woensdag 8 mei 2013

2013-51 Over de marktenquête


De enquête over de markt heeft heel wat stof doen opwaaien. Aan dat stof hadden we echt geen behoefte. De binnenstad is op zich zelf al stoffig genoeg. Begrijpelijk bij zo’n bouwproject, maar dan verwacht je wel dat de zaak wordt opgeknapt als het project klaar is. En dat is bijna het geval. Maar van opknappen van de straten rondom het Hart van Grave is nog niets te merken. En dat is met het oog op het toeristenseizoen toch wel jammer. Ons gemeentebestuur maakt van het Binnenhof een complete soap. In een soap volgen de afleveringen elkaar nog enigszins op. De raad van ons is in de volgende vergadering al vergeten wat zij in de vorige hebben besloten.
Ik dwaal af; de marktenquête. Bij ons viel ook zo’n formulier in de bus. Mijn vrouw en ik kregen geen ruzie over het recht (of plicht) van invullen. We waren het volkomen eens: dit is een zinloze actie. Waarom?

Eigenlijk vraagt de enquête alleen naar de voorkeur voor Lunette of centrum als plaats voor de markt. Daar heeft de raad al vele malen een uitspraak over gedaan. De markt hoort in het centrum thuis. Die uitspraak is nog niet zo lang geleden bevestigd door degenen die het nauwst bij de markt zijn betrokken: de marktkooplieden en de ondernemers in het centrum. Zelfs nadenken over een andere locatie mag alleen als bewezen is dat de markt onmogelijk in het centrum kan worden gevestigd. Er wordt wel geroepen om veiligheid, maar het gemeentebestuur heeft nog nooit duidelijk kunnen maken waarom in het centrum geen veilige markt mogelijk is.

Overbodige enquête dus.

Nu klinkt het natuurlijk goed: de burgers laten meespreken. Uit de tijd dat inspraak in zwang kwam herinner ik me nog de wijsheid:  “inspraak zonder inzicht leidt tot uitspraak zonder uitzicht”. Dat betekent dat de burger bij het besluitvormingsproces betrekken moet beginnen met die burger goed te informeren. Een geslaagde markt is van meer afhankelijk dan alleen de locatie. Als je zinvol je mening wilt geven over de markt in het centrum zul je toch op zijn minst moeten weten hoe die markt er komt uit te zien.

Nu gebeurt er heus wel wat op het gebied van communicatie tussen gemeentebestuur en burgerij. Zo is onlangs het centrummanagement opgericht en een centrummanager aangesteld. In dat centrummanagement werken gemeente en ondernemers samen om het centrum van Grave op te krikken. Dus zou je verwachten dat, als er al een enquête over de markt moet komen, zo’n enquête onder de vlag van dat centrummanagement wordt uitgegeven. Het centrummanagement weet er niets van!!!

Over de kwaliteit van de enquête zullen we het maar niet hebben. Maar dat is niets bijzonders, je wordt tegenwoordig doodgegooid met opiniepeilingen, waar vervolgens niets mee gebeurt. Dat is ook zo’n punt. Wat gaat er gebeuren met de uitkomst van de enquête? Is er wel een uitkomst. Ongetwijfeld komt er een mooi rapport gevuld met grafiekjes.  Daar zullen we dan van zeggen: “had ik je zo ook kunnen vertellen”. Zo zijn we nu eenmaal.

Al heel vaak heb ik geschreven dat bij het gemeentebestuur van Grave de burger niet serieus wordt genomen. Als je de gemeentebestuurders mag geloven willen ze dat wel. Kennelijk ontbreekt het aan inzicht hoe dat moet gebeuren. Dat is een landelijk probleem. Het jaarlijks congres van de Vereniging van Nederlandse gemeenten (VNG) heeft dit onderwerp dan ook op de agenda staan, zo lees ik op de website van Jacques Leurs. Hij deelt ook mee dat het college van Grave er uit bezuinigingsoverwegingen niet naar toe gaat.

We zetten de markt maar in het rijtje van: toekomst toren, in gebruik nemen van het historisch stadhuis, parkeerplaatsen om de verwachte stroom toeristen welkom te heten, Binnenhof, verkeerscirculatie binnenstad, openbare ruimte rond het Hart van Grave. Er zijn vele wachtenden voor u.

Nog even dit. Ook hier zal weer worden gewezen op het ambtelijk apparaat. We hebben het afgelopen zondag bij het kampioenschap van Ajax weer kunnen horen. Met een team van louter sterren bereik je niets als er niet goed wordt gecoached en begeleid. En daarvoor hebben wij het gemeentebestuur.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten