woensdag 6 april 2011

Vergadercyclus 12 april vervolg

Ingekomen brieven

De 2 ingekomen stukken die mogelijk nog bespreekstof voor 12 april zouden opleveren heb ik nu gezien. Ze zijn interessant, maar op dit moment niet rijp voor bespreking in de raad.

De brief van de provincie over het Hart van Grave is interessant omdat allereerst blijkt dat de provincie niet moeilijk doet, en dat is fijn. Formeel is het plan in strijd met de provinciale richtlijnen, maar gelukkig is de verwachting dat er in juni dit jaar nieuwe van kracht worden en dan is de zaak wel in orde. De vertraging die dit project ondervindt heeft dus toch een goede kant.


 

De brief over de marechausseekazerne bevat een nieuw voorstel voor dit project. Daarover heeft de Gelderlander al aandacht aan gewijd. Alvorens de raad hierover een uitspraak kan doen moet er toch een advies van het college liggen. Overigens hoort deze zaak naar mening thuis in de voorbereiding van het bestemmingsplan binnenstad


 

Wel bevestigt dit mijn opvatting dat de ingekomen brieven op de agenda van de besluitvormende vergadering moeten staan. Het zijn brieven, terecht of onterecht, gericht aan de gemeenteraad. De gemeenteraad zal dan ook moeten reageren en zich daarom over de wijze van behandelen uitspreken in de raad en dus in de besluitvormende vergadering. Er zijn dan 3 mogelijkheden:

  • Voor kennisgeving aannemen. Het zijn dan brieven die een mededeling bevatten. In veel gevallen hoeft daar niet eens op te worden geantwoord. Je zou daarvoor als criterium kunnen hanteren dat circulaires niet worden beantwoord. Ook zou je uit principe alle mededelingen van Graafse inwoners en instellingen wel kunnen beantwoorden.

De afdoening kan aan het college of griffier worden opgedragen.

  • Ter afdoening aan het college overdragen. Veel brieven aan de raad gericht horen eigenlijk bij het college thuis en zijn dan ook verkeerd geadresseerd. Logisch dat die dan worden doorgezonden naar het goede adres en dus het college. De briefschrijver moet daarvan natuurlijk wel bericht krijgen. In de huidige duale bestuursvorm zou dat briefje door de griffier kunnen worden verstuurd. Het is wel denkbaar dat een dergelijke brief met opzet aan de raad is gericht om er extra aandacht voor te krijgen. Vandaar dat er wel een raadsbesluit nodig is om deze brieven aan het college over te dragen. De meeste brieven van de VNG vallen in deze categorie.
  • Het college of de griffier om een advies vragen. Zaken waarover de raad zelf wil of moet beslissen moeten wel worden voorbereid en daarvoor hebben we ambtenaren die of door de griffier of door het college worden aangestuurd.


 

Het bovenstaande oogt erg bureaucratisch maar bij een goede organisatie valt dat wel mee. Van de meeste brieven is het zonder meer duidelijk wat er mee moet gebeuren. De lijst van ingekomen brieven hoeft alleen te worden uitgereid met een kolommetje waarin wordt vermeld of het idee is dat de brief voor kennisgeving wordt aangenomen of dat één van de twee andere mogelijkheden van toepassing zijn.


 

Fractievergaderingen


 

Vandaag en morgen vergaderen de meeste fracties. Daarvoor hebben aankondigingen in de krant gestaan en Keerpunt 2010 heeft een uitgebreide agenda op de site staan.


 

Mij viel op dat onderwerpen als bezuiniging en opvolging burgemeester niet in de aankondigingen zijn vermeld.


 

Dat in de aankondiging van het VVD-fractieberaad staat dat die partij wil praten over de voortzetting van het Wisseveld is ook mij opgevallen. Op zich een onderwerp waarover de fracties zeker een standpunt moeten innemen, maar de vraag is wel waarover de raad op dit moment zonder nadere gegevens kan praten. Keerpunt denkt dan direct aan informatie waarover de coalitie wel zou beschikken en de oppositie niet. Ik ben wel redelijk achterdochtig maar dit gaat mij toch te ver. Ook keerpunt heeft een aantal interessante onderwerpen op de agenda staan. Over de meeste daarvan kun je wel vragen aan het college stellen, maar zonder de antwoorden daarop valt op dit moment over die toch wel belangrijke onderwerpen niets zinnigs te zeggen.


 

Mijn conclusie is dat er in de voorbereidende vergadering tijd genoeg is om eens over de gang van zaken van gedachten te wisselen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten