zaterdag 10 december 2011

Commissie Ruimte maandag 12 december, Raadsvergadering dinsdag 13 december.

Maandag 12 december is er een ingelaste vergadering van de Commissie Ruimte (CR) en dinsdag dan de raadsvergadering. Het reglement schrijft voor dat de agenda en de stukken 7 werkdagen van te voren beschikbaar moeten zijn voor raadsleden en publiek. Vrijdagmorgen 10:00 uur waren ze eindelijk op de website te vinden. In de bibliotheek zijn ze tussen 12:00 uur en 18:00 uur terechtgekomen en in het stadhuis waren ze helemaal niet beschikbaar. Als de raad al zo slordig omspring met de verordeningen mogen wij burgers dat dan ook? Goed voorbeeld doet volgen.

Op de agenda van de CR staat ook een presentatie van de economische beleidsnota. Daaraan heeft Graveon actief meegewerkt. Je zou dus verwachten dat Graveon bij de presentatie haar visie zou geven. Het beroerde is dat de datum van de presentatie niet met Graveon was afgestemd en die club is verhinderd. Als ik Graveon was zou ik uit mijn vel zijn gesprongen. Hun reactie kunt u lezen op de website van Jacques Leurs.

Op de agenda is het schema voor de vergaderingen volgend jaar verschenen. Daar staat in dat de stukken voor een vergadering 7 werkdagen van te voren worden verzonden. Als een vergadering op dinsdag 19:30 begint worden de stukken dus uiterlijk vrijdag een week eerder om 19:30 uur verzonden. In de praktijk betekent dat 13:00 uur (sluitingstijd stadhuis). Er zijn dan twee weekenden beschikbaar voor bestuderen. Ook voldoende om fractieoverleg te voeren, helemaal fijn dus. Helaas klopt het schema niet met deze stelregel. Tussen laatste commissievergadering en raadsvergadering zitten maar 5 werkdagen. Zou niemand dat hebben gezien?

De wijze waarop deze problematiek wordt aangepakt is wel creatief. De officiƫle agenda voor de raad is gedateerd 7 december 2011. In die agenda wordt meegedeeld dat de stukken vanaf vrijdag 25 november tot en met dinsdag 13 december 2011 ter inzage liggen. Als de Italianen goed hebben gemeten kan informatie in de verre toekomst sneller dan het licht met terugwerkende kracht worden verstrekt. Grave kijkt vooruit!


 

Op de agenda voor de commissie staan alleen maar de punten Wisseveld en Beleidsnota economie in deze volgorde. Ik zou het omgekeerd hebben gedaan. Er zijn wellicht mensen die speciaal voor de beleidsnota komen en die moeten dan het Wisseveld uitzitten en je weet maar nooit hoelang dat gaat duren. Maar het kan ook heel vlug. Op het Wisseveld kom ik nog even apart terug.


 

De raadsagenda telt een groot aantal punten. Er zijn er bij die weinig tijd vragen, tenminste dat denk ik. Het Wisseveld staat vrij achteraan en dat is in Grave riskant. Overigens moet de commissie maandag nog uitspreken of ze het wel willen behandelen. Van de beleidsnota economie heeft de commissie eigenlijk gezegd dat men die nota liever in de volgende vergadering zou willen bespreken. Dat zou heel verstandig zijn want die nota verdient meer aandacht dan nu gegeven kan worden. De gemeenteraad is HET politieke platform en niet louter een beslisautomaat.

De besluitenlijsten zijn zoals gebruikelijk bijzonder vaag over wat er is besloten. Aan hetgeen ik al heb opgemerkt bij de commissievergaderingen is niets toe te voegen.

Opvallend is agendapunt 22: Benoeming leden van de VPGrave in de commissies Ruimte en Inwoners en Bestuur. Die fractie stopt met het boycot; heel verstandig.

Bijna tot slot is er een voortzetting van de soap over de APV. De presentatie van de stukken zal waarschijnlijk bijdragen aan de verwarring bij de discussie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten