vrijdag 7 mei 2010

Tijdelijk jongerencentrum

Deze week hebben we weer kunnen genieten van enkele afleveringen van de scheepswerfsoap. Ik heb daar niets meer aan toe te voegen. Gelukkig was er nog wel een andere interessante mededeling: het tijdelijke jongerencentrum dat nu op het Wisseveld is gevestigd krijgt een nieuwe tijdelijke plaats op de hoek Bosschenaan, Generaal de Bonsweg. Er moet nog wel even een procedure worden doorlopen en er zullen wat kosten moeten worden gemaakt. Aldus de nieuwsbrief en kennelijk acht het college die mededeling aan de raad voldoende. Ik heb er nog wel wat vragen over, die ik nu maar langs deze weg aan de raadsleden voorleg.

  • Het gaat wederom om een tijdelijke voorziening. Een definitieve voorziening is nog niet in zicht. We worden verwezen naar een stuk dat binnenkort aan de raad zal worden voorgelegd. Zouden wij nog tijd krijgen om over dat stuk mee te praten? Het draagt de schone naam “I have a dream”. Mooi Engels, maar een Nederlands spreekwoord luidt “dromen zijn bedrog”. Hier had weer de volgorde moeten zijn: eerst het beleid, dus de droom waarmaken, en als daaruit blijkt dat daar te veel tijd voor nodig is een tijdelijke oplossing met zicht op de termijn waarbinnen de definitieve vestigingsplaats klaar is.
    Ik ben benieuwd wat er in het raadsprogramma 2010-2014, of zo u wil het collegeprogramma, over dit onderwerp staat.
    Vragen naar wat er intussen daadwerkelijk is gedaan aan het vinden van een definitieve oplossing heeft nu weinig zin. Er zal dan wel naar dromenland worden verwezen. (Sorry voor het sarcasme, maar met zo’n titel geef je wel een voorzet.)
    Je kunt misschien zelfs het verhuizen van de ene naar de andere tijdelijke vestigingsplaats tot definitief beleid verheffen.
  • De vergunning liep al op 31 maart af. Dus erg op tijd zijn we weer niet. Maar belangrijker vind ik de vraag waarom de vergunning maar voor zo’n korte periode is gegeven. De Wet Ruimtelijke Ordening laat een tijdelijke vergunning tot 5 jaar toe. De enige mededeling die ik daarover heb kunnen terugvinden is dat het gebouw niet voor 2010 zou worden gesloopt, maar toen was al bekend dat het Wisseveld op zijn gat lag. Er is dus ook nog ruimte voor verlenging. De voedselbank is ook nog niet weg en daarvoor is de vergunning (?) ook al enkele malen verlengd. Of past die wel in het bestemmingsplan?
  • In de nieuwsbrief van oktober 2008, waarin de raad werd geïnformeerd over de huidige vestiging stond als voorwaarde dat de kosten in redelijke verhouding moesten staan tot de gebruiksduur. Het enige dat ik over kosten heb kunnen vinden was dat er een budget van € 21.200 was voor aanpassingen en gebruik. Het gebouw is voor dat geld maar een goed jaar in gebruik. Zelfs als de helft van het budget is gebruikt zou menige organisatie die ook voor de jeugd werkt zich bij zo’n jaarbudget de vingers aflikken. Informatie over de werkelijke kosten is dan ook dringend gewenst en ook over het aantal jongeren dat van deze voorziening gebruik maakt. Per keer 25 à 40 staat in de nieuwsbrief. Zijn dat steeds dezelfde of is er een totale groep van enkele honderden die regelmatig komen. Dit ter vergelijking met de vele honderden jongens en meisjes die wekelijks op de sportvelden zijn te vinden. We moeten ook ophouden met te beweren dat er “niets voor de jeugd” gebeurt. Er wordt in Grave heel veel gedaan voor de jeugd, maar er is een groep die zich bij die voorzieningen niet thuis voelt. Daar mag ook best iets voor gebeuren, maar dan wel in de goede verhoudingen. Een eigen bijdrage, eventueel in natura, is ook heel normaal.
  • Het zal duidelijk zijn dat ieder jaar verhuizen een kostbare aangelegenheid wordt. Nadere informatie over de levensduur van de nu voorgestane aanpak is daarom ook nodig.
  • Over de kosten die aan de verhuizing zijn verbonden wordt helemaal niets meegedeeld. Ook met het oog op de bezuinigingsoperatie, die naar ik hoop al een eind is gevorderd, is die informatie wel belangrijk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten