woensdag 23 februari 2011

Hoe zit het nou eigenlijk?


 

Er lopen wat zaken waarover de enige informatie via krant en/of geruchten gaat of waarover tegenstrijdige informatie wordt gegeven. Hierbij wat voorbeelden van onduidelijkheid:


 

Het nieuwe vergaderen

De eerste keer was er verwarring over de bedoeling van de informatieavond. Het idee was dat niet alleen de raadsleden actief zouden meedoen, maar ook belanghebbenden en belangstellenden. Niet duidelijk was nog hoe dat moest worden georganiseerd. Nu is op 1 maart (dat is dinsdag a.s. de volgende informatieavond). Dan wordt het uitgewerkte plan voor een eventueel nieuw AZC door het COA gepresenteerd. Meer informatie wordt in de aankondiging op de gemeentepagina van de Graafsche Courant van vandaag niet gegeven. Dus is het nog onduidelijk of niet-raadsleden mogen meepraten en zo ja onder welke condities. Er zal nog wel niet op zijn gerekend. Dat heeft wel tot gevolg dat er in maart niet over kan worden beslist.

Ik ben ook benieuwd of men zich gaat houden aan de regel dat onderwerpen die 15 maart in de voorbereidende vergadering komen pas op 12 april in de besluitvormende komen. Het college heeft al een aantal raadvoorstellen goedgekeurd. Ik vrees dat de verleiding groot zal zijn die op 15 maart maar direct ook in de besluitvormende vergadering te brengen. Bestuurlijk gezien is dat ook niet eens zo gek, maar ik heb al eerder gezegd dat deze opzet niet deugt. Mijn suggestie om eerst de besluitvormende vergadering te houden en later op de avond de voorbereidende, hetgeen volgens dit haasje-oversysteem ook logisch zou zijn, is verworpen. Daardoor zou namelijk de spoedbehandeling onmogelijk worden.


 

Het nieuwe Maaszicht.


 

Hierover zijn alvast twee tegenstrijdige berichten in omloop. Nog maar korte tijd geleden werd gepubliceerd dat het gebouw op 12-12-2012 klaar zou zijn. Dat is, als vandaag zou zijn begonnen, al onhaalbaar. Het tweede verhaal is dat vanwege de waterschapperikelen de bouw pas in april 2011 zou kunnen beginnen. Over de achtergrond daarvan circuleren ook weer twee verhalen. Het ene is dat na eind oktober niet meer in de grond mag worden gewerkt en het lukt niet meer dit jaar voor die tijd de bouw uit de grond te krijgen. De tweede versie is dat het vergunningtraject opnieuw moet worden doorlopen omdat op grond van waterschapeisen het hele gebouw 70 cm omhoog komt. Een combinatie van deze twee versies is ook nog denkbaar.

Nu is bovenstaande natuurlijk meer een probleem van Brabant Zorg dan van de gemeente. Het gemeentelijk Multi Functioneel Centrum (MFC) maakt deel uit van het project en wordt dus in deze onduidelijkheid meegesleept, maar er zijn bij dat MFC meer onduidelijkheden.


 

MFC


 

Officieel is er de laatste tijd geen informatie over dit complex verschenen.

Bij de begroting voor 2011 is aangekondigd dat begin dit jaar de raad zou worden geconfronteerd met hogere lasten voor dit project. Tenzij er in vertrouwen en lekvrij iets aan de raad is verteld is dit nog niet gebeurd. Aangezien hogere lasten ook voor toekomstige gebruikers en de rest van de bevolking belangrijke informatie is zou zoiets in het openbaar moeten worden behandeld. Bovendien zal het tot raadsbesluiten leiden en die zijn sowieso openbaar. Voorlopig geheimzinnig doen over moeilijkheden heeft dan ook geen zin.


 

Het besluit om het MFC bij het nieuwe Maaszicht onder te brengen is in juli 2009 genomen. Daarbij werd wel als voorwaarde gesteld dat de jaarlijkse meerkosten ad € 144.000 moet worden teruggebracht tot ik meen € 71.000. Dat is besloten op grond van een amendement. De tekst van dat amendement is natuurlijk niet terug te vinden, wel dat het is aangenomen. Hoe zit het daar nu mee?

Hoe zit het met de toekomstige gebruikers. Je hoort daarover allerlei verhalen. Echt enthousiaste heb ik in ieder geval nog niet gehoord. De toekomstige huurprijs is het grote, al dan niet vermeende, struikelblok. Niet iedereen is ook zeker van de bruikbaarheid.


 

En dan de financiering. Voor een deel moet die komen uit de verkoop van Katrien Esterade en de Westhoek. Blijkens recente publicaties in de Gelderlander hebben degenen die interesse hebben getoond niets meer van de gemeente gehoord. Nu is het de vraag of die belangstelling om te kopen inmiddels niet is getaand. De onderhandelingspositie van de gemeente bij die verkoop is natuurlijk ook niet sterk. Met deze opmerking maak ik echt geen slapende honden wakker, want het ligt nogal voor de hand. Over de verkoop van Esterade is nog toegezegd dat voor de wijkgebonden activiteiten in Esterade vervangende ruimte komt. (Wat is de definitie van wijkgebonden activiteit?) Daarbij werd gedacht aan de nieuwe brede school, nu vooralsnog ook al een luchtkasteel.

Geen wonder dat bij gebrek aan juiste informatie hier en daar de vraag al wordt gesteld of het MFC wel door gaat.


 

Bezuinigingen


 

Grave moet in 5 jaar het uitgavenpatroon met € 2.000.000 hebben teruggebracht. Nu zijn de uitgaven van de beheerplannen onlangs met bijna € 2.000.000 verhoogd. Die woorden weliswaar de eerste vier jaar gedekt uit de reserves, maar het is niet bepaald een vrolijk begin. Niet dat het onzinnige uitgaven zijn, integendeel, maar er worden in Grave echt geen zaken gedaan die we best kunnen missen. Er kan nog wel wat worden gewonnen door een efficiëntere en effectievere aanpak van een aantal projecten. Als we echt willen bezuinigen gaat het pijn doen. En hoe langer we daarmee wachten des te pijnlijker zal het worden. En dat is zo merkwaardig. Na de aankondiging bij de begroting en de oproep aan de bevolking om met ideeën te komen is het akelig stil geworden. Het zou toch wel aardig zijn, om niet te stellen fatsoenlijk, te publiceren welke ideeën zijn ontvangen. Ook in de raad word er niet meer over gesproken, hoogstens een zijdelingse opmerking die verder nergens toe leidt.

Wel ben ik er inmiddels achter dat de raad en de ambtenaren ieder een etikettensessie hebben gehouden. Daar kon men etiketjes plakken bij onderwerpen waarop kon worden bezuinigd of juist niet, dat weet ik niet. Het resultaat scheen te zijn, dat de raadsleden vooral op ambtelijke activiteiten wilden bezuinigen en ambtenaren op bestuurlijke.


 

Hoe en wanneer gaat het nu verder. In de 2 artikelen die ik heb gewijd aan de bezuinigingen heb ik aangegeven dat van verhogen van inkomsten niet veel valt te verwachten. Er moet dus worden gesneden. Ik zou daarover wel een aantal algemeenheden kunnen opschrijven , maar voor een zinvolle discussie is toch echt een voorzet vanuit de gemeente nodig.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten