen kracht laten zien.

Louis Sparidans heeft daar nu het onderwerp aangesneden en daar moet ik iets mee.

Natuurlijk is Grave een kleine gemeente. Dat heeft nadelen, maar ook voordelen. Samenvoegen van gemeenten is voor een aantal problemen een oplossing, maar niet voor alle. Het samenvoegen van een klein schildersbedrijf en een snoepwinkel kan op administratiegebied tot meer efficiency en kostenbesparing leiden, maar dat kan ook anders worden geregeld. En de gemeente Grave heeft eigenschappen die omliggende gemeenten niet hebben. Vooralsnog zoeken alle partijen het in andere vormen, zoals het samenwerken op gemeenschappelijke terreinen.

Samenvoegen van gemeenten heeft ook nadelen. We klagen over het gebrek aan communicatie tussen het gemeentelijk apparaat, zowel ambtelijk als bestuurlijk. Dat wordt bij een grotere gemeente niet eenvoudiger.

We moeten het niet alleen zoeken in het aanpakken van de nadelen van een minder grote gemeente (geen calimerogedrag s.v.p.), maar juist ook de voordelen benadrukken.

Maak van je zwakke punten je sterke is een bekende overlevingsstrategie.

Ook in het personeelsbeleid kun je deze strategie goed toepassen. Er zijn ook bekwame mensen die niet direct achter het grote geld aanjagen, maar het juist fijn vinden in een wat bredere functie in een kleinere organisatie te werken en zich te ontwikkelen. Maar dan moet je ze wel stimuleren en de ruimte geven.

Waar ik veel meer voor vrees is het afbrokkelen van de democratie, ook op gemeentelijk niveau. Een democratie is meer dan verkiezingen houden. Een democratie functioneert alleen in een gemeenschap waar een hoge mate van saamhorigheid heerst. Dat het noodzakelijk is om steeds meer aandacht en dus geld aan veiligheid, handhaving een dergelijke te besteden is een veeg teken. De “clubgeest” die voor een democratie nodig is begint af te nemen. Het geroep om een sterke leider vind ik beangstigend.

Het is een maatschappelijke ontwikkeling, die ook te maken heeft met de schaal van de samenleving. Onze gemeente is zo groot dat je daar als gemeentebestuur nog iets aan kunt doen. Communicatie is daarin het sleutelwoord. Schaalverkleining kon wel eens de redding van de democratie betekenen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten