zondag 21 oktober 2012

Commissies, begroting en meer



Er wordt nog al wat geklaagd over de negatieve wijze waarop Grave in de media wordt benaderd. Daarbij worden ook blogs al deze genoemd. Nu geldt voor commentaar als dit ook een soort 80-20 regel. Die houdt in dat om 80% resultaat te bereiken 20% van de inspanning nodig is en dus voor de laatste 20% resultaat 80% inspanning. Dat is een rekenkundige vertaling van het spreekwoord “de laatste loodjes wegen het zwaarst”.
Bij commentaar kan de verhouding wel op 90% negatief en 10% positief liggen. Door een andere bekend zegswijze om te draaien krijg je dat goed nieuws geen nieuws is.
Dit neemt niet weg dat negatief commentaar altijd vervelend is voor degene die het treft, maar zeker op de duur ook van degene die het commentaar levert. Het schrijven van deze blogs is echt geen lolletje meer. Ik ben mijn blog deels uit frustratie begonnen omdat langs de normale weg –via de politieke partijen-  invloed uit te oefenen niets uithaalde. Nu naar drie jaar begin ik te vrezen dat ook deze manier zinloos is. Oh ja, dat ik het bij het rechte eind heb krijg ik vaak te horen, maar er wordt niets mee gedaan.

Genoeg geklaagd over mezelf en nu maar weer het gemeentelijk reilen en zeilen aan de orde.

Eerst iets positiefs!! De bijeenkomst over het bestemmingsplan buitengebied, die volgens de nieuwsbrief uitsluitend voor raadsleden was bedoeld is openbaar en ook als bijeenkomst van de raad aangekondigd. Voor de presentatie is een uur aangekondigd. Dat is gezien het belang en de omvang van het onderwerp niet veel en het vereist dus een goede regie.

In mijn en ander commentaar zijn drie gemeenschappelijke thema’s te zien: gebrekkige communicatie, gebrekkige coördinatie en gebrekkige voorbereiding. Ga zelf maar eens na.

Zo is er veel negatieve publicatie over de loswal. Daardoor verdwijnt het positieve, dat de loswal er nu veel beter uitziet, naar de achtergrond. Vergeten ravelijnen, later of helemaal niet uit te voeren bedriegertjes en het vooralsnog achterwege blijven van de aanpassing aan de peilverhoging van de Maas zijn geen sterke punten. Dat er nu achteraf commentaar komt had bij een goede informatie vooraf kunnen worden voorkomen. Dan had ook kunnen worden uitgelegd waarom het werk nu moest worden uitgevoerd terwijl de toegezegde vervangende parkeergelegenheid er nog niet is.

De onzekerheid over het Wisseveld blijft ook nog steeds onderwerp van negatief commentaar. Deze vergadercyclus komen de verzoeken van de heer Sparidans en mijzelf om geheimhouding op te heffen van documenten betreffende dit project. De verzoeken worden, als het aan het college ligt, afgedaan met te constateren dat wij niet ontvankelijk zijn. Anders gezegd: we hebben er niets mee te maken. Ik wil het positief benaderen: de wetgever is er van uitgegaan dat het gemeentebestuur uit zichzelf openheid van zaken geeft en dat burgers daarvoor geen procedures hoeven te voeren. Helaas is dat in Grave anders. Als het niet wettelijk is voorgeschreven zal van gemeentezijde niet snel informatie worden gegeven. Hopelijk is de gang van zaken bij het bestemmingsplan buitengebied geen incident. De behandeling van het rapport van de rekenkamer over het Wisseveld zou een mooie gelegenheid zijn de positie van de gemeente zichtbaar te maken.

Op de agenda voor de commissies en de raad staan toch enkele interessante punten. Daartussendoor wordt ook nog de begroting voor 2013 en volgende jaren behandeld. Ik ben benieuwd.

Het eerste punt voor de commissie ruimte is het gewijzigd vaststellen van het bestemmingsplan “woonwijken Grave” Opvallend daarin is het tijdsverloop tussen indienen van de zienswijzen en het nemen van het vaststellingsbesluit. Ze zijn allemaal nog in 2011 gedateerd. En als je naar de inhoud kijkt rijst de vraag  wat er in die tijd is gebeurd. De wijzigingen ten opzichte van het ontwerp dat vorig najaar ter visie heeft gelegen behelzen niet meer dan het verbeteren van enkele foutjes in het voorontwerp. Het zou best eens een A-stuk kunnen worden.

Dat zal wel niet het geval zijn bij de behandeling van het burgerinitiatief voor het Binnenhof. Strikt genomen wordt deze keer alleen maar aan de raad worden gevraagd of het voorstel in behandeling wordt genomen. Ik heb er al eerder (negatief) commentaar op geleverd. Strikt genomen voldoet het initiatief niet aan de eisen omdat het over een onderwerp gaat waar het gemeentebestuur al mee bezig is, of zou moeten zijn. Ik ben benieuwd wat de commissie er over gaat zeggen.

Vorige raadvergadering is het hele voorstel over het parkeren verworpen. Dat wil zeggen volgens de opname. Volgens raadsleden was het alleen maar aangehouden. Dat lijkt een subtiel verschil, maar volgens de opname is het verworpen en dus van de baan, hetgeen een problematische situatie zou zijn. Het grootste bezwaar van de raad was tegen de kosten van een ontheffing blauwe zone (€ 75) en het als dekking gebruiken van de opbrengst voor strengere handhaving. Het college heeft het dilemma opgelost door het oude voorstel gewoon opnieuw aan de orde te stellen. De vorige raadvergadering was dan niet meer dan een try-out van een toneelstuk of cabaretvoorstelling. Om niet al te negatief te worden zal ik nalaten iets te zeggen over de kwaliteit van die try-out.

Op begroting en de andere commissies kom ik komende dagen nog wel terug.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten