zaterdag 13 februari 2010

verkiezingsprogramma's

In de Gelderlander van zaterdag 13 februari werd een beschouwing gegeven over de verkiezingsprogramma’s. Geconstateerd werd dat die programma’s weinig concreet zijn, vooral waar het gaat om de noodzakelijke bezuinigingen als gevolg van de crisis.

Dat is geen wonder omdat een verkiezingsprogramma twee doelen heeft die meestal niet tot dezelfde tekst leiden. Het gevolg is dan een vage tekst, maar dat is in de politiek gebruikelijk.

Het eerste doel is natuurlijk aangeven wat volgens de partij de komende vier jaren moet en liefst ook zal gebeuren. In de huidige situatie zal dat leiden tot schrappen van leuke dingen, verhoging van lasten of afzien van nieuwe leuke dingen. De huidige raad van Grave heeft in de meerjarenbegroting 2010-2014 alvast een besparing van € 1.000.000 minder uitgeven ingecalculeerd. Een verkiezingsprogramma met dit doel als hoofddoel is geen aantrekkelijke lectuur.

Het tweede, en directe, doel is met de tekst zoveel mogelijk stemmen winnen en daarvoor is een heel ander verhaal nodig en daarin zijn meer voorzieningen en minder lasten natuurlijk favoriet.

Een gevolg van deze spagaat is dat tegenstellingen tussen partijen, zo ze er al zijn, zullen worden vervagen. Kiezen tussen partijen wordt dan moeilijk en dan rest niets anders dan kiezen tussen de personen, los van de partij waarop ze staan. Misschien is dat in gemeenten met een omvang als in het land van Cuijk wel juist goed. Te hopen is dan wel dat na de verkiezingen die eensgezindheid blijft en dat gezamenlijk een raadsprogramma wordt opgesteld en daarbij wethouders gezocht. Het zou jammer zijn als men weer probeert iets meer dan 50% van de raadszetels bij elkaar te krijgen om zo enkele favorieten aan een wethouderszetel te helpen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten