maandag 10 oktober 2011

In afwachting van de begroting en de eerste commissievergaderingen

Begroting 2011

Vandaag, maandag 10 oktober 2011, is de technische toelichting op de begroting 2012. Althans dat staat in het vergaderschema dat bij het voorstel om weer commissies in te stellen hoorde. Op het vernieuwde overzicht van vergaderingen op de website staat deze bijeenkomst niet vermeld. Het is kennelijk niet de bedoeling dat niet-raadsleden deze bijeenkomst bijwonen. Dat zou toch niet veel zin hebben want de begroting staat nu 11:30 uur nog niet op de site. Ook voor publiek is enige voorbereiding op een vergadering ook nuttig.

De begroting is op zijn zachts gezegd interessant. Blijkbaar wordt er een flinke OZB-verhoging voorgesteld. Dat was al jaren onvermijdelijk, maar werd steeds en vol trots achterwege gelaten. De klap komt nu des te harder aan.

Ook zullen de ideeën van het college over de bezuinigingen in de begroting zijn verwerkt. Eerder hebben de fracties al aangegeven op welke gebieden men niet wil bezuinigen. De vraag is of het college hier mee uit de voeten kon.

Ik ga nog maar even door met afwachten.


 

Lening Grave Superieur

In de B&W-besluiten en ook in de Gelderlander heeft gestaan dat het college aan de raad gaat voorstellen de jeu de boules club een renteloze lening van € 15.000 te verstrekken om het in de wintertijd wat aangenamer in hun hal te maken. Het voorstel zal wel in de eerstvolgende vergadering aan de orde moeten komen en dus in de commissie van 18 oktober. Helaas is op de site nog niets te vinden. Nu zit ik met enkele problemen.

Een renteloze lening is op basis van het in de begroting 2011 gehanteerde rentepercentage een verkapte subsidie van dik € 400 per jaar. Op zich niet zo'n vreselijk bedrag maar de Graafse organisaties hebben een mededeling ontvangen dat de subsidies omlaag gaan. Dat lijkt op een tegenstrijdigheid.

Vroeger gebeurde het meer maar tegenwoordig is het ongebruikelijk, misschien zelfs ongewenst, dat de gemeente als bank optreedt en wel tegen een lagere rente dan op de markt wordt gevraagd. Normaal is dat een club bij de bank leent en de gemeente in combinatie met het Waarborgfonds Sport garant staan voor rente en aflossing. Waarom is voor deze afwijkende constructie gekozen?


 

Toch nog wat over communicatie

De communicatie tussen gemeentebestuur en burgerij is al vele malen aan de orde geweest zonder dat het enig resultaat had. Ook voor de wijk- en dorpsraden is het langzamerhand een frustrerend onderwerp geworden. Steeds meer gaat het er op lijken dat het gemeentebestuur het genoeg vindt dat er nadat het besluit is genomen informatie wordt gegeven en bezwaar kan worden gemaakt. Aan de andere kant heeft de raad ook ongenoegen laten blijken over deze gang van zaken bij het bestemmingsplan Escharen. Zoals tot nu toe aangekondigd wordt het bestemmingsplan Binnenstad ook weer in procedure gebracht zonder dat er enig overleg met ondernemers en wijkraad is geweest.

Geïnspireerd door de wijkraad Escharen die via een burgerinitiatief een hard antwoord heeft gekregen over het tijdstip waarop Esterade wordt gesloten heb ik een wat eenvoudiger middel gebruikt om een reactie van de raad af te dwingen. Ik heb een formele brief aan de gemeenteraad gericht met de vraag wat de kaders zijn voor overleg over bestemmingsplannen. Het is de taak van de raad kaders vast te stellen en van het college volgens die kaders bestemmingsplannen en andere besluiten voor te bereiden.


 

De commissies

De eerste serie commissies gaat van start. Daarbij is er ook nog een voorstel van de VVD aangekondigd om alsnog een wijziging in het systeem aan te brengen. Opvallend is dat de commissie Ruimte wegens gebrek aan agendapunten niet bij elkaar komt. Geen agendapunten? Ik weet er wel een paar. De commissie zou eens geïnformeerd kunnen worden en van gedachten kunnen wisselen over de bestemmingsplannen binnenstad en buitengebied. De taak van de commissies gaat wat verder dan alleen raadsvoorstellen bespreken. Verder maar even afwachten hoe het gaat lopen. Wat mij benieuwt is hoe de auditcommissie gaat worden ingepast. Het wordt eigenlijk de derde commissie. Ik vind het toch al vreemd dat er een reglement van orde is over de werkwijze van de raad en een verordening voor de commissies. Waarom is dat alles niet in één regeling vervat?


 

Slotwoord

Gewoonlijk laat ik een concept voor de weblog een paar uur of een nacht liggen om later nog eens door te lezen. Zo ook deze keer. Het is nu 18:00 uur en ik heb net gezien dat de begroting inmiddels op de website staat. Ook de agenda voor de commissie volgende week is gepubliceerd. Daar zag ik tot mijn vreugde dat de VVD voorstelt de auditcommissie in het systeem onder te brengen. Het voorstel zelf is er niet bij en dat is weer vreemd. Het voorstel voor de lening aan Grave Superieur staat niet op de agenda en ook dat vind ik raar. Volgens de site van die vereniging zou men de voorziening nog dit winterseizoen willen gebruiken. Zoiets doe je liefst voor de winter en niet er na.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten