maandag 16 september 2013

2013-80 Vergadering commissie Ruimte 10 september 2013

Vooraf

Huurprijzen Catharinahof
Bij de bespreking van alle (voor mij interessante) agendapunten voor de commissie stelde ik dat de wethouder ooit heeft meegedeeld dat de huren voor de verenigingen niet zouden wijzigen ten opzichte van de huidige situatie. Ik zou nog opzoeken wanneer dat was geweest. Via mijn eigen weblog is dat gelukt.
In de vergadering van de commissie Inwoners en bestuur van 9 april 2013 heeft hij 1 uur 48 minuten en 10 seconden na de start van de opname het volgende gezegd: “Nou die opmerking verbaast me, want we hebben herhaaldelijk gecommuniceerd dat de huur hetzelfde is, die ze nu betalen omdat het  MFC zich zal conformeren aan de kadernota gemeenschapsaccommodaties en daar staan de huren gewoon in vermeld en dat is wijd en zijd bekend.”

De conclusie die je hier uit kunt trekken is dat degenen die nu al gebruik maken van de gemeenschapsaccommodaties geen huurverhoging krijgen. Omdat die tarieven vast liggen in de genoemde kadernota gelden die prijzen ook voor nieuwe gebruikers.

Nu weet ik dat uitleg van een citaat niet altijd overeenkomt met hetgeen is bedoeld. Er is dus alle reden dit onderwerp a.s. dinsdag aan de orde te stellen.

Stand van zaken reserves.
Ik zou ook uitzoeken wanneer was afgesproken dat de stand van zaken bij met name de algemene vrije reserve zou worden vermeld wanneer daar een greep in werd gedaan. Ik heb het, ook niet in mijn weblog, kunnen terugvinden. Ik moet ook maar eens gaan labelen.

Dan nu mijn reactie op de commissie Ruimte

De vergadering begon met de mededeling dat de aangekondigde presentatie over de erfgoednota niet door zou gaan. Het presidium had ingestemd met de presentatie op voorwaarde dat van te voren stukken zouden worden toegezonden zodat de commissie beslagen ten ijs zou komen. Er waren geen stukken toegezonden en dus kon de presentatie niet doorgaan. Dat lijkt heel logisch en verstandig. Er is echter één maar. De presentatie is openbaar aangekondigd en dus bestond de mogelijkheid dat er mensen speciaal voor deze bijeenkomst zouden zijn gekomen. Zo laat afblazen is dan hoogst vervelend, maar soms onvermijdelijk als de presentator onderweg in de file is blijven steken. Maar in dit geval had het afblazen eerder gekund. Volgens het reglement moeten de stukken 7 dagen voor de bijeenkomst beschikbaar zijn en zelfs als je daar (veel te) ruim mee omgaat, zoals in Grave, zouden commissieleden ook tijd nodig hebben gehad de informatie te verwerken. De presentatie had dus eerder moeten worden afgeblazen. De website van de gemeente is daarvoor het geëigende en snelste medium.

Waarom ik me daar zo dik over maak? In de huidige democratie hoort het publiek bij de vergaderingen van het gemeentebestuur als een volwaardige, zij het meestal passieve, deelnemer te worden beschouwd. Dat er op dit moment alleen maar belangstelling is als men er persoonlijk bij betrokken is geen argument geen rekening te houden met de belangen van de publieke tribune.

Waarvoor dient commissie eigenlijk?
Deze vraag heb ik al eerder aan de orde gesteld. Kennelijk is het de bedoeling van de raad van Grave dat alleen technische vragen worden gesteld en zo mogelijk beantwoord. Discussie vindt in de raadsvergadering plaats. Ik ben het daar niet mee eens. De commissie zou ook moeten dienen om standpunten uit te wisselen en eventuele alternatieven te bespreken. Dan beschikt iedereen, inclusief het publiek op de tribune, bij de raadsvergadering over alle informatie.

Hoe je er over denkt, je moet wel consequent zijn en dat was deze keer niet het geval. Een paar keer werd een opmerking door de voorzitter afgekapt omdat er een inhoudelijk discussie dreigde te ontstaan. Bij de behandeling van de winkeltijden werd juist wel inhoudelijk gediscussieerd en dat was goed ook.

Opening, vaststellen agenda en mededelingen.
Er werden wat vragen gesteld over de stand van zaken bij de verwerking van het bestemmingsplan buitengebied en met name over de verwerking van de amendementen. Het meest opvallend was de vraag vanuit het CDA waarom het college een amendement niet had uitgevoerd. Dat kan helemaal niet; een amendement is een raadsbesluit en dat is gewoon van kracht tenzij de provincie daartegen een reactieve aanwijzing had gegeven. Het bestemmingsplan is op 22 en 23 april 2013 in de raad geamendeerd vastgesteld. Tegen de  reactieve aanwijzing van de provincie op een viertal amendementen is op 25 juni beroep aangetekend. Bij dat viertal hoorde niet het amendement waarop de vraag van het CDA betrekking had. Ondanks de toch redelijke actualiteit van de materie kon de wethouder geen afdoende antwoord geven. Dat komt schriftelijk. Ik ben dus zelf maar even gaan zoeken want dat zou via de opnames toch redelijk eenvoudig moeten zijn. Nu bleek dat van de vergadering op 23 april waarin de 2e termijn en de amendementen en de besluitvorming aan de orde waren maar 10 minuten, tot de eerste schorsing, op de site te vinden waren. Ik ben benieuwd hoe dat afloopt.

Parkeren.
Er werd nog gevraagd het begrip omliggende straten te definiëren. Daar zal dus wel een afstand worden aangegeven. Dat zal niet meevallen. Kijk maar eens naar dit deel van het Estersveld. De straten zijn daar op zich al meer dan 100 m. Een rondje op zoek naar een parkeerplaats door je eigen straat en een naastgelegen straat is al ruim 300 m. Het gebied is nu eenmaal aangelegd met een veel lagere parkeercapaciteit dan nu nodig is. Daar kun je meer leren leven of je moet het radicaal oplossen. Statische methodes zoals hier zijn niet geschikt om oplossingen te vinden, maar hoogstens om te bekijken of een eenmaal gevonden oplossing iets bijzonders is of normaal. Het voorstel zal wel geamendeerd worden aangenomen, maar het probleem niet oplossen.

Winkeltijden
Hierbij was de centrummanager aanwezig, zij het als gast van de LPG. Goed van deze partij om de ingewijde bij dit onderwerp de gelegenheid te bieden meet te praten. Maar een merkwaardige constructie blijft het. Er werd dus echt inhoudelijk van gedachten gewisseld. De raad zal straks allereerst de vraag moeten beantwoorden of men bereid is de keuze zondag open of dicht aan de ondernemers over te laten. Als dat zo is, is het eenvoudig: instemmen met het voorstel. Als de raad het aan zich wil houden wordt het pas echt ingewikkeld.

Omgevingsdienst
Uit de vragen en de beantwoording bleek alweer dat de gemeente hier niets over te vertellen heeft. Tussen neus en lippen door werd ook nog meegedeeld dat het nog veel duurder gaat worden.

Gevolgen faillissementen van der Horst
Dat de gemeente alles moet doen om zo snel mogelijk het Hart van Grave echt kloppend te krijgen werd wel duidelijk. Waarschijnlijk zal de raad vinden dat dit met (voorlopig) wat minder klokken in het carillon ook wel zal lukken. Hopelijk maakt de wethouder waar dat het plan voor de openbare ruimte tijdig voor de raadsvergadering beschikbaar is. Want daar gaat het in hoofdzaak om.

Voor het burgerinitiatief Binnenhof komt het college met een nieuw voorstel. Ik denk dat dit heel veel zal lijken op het vorige.

Natuurlijk werd er ook gevraagd naar het hoe en het waarom van het faillissement. Mijn mening daarover is door de vragen en antwoorden in de commissie niet veranderd. Van dit project was vanaf het begin duidelijk dat het dik geld zou kosten. De vraag was alleen van wie? En als geen ontwikkelaar bereid (woningcorporatie) of in staat (vd Horst) is dit verlies te nemen is de gemeente de pineut. Ook de kopers zullen wel wat van de pijn te dragen krijgen. Wat niet helpt maar wel interessant is om te weten is hoe precies de overgang van de woningcorporatie naar van der Horst is verlopen. Ik vrees dat er geen andere keus was.

Over de parkeerplaatsen die voor dit project nodig worden geacht werd ik niet veel wijzer. Volgens de wethouder heeft de gemeente aan zijn verplichtingen en waarvoor vd Horst heeft betaald voldaan. Als dat is gebeurd door de aanleg van de snipperplaatsen -en waar kan het anders zijn gebeurd- heeft vd Horst een stomme afspraak met de gemeente gemaakt. Bovendien moest volgens het voorstel van het college het parkeerterrein aan de Stadhouderslaan juist dienen om aan het contract te voldoen. Op de vragen over dit parkeerterrein gaf de wethouder wat cryptische antwoorden. De motie hierover zou het college uitvoeren, dus vooralsnog zou er niets aan worden gedaan. Maar hij wees er op dat het een motie was en geen amendement. Het raadsbesluit om het plantsoen tot parkeerterrein om te vormen is nog steeds van kracht. Er is dus een kans dat vanuit het Hart van Grave de gemeente voor de  keus wordt gesteld om of aan de Stadhouderslaan of elders een parkeerterrein aan te leggen of om het betaalde terug te storten.






Geen opmerkingen:

Een reactie posten