maandag 1 november 2010

Begroting 2011: Algemene Beschouwingen

U heeft het waarschijnlijk nog niet gemerkt, maar de algemene beschouwingen op de begroting 2011 zijn afgelopen maandag 25 oktober ingediend. Het heeft enige moeite gekost maar ik heb ze nu allemaal te pakken en doorgelezen. Die beschouwingen vragen natuurlijk om commentaar. Maar in het openbaar commentaar geven op wat niet openbaar is gemaakt is een beetje moeilijk. Ik volsta nu met wat algemene opmerkingen Misschien dat de repliek van het college nog aanleiding geeft wat dieper op enkele punten in te gaan.

Opmerking 1

Alle fracties beweren of laten op z'n minst doorschemeren dat zij betrokkenheid van de burger hoog in het vaandel hebben staan en dat zij betreuren dat het in Grave op dit gebied niet ideaal is. Een oude spreuk luidt: "verbeter de wereld en begin met je zelf". Keerpunt 2010 en Trots op Nederland (kan Theo eens aangeven hoe we dat mogen afkorten) hadden hun beschouwingen vrijwel direct op hun site staan. Bij de andere fracties is op hun site daarvan nog niets te bespeuren. Waarom heb je dan die site? Volgens het dualisme bepaalt de raad zelf zijn agenda, maar de begroting moet al jaren worden afgeraffeld. Hooguit wat gemopper, maar ingrijpen, ho maar. De notitie "vernieuwend vergaderen" die onlangs is vastgesteld maakt het belangstellenden ook niet bepaald makkelijker het werk van de raad te volgen, laat staan er aan mee te doen.

Opmerking 2

Bij het aantreden van de waarnemend burgemeester werd de boodschap meegegeven dat de raad van Grave zich zou moeten bezinnen op de toekomst. Dan zou je verwachten dat de fracties in hun eerste algemene beschouwing uitgebreid op dit punt zouden ingaan. Je zult op zijn minst moeten beginnen met vast te stellen hoe je die zaak gaat aanpakken. Misschien door gebrek aan tijd (zie hierboven) komen de meeste fracties niet verder dan als uitgangspunt te kiezen dat Grave zelfstandig moet blijven. Dit hard roepen is niet genoeg om er voor te zorgen dat Grave ook zelfstandig kan blijven. VPGrave wijst nog op de exercitie die een aantal jaren geleden is uitgevoerd. Daar werd door burgers en bestuur gediscussieerd over de toekomst van Grave. Die exercitie is inmiddels in de mist verdwenen.

Opmerking 3

Vorig jaar kenschetste ik de begroting als "Na ons de zondvloed". Deze begroting geef ik als motto "Stilte voor de storm" mee. Zware tijden worden niet alleen aangekondigd, maar zelfs aangetoond. Dit jaar sluit de begroting nog maar daarna gaan we ruimschoots kopje onder. Die stilte voor de storm zou je kunnen benutten om ramen en deuren te barricaderen en andere maatregelen te treffen om de storm te weerstaan. Nu lijkt het erop dat de stilte van de storm een aanwijzing is dat het wel zal meevallen. Ik heb in de algemene beschouwingen meer ideetjes gezien die tot kostenverhoging leiden dan tot bezuinigingen.

Opmerking 4

"Bezuinigen" is iets anders dan "op een andere manier betalen".

Opmerking 5

De mededeling dat de begroting dit jaar sluitend is wordt door velen met gejuich ontvangen en is aanleiding voor complimenten. Het college is daar behalve tevreden mee ook wel eerlijk over.

  • Er wordt begonnen met de zin: "Het verheugt ons bijzonder dat wij u in deze programmabegroting een structureel sluitende jaarschijf 2011 kunnen presenteren." Nou ja. Een niet sluitende begroting indienen mag niet eens en van de toestemming om met een voor de volgende jaren niet sluitende begroting te komen is gretig gebruik gemaakt. Dan barst de storm dus echt los.
  • De begroting is dus niet structureel sluitend, maar dat staat er ook niet. Er staat dat er een structureel sluitende jaarschijf 2011 is. Dat betekent dat wat de structurele (= niet incidentele) kosten betreft, de begroting sluitend is.
  • De begroting is weliswaar boekhoudkundig sluitend, maar het moet nog wel in beleid en uitvoering worden waargemaakt. Op diverse plaatsen is de kreet "taakstellende bezuiniging" gebruikt om tot een lagere uitgavenpost te komen. Maar er wordt niet aangegeven hoe dat moet worden bereikt.
  • Zoals de laatste jaren ook gebruikelijk is de begroting niet compleet.
    • De beheerplannen die structureel (dus langjarig) € 500.000 reëel lagere kosten zouden moeten opleveren worden nu tussendoor op 2 november vastgesteld. Bekend is nu al dat die beheerplannen in plaats van € 500.000 minder € 2.000.000 meer gaan kosten terwijl ruim € 1.300.000 beschikbaar is. Dat gat wordt gedicht door een nieuwe "taakstellende bezuiniging" van € 345.000 en 5 jaar een greep uit de kas. Dat is dus geen bezuinigen maar anders financieren.
    • Ook de grondexploitatie is nog niet in de begroting verwerkt. Dat wordt op 9 november even meegenomen. Wel is daarvoor weer een injectie van € 815.000 nodig. Niet dat dat geld direct weg is, maar het moet wel worden gereserveerd voor tegenvallers bij ruimtelijke projecten.
    • Op zijn verzoek is de raad op 14 november geïnformeerd over de stand van zaken bij de parkeernota. Meegedeeld is toen dat de nota in december 2010 in de raad wordt behandeld en dat voor de realisatie ruim € 2.300.000 nodig is, terwijl in de meerjarenbegroting niet meer dan € 500.000 is verwerkt. Vaststellen van de nota zonder daarbij de financiële middelen ter beschikking te stellen is zinloos. De raad heeft dus nu de keuze: of in de meerjarenbegroting alsnog € 1.800.000 verwerken of de nota maar onbehandeld in de kast leggen met dank aan de opstellers en de klankbordgroep.

Afgezien van de parkeerproblematiek is het bovenstaande allemaal in de begroting zelf terug te vinden. Het college is dus wel eerlijk.

Geen van de fracties gaat echt diep op deze problematiek in. Ook de gegeven informatie over de parkeernota is men in de haast al vergeten. Één van de fracties vraagt zelfs wanneer de parkeernota komt.

Slot

Het antwoord van het college verschijnt woensdag. Als het me lukt ze te pakken te krijgen valt er misschien nog iets te melden. Anders is het afwachten wat de raad er op 9 november mee doet.


 

PS Voor der zekerheid heb ik nog even gekeken of er inmiddels op de gemeentesite stukken zijn verschenen. Dat is niet zo. Wel liep ik op tegen de mededeling dat je tegen betaling van legeskosten een abonnement kunt nemen op de vergaderstukken. Je krijgt dan een email dat er stukken op de site zijn geplaatst. Als ze eenmaal op de site staan zie ik dat zelf wel. Bovendien komen lang niet alle vergaderstukken op de site en meestal knap laat. Abonneren heeft voor mij dan ook geen zin.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten