zaterdag 28 november 2009

Agenda decembervergaderingen, vervolg

In het vorige artikel over de presentatieavond op 24 november sprak ik mijn zorg uit over de agenda voor de decembervergaderingen op 8, 15 en 17 december. Die agenda's met bijbehorende stukken zijn nu (zaterdag 12:30) nog niet in de bibliotheek en op internet beschikbaar. De agenda voor de voorbereidende vergadering is inmiddels wel bij de raadsleden aangekomen en door Jacques Leurs wereldwijd bekend gemaakt. Van die agenda werd ik niet vrolijk. Veel tijd zal moeten worden besteed aan 2 regionale presentaties. Van de door mij verwachte agendapunten staat alleen de grondexploitatie op deze agenda. De overige punten moeten dan op 15 december worden voorbereid. Op 17 december moet dan worden besloten! Het gaat zo ver ik weet om de volgende punten:
  • Opschonen reserves en voorzieningen
  • vaststellen belastingtarieven
  • Loswal
  • VGRP
  • Burap 2009-2
  • Verordening WIJ

Al eerder deed ik de suggestie de loswal van de agenda af te voeren omdat de raad bij de begrotingsbehandeling tevens het krediet heeft verstrekt. Hetzelfde geldt ook voor de uitbreiding van het museum. Over deze projecten kan interessante informatie worden verstrekt, waar de raad al dan niet blij mee zal zijn, maar het besluit om die uitbreiding te realiseren is genomen. Discussie over het al dan niet verantwoord zijn van die investering is te laat.

Ook mijn suggestie om voor de twee voorbereidende vergaderingen alle punten te agenderen waarover op 17 december moet worden besloten was kennelijk te laat.

Zeker het opschonen van de reserves en voorzieningen vraagt om een zorgvulidge voorbereiding, waarbij overleg in en tussen fracties nodig zal zijn om van achterbannen maar niet eens te spreken. Het gaat immers om voortzetten en afronden van de begrotingsbehandeling. Waar het college zich voor de behandeling in de raad op het standpunt stelde dat geen zaken konden worden toegevoegd, bleek tijdens de vergadering dat het opschonen wellicht wat ruimte zou bieden. Via de krant suggereerde wethouder Bos dat er nog aardig wat te verdelen zou zijn. Nu zijn er maar twee varianten denkbaar waarbij weinig discussie nodig is:

  • het resultaat van het opschonen valt zodanig tegen dat er niets te verdelen valt;
  • het resultaat van het opschonen valt zodanig mee dat aan alle nog levende wensen kan worden voldaan.

Alle twee even onwaarschijnlijk. In alle overige gevallen zal er duchtig moeten worden overlegd en zelfs onderhandeld tussen de fracties. Dat kost meer tijd dan de 2 dagen die beschikbaar zijn.

Om het nog wat gecompliceerder te maken heeft Jacques Leurs al aangekondigd dat hij in de besluitvormende vergadering van 17 december de scheepswerfkwestie aan de orde wil stellen. Heel verstandig om dat onderwerp eens in de raad aan de orde te stellen, maar dan niet als tussendoortje op 17 december. In het artikel over de presentatieavond van 24 november gaf ik te kennen iets meer te willen horen over het gesprek met provincie en rijkswaterstaat. Het artikel in de Graafsche Courant met de visie van de scheepswerfdirecteur en het artikeltje in de Gelderlander met de reactie van rijkswaterstaat gaven een wat ander beeld van de situatie dan wethouder Bos schetste. Daarom dan ook een apart verhaal over de wijze waarop de gemeente deze problematiek aanpakt. Het is toch slecht weer om buiten te zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten