woensdag 29 januari 2014

2014-7 De burgemeester heeft gebeld

Hij belde niet met mij maar met de redactie van de Graafsche Courant. Het onderwerp was Handhaving: een noodzaak.

Bij de bespreking van de vergadering van de commissie Inwoners en bestuur schreef ik het vreemd te vinden dat de rapporten van de rekenkamer over het leerlingenvervoer en de handhaving niet in de raadsvergadering behandeld zouden worden. De rapporten waren toch aan de raad gericht en de raad zou moeten zeggen wat er mee gebeurt. En daarvoor is de gemeenteraadsvergadering de plaats en de tijd.

In het gesprek met de Graafsche Courant van deze week - die tegenwoordig in tegenstelling tot de Maasdriehoek keurig op dinsdag in de brievenbus valt- kwam het rapport van de rekenkamer over dat onderwerp aan de orde. Hij zei dat hij graag met de raad in discussie was gegaan over dat rapport. Die discussie is er niet geweest. Het rapport is in de commissie Inwoners en Bestuur besproken. Maar commissies zijn, volgens de Graafse raad zelf, alleen bedoeld om vragen te stellen en liefst beantwoord te krijgen. Het vervolg van het telefoongesprek maakt veel duidelijk. De burgemeester zegt in het telefoongesprek dat het college de opmerkingen van de rekenkamer onderschrijft en dat het college uit zichzelf met een voorstel komt om de aanbevelingen van de rekenkamer in het handhavingsbeleid te verwerken. Dat voorstel komt wel in de raad en zo wordt het rapport besproken compleet met oplossing. Dat is natuurlijk een veel betere aanpak dan de houding tot nog toe van : “raad het rapport is aan jullie gericht, dus zeg het maar”. De ervaring heeft geleerd dat dit tot niets leidt. Nu is er hoop op concrete aanpak.

In de commissie kwam de burgemeester met de metafoor dat hij door de raad naar Barcelona was gestuurd, maar slechts benzinegeld kreeg tot Parijs. In de krant staat de door de commissie aangepaste versie. In Barcelona wilde hij naar de Sacrade Familia en kwam met het geld van de raad niet verder dan de Eifeltoren. De commissie veranderde dat doel in Sacre Coeur. Dat is tenminste ook een kerk.

Ik wijd een beetje uit over deze metafoor omdat er toch wel iets achter zit. De burgemeester bedoelde natuurlijk dat, als je de handhaving wil verbeteren je daarvoor voldoende middelen moet geven anders kom je maar halverwege. In het voorstel dat binnenkort(?) naar de raad gaat zit dus ongetwijfeld een financiƫle paragraaf. Uit de reactie van de commissie waarbij alleen het doel in Parijs werd veranderd zou je kunnen afleiden dat wat het college ook wil de raad Parijs mooi genoeg vindt.


Gelukkig zal er wel niet zo diep zijn nagedacht. De keus zal wel Barcelona of thuis blijven worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten