donderdag 30 mei 2013

2013-55 Commissie ruimte 28 mei 2013

Voor de eerste keer heb ik een vergadering via internet gevolgd. Natuurlijk is het fijn het Graafse bestuur op de voet te kunnen volgen, ook als je er niet bij kunt zijn en toch niets beters hebt te doen.  Het systeem is, denk ik, nog in de experimentele fase. Dit commentaar is dus geen waardeoordeel, om een door een wethouder veelgebruikte tekst te citeren, maar een goedbedoeld commentaar. Kennelijk werken de microfoons nog niet goed. Dat zorgt voor nogal wat stiltes. Aan de andere kant wordt ook wel eens vergeten de microfoon uit te schakelen en dan hoor je iets dat beter niet had kunnen worden gezegd. Het ontbreken van beeld –dat hebben ze in Boxmeer wel- vind ik wel een gemis. Alleen het gesproken woord is in ieder geval in deze vergadering wel erg saai. Maar dat komt ook door de opvattingen die de raad heeft over de commissies. Het is bijna louter vragen stellen, waarop veelal niet direct antwoord wordt gegeven, maar dat kan de commissieleden blijkbaar niet schelen. Opvallend is ook dat uit veel vragen blijkt dat men of de stukken niet goed heeft gelezen, of vergeten is wat er nog niet zo lang geleden is besproken of zelfs besloten.
Het is weer overduidelijk gebleken dat ons gemeentebestuur zich daadwerkelijk weinig gelegen laat liggen aan het betrekken van de burgers bij de besluitvorming. Wettelijke procedures zijn voldoende. Openbaarheid van bestuur betekent niet alleen dat stukken en besluiten makkelijk toegankelijk zijn, maar dat ook vragen daarover, de antwoorden daarop en discussies goed zijn te volgen. Hoe past nu de mogelijkheid een vergadering live te kunnen volgen hierin? Eigenlijk heel goed. De burger die zo de vergadering volgt kan alleen maar luisteren en noch verbaal noch non-verbaal reageren. En dat wil onze raad kennelijk. Ja, ze beweren voortdurend iets anders.
De vergadering begom met het uitreiken van een rode kaart aan een ongerechtigde deelnemer. Één fractie probeerde toch 2 raadsleden te laten meedoen en dat mag niet.
Inhoudelijk stelde de vergadering niet veel voor. De meeste aandacht trok het spreekrecht. Er waren nog al wat insprekers. Het merendeel had het parkeerterrein aan de Stadhouderslaan als onderwerp. Van de hele vergadering was de inbreng van enkele kinderen het hoogtepunt. Het bleek dat er een gesprek is geweest met vertegenwoordigers van de buurt met de wethouder. Alleen hadden beide partijen een ander idee over het resultaat van de bespreking. Wordt er van zo’n gesprek dan geen eenduidig verslag gemaakt? Alhoewel dat niet gebruikelijk is ontstond er toch een vorm van discussie, dat wil  dat er vragen werden gesteld die meestal niet direct beantwoord konden worden. Zo kwam er geen duidelijkheid over het vervolg, terwijl die er wel is. Zeker uit de inbreng van de VVD aan het slot bleek dat de procedure gewoon wordt voortgezet.
In het bestemmingsplan woonwijken is vastgelegd dat het college bevoegd is de huidige bestemming van dat terrein te wijzigen in parkeren. Daar komt de raad dus niet meer aan te pas. Sterker nog: de raad heeft ingestemd met  het idee van het college daar een parkeerterrein aan te leggen. De wethouder heeft het ook diverse malen gezegd: als de raad het college niet terugfluit wordt de procedure gewoon gevolgd. Uit zijn beantwoording blijkt ook dat hij niet van plan is van te voren de uitwerking met de buurt te bespreken; er komt een door de gemeente opgesteld plan. Het college publiceert dat en dan kan een ieder die daar belang bij heeft een zienswijze bij het college indienen. Waarom de wethouder de vraag waar de zienswijzen moeten worden ingediend niet direct concreet beantwoordde is mij een raadsel. Een zienswijze over een voorgenomen besluitmoet altijd worden ingediend bij het bestuursorgaan dat het besluit wil nemen. Hij zij wel dat de procedure nog voor de zomerperiode wordt begonnen. Dat betekent dat de zienswijzen in de vakantie moeten worden ingediend.
Moet dat zo? Nee het college zou best eerst met de buurt kunnen overleggen en vervolgens met die kennis een plan opstellen en dat in procedure brengen. Maar geparkeerd wordt er aan de Stadhouderslaan.
Ook het parkeren in het Estersveld vroeg de nodige tijd, zonder dat er duidelijkheid kwam over de richting waarin het gaat. Wel bleek dat geen enkele fractie het hele voorstel van het college wil overnemen. Nu zou dat ook best geregeld kunnen worden, maar veelal zijn de voorstellen zodanig geformuleerd dat het “alles of niets” is. Een herformuleren van de besluiten is in ieder geval stukken eenvoudiger en duidelijker dan het gehannes met amendementen.
Zoals verwacht wist de commissie eigenlijk geen raad met de voorstellen van de deltacommissie. Men voelde zich –en terecht- overvallen door de massa aan stukken. Dat juist om dat probleem te ondervangen de Vereniging Nederlands Riviergemeente in opgericht is misschien in  het gemeentehuis vergeten. In ieder geval weet de raad dat niet meer.

Er werden nog enkele vragen gesteld, maar omdat de antwoorden veelal pas later komen en dan uitsluitend aan de raadsleden worden gegeven heeft het geen zin die vraagstellerij serieus te nemen.
Nog een paar andere zaken.
·        Het onderwerp brede scholen is van de agenda van de commissie Inwoners afgevoerd.
·        De raadsvergadering met als onderwerp kadernota 2014, waarvoor het college de voorstellen heeft goedgekeurd is nog niet aangekondigd.
·        Het burgerinitiatief Binnenhof is door het presidium doorgeschoven. Maar in de vorige raadsvergadering staakten de stemmen over de vraag of de indiener aan de beraadslaging mocht deelnemen. In zo;n geval moet de raad in de volgende vergadering daarover opnieuw stemmen. Overigens is zo’n raadsbesluit helemaal nuiet nodig. Volgens de gemeentewet en ook de plaatselijke regelgeving heeft de indiener het recht een toelichting te geven en kan de voorzitter besluiten over deelname aan de beraadslaging.
·        Het college heeft inmiddels wel aan zichzelf een vergunning gevraagd de muur te mogen slopen en bomen te kappen en gaat dus gewoon door. Formeel mag dat, maar dan negeert het college wel het hele burgerinitiatief en alles wat de raad al over heeft gezegd. Maar het college zal ook denken: als de raad er niet uitkomt doen wij het wel.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten