maandag 29 november 2010

Presentaties en voorbereidende vergadering 7 december

Mijn oproep vorige maal heeft geen succes gehad, wel was een raadslid zo vriendelijk mij de agendapunten te sturen. De raadsleden die ik heb gesproken konden mij alleen vertellen dat deze avonden weliswaar niet besloten waren maar dat ze niet mochten worden gepubliceerd. Waarom niet ? alleen "????" Per 1 januari verandert dat omdat de nota "vernieuwend vergaderen" voorziet in een echt openbare presentatieavond. Het was jammer want de besproken punten waren echt interessant voor een breder publiek. Daarom een paar indrukken.

Afvalinzameling en -verwerking

Uit de presentatie van het RMB over de vuilinzameling en –verwerking bleek dat het in deze regio goed verloopt. De blauwe zakken blijven de voorkeur hebben boven grijze kliko's. Er is geen sprake van kostenstijging, eerder integendeel. Wel wordt overwogen het inzamelschema te veranderen. De kostenverlaging zullen de burgers op prijs stellen. Een veranderd inzamelschema is natuurlijk even wennen. Nu is het makkelijk: groenbak buiten dan zaterdags naar de kerk; zakken buiten dan zondag. Een driewekelijkse cyclus voor de zakken en een tweewekelijkse voor de groenbak wordt wat ingewikkelder.

Burgerparticipatie

De BurgerParticipatieRaad (BPR) waakt voor ons allen over de uitvoering van de WMO. Daar hebben we allemaal op een of andere manier mee te maken, zelfs als het ons op alle gebied voor de wind gaat. De vrijwilligers die in de BPR zitten krijgen heel wat te verwerken, zo bleek uit de presentatie. Tussen de regels door viel te merken dat de communicatie tussen BPR en gemeentelijk apparaat wel wat beter kan. De burgemeester had daarom al een gesprek tussen BPR en college voor begin 2011 gepland.

GGD

Ook de presentatie van de GGD had voor ons allemaal behartigenswaardige informatie. Op sommige terreinen gaat de gezondheid in Grave niet slecht, maar op andere wijken wij in negatieve zin af van de rest van Nederland.

Kortom. Alle drie de presentaties verdienen een bredere verspreiding dan onder de raadsleden, die overigens ook niet allemaal aanwezig waren.

De Kat, 9 december

Uit het lijstje van afspraken en toezeggingen bij de begroting stond nog een presentatie van het plan voor de kat achter het Arsenaal. Volgens de site van Jacques Leurs vindt die plaats op 9 december in Katrien. Uit de locatiekeuze valt af te leiden dat die presentatie voor een breder publiek is bestemd. Van gemeentezijde is daar echter nog niets over gepubliceerd. Zelfs de wijkraad is nog niet geïnformeerd! Maar dat overkomt de wijkraad wel meer en daar zijn ze niet blij mee. Zo'n avond kondig je toch veertien dagen van te voren aan? Tenzij je natuurlijk mikt op een beperkte belangstelling.

Parkeernota 30 november

Dinsdag 30 november is er weer een presentatieavond in het stadhuis. Die begint deze keer om 20:00 uur en gaat over de parkeernota die nu aan de raad is toegezonden en ook op de website van de gemeente is te vinden. De raad moet op 14 december over de nota besluiten met alle consequenties van dien. De nota is voorzien van commentaar van een klankbordgroep waaraan veel geledingen uit de Graafse gemeenschap hebben meegewerkt. In de nota komen veel zaken aan de orde die invloed hebben op de parkeermogelijkheden voor bewoners, werkenden in en bezoekers aan de binnenstad. De presentatie is dan ook interessant voor iedereen. Jammer dat ook aan deze presentatie door de gemeente weinig ruchtbaarheid is gegeven. Gelukkig komt er wel een communicatieplan. We weten dat de kost voor de baat uitgaat, maar dat communicatie voor het besluit uitgaat is bij het bestuur van de gemeente Grave nog niet echt doorgedrongen. In de nota worden ook enkele mogelijkheden geopperd die nog wel veel discussie zullen oproepen, maar overal "nee" tegen zeggen kan niet.

Zelfs als de raad met alle onderdelen van de nota instemt en daarbij het commentaar van de klankbordgroep overneemt komt er direct nog geen parkeerplaats bij. Nou is dat niet zo erg want er is nog wat tijd. De nota geeft wel een route aan naar toekomstige uitbreiding van parkeergelegenheid die nodig is als het hart van Grave weer allure heeft en het voorgenomen economisch en toeristisch beleid van de gemeente vruchten gaat afwerpen. Wat daarbij de meeste haast heeft is het zorgen voor vervangende parkeergelegenheid tijdens de bouw van het "Hart van Grave".

Voorbereidende vergadering

Parkeren

De voorbereidende van 7 december en dus ook de besluitvormende vergadering van 14 december staan vooral in het teken van de parkeernota en het verwante mobiliteitsfonds. Daar komt morgen nadere informatie over. Vooralsnog kan ik mij goed vinden in het bij de nota gevoegde commentaar van de klankbordgroep.

Ingekomen stukken

Op de lijst ingekomen stukken staan ook twee brieven van burgers die het niet eens zijn met de wijze waarop het gemeentebestuur de stadstuin heeft benaderd. Ook de raad heeft de vorige vergadering al te kennen gegeven dat hij tegen die handelwijze grote bezwaren heeft. Te verwachten valt daarom dat de raad geïnteresseerd is in de stand van zaken. Misschien dat het college de raad daarbij een slag voor kan zijn. "Het college moet proactief handelen" werd dat vroeger genoemd.

2e Burap 2010

Ik heb alleen het raadvoorstel nog maar gelezen. Daaruit blijkt een incidenteel positief resultaat voor 2010, maar een structureel negatief voor de jaren daarna. Dat wijst in de richting van niet uitgevoerde zaken in 2010 waardoor een tegenvallend resultaat wordt verdoezeld. Misschien dat het hele rapport nog aanleiding geeft tot meer gedetailleerde opmerkingen

De overige agendapunten die betrekking hebben op een wijziging van de bouwverordening en de benoeming van een accountant lijken vooral van technische aard.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten