maandag 24 mei 2010

Tom Tom in de Graafse politiek deel 2

Nu er eigenlijk niets gebeurt nog maar wat doorgefilosofeerd over de overeenkomst tussen de werking van een navigatieapparaat en de Graafse politiek.

Vorige keer sprak ik mijn bewondering uit over het geduld van de juffrouw van de Tom Tom, die welke onzinnige beslissingen ik ook neem, toch vriendelijk blijft en mee steeds weer opnieuw de juiste weg wijst. Er is een maar! Als die juffrouw niet weet waar ik ben kan zij ook niets. En dan zijn we bij de overeenkomst tussen die juffrouw en de Graafse politiek en ook bij het verschil. De juffrouw heeft een aantal satellieten permanent boven zich hangen die haar vertellen waar ik uithang. Één satelliet is te weinig voor een nauwkeurige plaatsbepaling, maar meer dan zes overbodig. Zo zou het ook bij de gemeente moeten gaan: voortdurend voldoende informatie over de informatie, maar ook niet teveel. Voor dit laatste bestaat in Grave weinig gevaar. Het ontbreekt de gemeenteraad van Grave, en daarmee de bevolking, op allerlei gebied aan de juiste informatie. Ook het nu aftredende (formeel zijn ze nog steeds in functie) college heeft herhaaldelijk blijk gegeven van onvoldoende kennis van zaken. Het rekenkamerrapport over het Trefpunt in Velp is daar een voorbeeld van. Er zijn meer voorbeelden.

  • Eind 2008 werd een wethouder naar huis gestuurd voornamelijk vanwege het Wisseveld. Nu anderhalf jaar later weten we nog steeds niet wat er precies met dat project aan de hand is en of die wethouder daarbij echt heeft gefaald. De gemeenteraad weet blijkbaar iets meer, maar kennelijk niet genoeg om een beleid uit te stippelen. Binnenkort worden we eindelijk bijgepraat.
  • De financiële positie van de gemeente is jaar op jaar achteruit gegaan. De eerst aanzienlijke reserves zijn bijna opgedroogd. Uiteindelijk werd bij de meerjarenbegroting 2010-2014 door de raad besloten dat vanaf 2011 € 1.000.000 zou moeten worden bezuinigd en dat nog afgezien van de bezuinigingen die van rijkswege zouden worden opgelegd. In het eerste kwartaal van 2010 zou de nog zittende raad de nodige informatie krijgen. Niets gezien, en de nu afgetreden raad heeft zich daar niet eens over verwonderd.

Er zijn nog wel meer voorbeelden aan te halen zoals de ontwikkeling van de brede scholen en alles wat daarmee samenhangt en afhankelijk van is.

Op 1 juni gaat het nieuwe college aan te werk. Zij zullen, net als de juffrouw van de Tom Tom bij het aanzetten van het navigatieapparaat, moeten beginnen met te bepalen waar de gemeente Grave zich op dit moment bevindt.

PS Mijn Tom Tom werkt alleen in alle openheid. In een achterkamertje doet hij het niet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten