zaterdag 10 december 2011

Nog even het Wisseveld.

Tot nu toe nog geen schijn van antwoord op de vragen die ik enige dagen geleden hier opschreef. Ik heb inzage gevraagd in het lopende contract met GBB en in het uiteindelijke onderhandelingsresultaat. Dat zijn alle twee besluiten en dus zijn ze openbaar. Het antwoord was nee want GBB wilde het niet. Dus maar een formeel verzoek ingediend op grond van de Wet Openbaarheid Bestuur. Daarop kwam als voorlopig antwoord dat het definitieve antwoord te laat zou komen, ook al omdat GBB ook zijn mening mag geven.

Mij rest dan niets anders dan maandag bij het spreekrecht in vijf minuten tijd de vragen nogmaals te stellen.

De raad heeft inmiddels nadere informatie gekregen. Helaas wel vertrouwelijk. Hoe men dan in de commissie in het openbaar over de zaak wil debatteren is mij een raadsel. Voordat je het weet klapt er één uit de school. Een openbare behandeling is in deze situatie zinloos. Dat wordt een toneelstukje. En de raad wil nog wel de regierol vervullen. Zelfs bij de besluitvorming heeft GBB eigenlijk de regie. Ik heb wel al raadsleden gesproken die behoorlijk met de situatie in hun maag zitten. Ook zij voelen zich onder druk gezet.


 

Dat we € 7.000.000 kwijt zijn zonder er iets voor terug te krijgen is wel duidelijk en de raad zal daar toch spoedig verantwoording over af moeten leggen. Nu gaat het vooral om de toekomst veilig te stellen. Daarbij is cruciaal welke zeggenschap de gemeente heeft. In het raadstuk wordt de regierol als de aangewezen aanpak genoemd. Tussen haakjes wordt die gedefinieerd als faciliteren vanuit haar publiekrechtelijke rol. Dat komt neer op netjes de bestemmingsplannen vaststellen zoals GBB dat wil. Toneelknecht is dan een betere functiebeschrijving.


 

Een slotopmerking. In het voorstel wordt troostend opgemerkt dat van de € 3.000.000 die nog moet worden gereserveerd wellicht wat overblijft want de aanbesteding zou wel eens mee kunnen vallen. Dat klopt, maar die kan ook tegenvallen. Daarnaast komt het heel vaak voor dat de definitieve begroting heel wat hoger uitvalt dan een eerste raming zoals hier. Zo'n opmerking maakt een stuk onbetrouwbaar. Ik krijg dan het gevoel dat er iets door de strot moet worden gedrukt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten