vrijdag 17 januari 2014

2014-03 Commissie ruimte 14 januari 2014; nabeschouwing.

Op de agenda stonden 2 inhoudelijke onderwerpen: de structuurvisie voor de gehele gemeente en het bestemmingsplan “Generaal de Bonskazerne Velp”. De eveneens aangekondigde presentatie over het beheerkwaliteitplan (groen) voor CGM werd van de agenda afgevoerd. Dat bleek gezien het verloop van de vergadering, die nu precies om 22:30 uur kon worden beëindigd, verstandig. Toch was het jammer want ik zou wel eens willen weten wat een beheerkwaliteitplan is. Ook mijn spellingscontrole weet er geen weg mee.
Maar voor aan deze punten kon worden begonnen waren er de traditionele vragen van mevrouw Schuts naar aanleiding van de afsprakenlijst. 

Gedurende drie kwartier insprekers konden we horen dat het vooroverleg over zowel structuurvisie als bestemmingsplan AZC (laat ik het maar zo noemen want daar gaat het om) in ieder geval voor de insprekers niet naar behoren was verlopen. Afspraken waren niet nagekomen, toezeggingen niet gehonoreerd en ongewenste zaken ingeschoven. Van ingediende zienswijzen maakt het college zich volgens de insprekers met een Jantje van Leiden af.

Het Wisseveld in de structuurvisie
Opvallend was de inbreng door de heer van der Heijden van GBB over de structuurvisie. Zijn brief over het woningbouwprogramma, zoals in de structuurvisie verwerkt,  was aanleiding om het hele onderwerp in de vorige cyclus van de agenda af te voeren. Ik heb mijn verbazing over het ongewijzigd weer op de agenda plaatsen al uitgesproken. De heer van der Heijden maakt nog eens duidelijk dat de gemeente zich in 2005 met handen en voeten aan GBB had verbonden. Deze overeenkomst is weliswaar door het toenmalige college aangegaan, maar pas nadat die door de gemeenteraad was goedgekeurd. Volgens die overeenkomst zouden gemeente en GBB voor gezamenlijk risico op het Wisseveld 420 woningen binnendijks en 50 à 100 buitendijks (voormalige betoncentrale). In totaal dus rond 500 woningen. Het hele woningbouwprogramma voorziet in 470 woningen verspreid over de hele gemeente. Dat betekent dus aanzienlijk minder woningen op het Wisseveld. Het gevolg is minder omzet en zeker minder winst voor de combinatie GBB-gemeente. Met GBB kan best worden gepraat over vermindering van het bouwprogramma, maar dan zal ook de gemeente een deel van de strop moeten dragen. Zo kwam de inbreng van GBB tijdens het spreekrecht op mij over.

Ook vertelde hij dat er twee rechtszaken lopen tussen GBB en de gemeente. Één over de samenwerkingsovereenkomst en één over het beslag dat GBB heeft laten leggen op het terrein tussen Koninginnedijk en Oranjebastion, dat nu als parkeerterrein in gebruik is. De gemeente wil voor dat gebied kennelijk met een andere ontwikkelaar in zee en dat zou in strijd zijn met de samenwerkingsovereenkomst GBB-gemeente. GBB is nu bezig spoorslags met een eigen plan voor dit gebied te komen. Dat kan nog leuk worden.

Door de commissie werd niet ingegaan op de betekenis van deze problematiek voor de structuurvisie. Op vragen over de consequenties van uitstel van behandeling van de structuurvisie en de mogelijke duur van de procesgang werd niet ingegaan. In het verloop van de avond bleek dat er de vorige avond een werkbijeenkomst van de raad is geweest over dit onderwerp. Mogelijk dat de commissie er daarom maar niet inhoudelijk op in ging. Op de samenwerkingsovereenkomst rust overigens nog steeds een geheimhoudingsplicht. Volgens mij is GBB niet aan die geheimhoudingsplicht onderworpen.

De rest van de structuurvisie
Eigenlijk is de commissievergadering niet meer dan een try-out. De eigenlijke voorstelling vindt in de raad plaats. In de theaterwereld is het gebruikelijk pas een echte inhoudelijke recensie te geven op basis van de echte voorstelling. Ik ga daarom nu niet in op de inhoudelijke kanten van het besprokene. Een sfeerbeeld is mooi genoeg.

Daarbij trof mij vooral de matte wijze waarop namens het college de structuurvisie werd verdedigd. Er is toch veel tijd en dus ook geld aan besteed en dan zou je verwachten dat het college vierkant staat achter hetgeen in de structuurvisie is opgeschreven. Op iedere kritiek was uiteindelijk de conclusie: als jullie het anders willen dan dien je maar een amendement in. En dat zal dan ook wel gebeuren. Hierbij verscheen van VVD-zijde (ere wie ere toekomt) een lichtpuntje. Ik zet het daarom in hoofdletters.

AFGESPROKEN IS DAT AMENDEMENTEN ZO SPOEDIG MOGELIJK WORDEN INGEDIEND EN VERSPREID ZODAT DE FRACTIES ZICH HIEROP KUNNEN VOORBEREIDEN.

Ik vertrouw erop dat ze ook op de website komen. Als de indieners van zienswijzen daarover  een seintje krijgen zijn ze wellicht niet genoodzaakt hun betoog tijdens het spreekrecht in de raadsvergadering nogmaals te herhalen.

Hoofdonderwerpen waren de dorpskern van Velp, het mogelijke landgoed bij Oud-Velp, Hof van Esteren en nog een individueel plannetje. Visio, eventuele maatregelen tegen hoogwateroverlast en de N321 kwamen ook nog even ter sprake.

Er werd aan de wethouder, die het college vertegenwoordigde, een hele reeks vragen voorgelegd. Op iedere vraag kwam van die wethouder een uitgebreid betoog. Een concreet antwoord moest daarin worden gezocht, maar dat lukte lang niet altijd. Uiteindelijk ging mevrouw Schuts in een derde poging de volgens haar nog niet beantwoorde vragen maar één voor één stellen waarop dan direct kon worden geantwoord.

De reactie vanuit het college kon in twee groepen worden verdeeld. Als een fractie iets in de visie wilde zien vastgelegd of een fout wilde laten hestellen was de reactie dat de structuurvisie niemand juridisch bindt en alles bij de uitwerking kon worden veranderd. Als men iets uit de visie wilde verwijderen werd de redenatie dat de structuurvisie weergeeft wat het idee van de gemeente is en dat het dus goed was dit in de visie op te nemen. Zelfs toen voor bijna iedereen duidelijk werd aangetoond dat bouw van drie vrijstaande woningen in de kern van Velp op een klein lapje grond gewoon onmogelijk is hield hij vast aan zijn stelling dat dit later bij de uitwerking wel zou blijken. Toen begon ik mij af te vragen of het college zelf de structuurvisie wel serieus neemt.

De vragen over de maatregelen die het waterschap mogelijk ook in onze gemeente moet nemen om Nederland hoogwaterbestendig te maken werden afgedaan met de opmerking dat deze voorstellen uit de koker van het waterschap kwamen en dat het de raad vrij stond ze uit de visie te verwijderen.

Het is waar dat de structuurvisie derden niet bindt. Voor de gemeente zelf is het geen vrijblijvend verhaal. Een structuurvisie is verplicht en voor de gemeente wel bindend. De provincie toetst bestemmingsplannen aan de structuurvisie. Natuurlijk zijn afwijkingen mogelijk. Maar als die niet noodzakelijk zijn geworden door veranderende omstandigheden sinds het vaststellen van de structuurvisie zal de gemeente er een hele hijs aan hebben dat bij de provincie voor elkaar te krijgen. Het is hoop ik toch wel de bedoeling dat de structuurvisie die de gemeenteraad van Grave gaat vaststellen door provincie en andere partners serieus wordt genomen

Ik ben benieuwd of dat over veertien dagen lukt. Daarom spijt het mij dat het antwoord op de vraag van de VVD wat de consequenties zijn van uitstellen van de besluitvorming mij kennelijk is ontgaan.

Bestemmingsplan AZC
Veel van de vragen en opmerkingen uit de commissie hadden meer betrekking op het AZC zelf. Dat onderwerp is voor de commissie Inwoners en Bestuur volgende week. Ook hier waren nog opmerkingen over zaken die wel waren toegezegd, maar niet in het bestemmingsplan vastgelegd. Omdat als het bestemmingsplan meer dan 2 verdiepingen toestaat niet kan een derde verdieping  niet worden tegengehouden met de opmerking dat de afspraak was dat er 2 verdiepingen zouden komen. Dat is één voorbeeld. Ook hier is dus nog wel wat reparatiewerk nodig. Dat kan weliswaar in een bezwaar- en beroepsprocedureprocedure, maar zo zou het niet moeten. De discussie in de raadsvergadering zal uitwijzen of het lukt.

Vragen…
Geen vragen want daarvoor was geen tijd meer. Die worden nu schriftelijk gesteld en beantwoord. We kunnen ze op de website zien. Iedere dag maar even kijken dus.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten