woensdag 21 december 2011

Voortzetting raadsvergadering 13 december 2011

De raad heeft beslist. Bij stemming bleek er een meerderheid te zijn voor het voorstel van het college om de lopende samenwerkingsovereenkomst met GBB te beëindigen en het gemeentelijke grondeigendom in het Wisseveld en aan de Koninginnedijk bij het Oranjebastion aan GBB over te dragen. De gemeente schrijft dan in één keer € 6.000.000 af en heeft zich verplicht t.z.t. nog voor € 4.000.000 aan wegen en riolering aan te leggen. GBB heeft daar tegen over het recht maximaal 420 woningen te bouwen.

Niemand was echt blij met dit besluit, ook het college zelf niet. De discussie ging dan ook meer over "hoe is het gekomen" dan over "hoe komen we er van af". Maar ook die eerste discussie kwam niet uit de verf want daarvoor moet eerst het rapport van de rekenkamer bekend zijn. De tweede discussie werd ook niet erg diepgaand omdat de raadsleden gebruik moesten maken van vertrouwelijke informatie en de voorzitter daar behoorlijk kien op was om dat niet toe te staan. Merkwaardig vond ik wel dat niemand zich afvroeg hoe (een deel van) die vertrouwelijke informatie wel in de Gelderlander kon worden gelezen. Ik kreeg overigens niet de indruk dat de raadsleden op basis van de informatie nu een goed inzicht hadden in de consequenties van het besluit op het toekomstig woningbouwprogramma. De wethouder wees alle ideeën over meer tijd voor bezinning en nog een extra beslismoment op basis van de beëindigingovereenkomst van de hand. Het was "stikken of slikken", hiermee instemmen of blijven doormodderen met GBB. De hele geschiedenis is voor mij nog steeds een puzzel waarvan ik iedere keer stukjes krijg, maar nog steeds niet weet wat het volledige plaatje voorstelt. Wel ben ik zover dat ik er erg veel donkere wolken op zie. Als het rekenkamerrapport verschijnt zal er vermoedelijk beschermende kleding bij het lezen en behandelen worden voorgeschreven. Voor de toekomstige woningbouw zal de gemeente vrees ik aan bod komen als GBB de krenten uit de pap heeft gehaald. Er is nadrukkelijk gezegd dat de dorpen voor hun eigen behoefte zullen mogen blijven bouwen. De markt voor woningen op de plaats van het oude Maaszicht zou een andere zijn dan die op het Wisseveld. Anders gezegd: die twee bijten elkaar niet. Hoop doet leven. Duidelijk is wel dat de gemeente de regie gaat voeren over een stuk dat door GBB wordt geschreven, waarin GBB de hoofdrol speelt. Wat de gemeente daarbij als regisseur heeft in te brengen zal nog moeten blijken.

Helemaal in stijl verliep de stemming. Er waren vier leden afwezig, twee vanwege ziekte, één vanwege vakantie en één omdat hij belanghebbende was. De uitslag was nu zes voor en vijf tegen. Als de twee zieken toch waren gekomen zou de stemming andersom zijn uitgevallen. Het was echt een kwestie om ziek van te worden.


 

Vervolgens was er nog de discussie over de vraag of toegestaan kon worden dat de scheepswerf een order aanneemt om cruiseschepen met een lengte van 135 m te bouwen. Volgens het bestemmingsplan mag de lengte maximaal 110 m. zijn. Aan het begin van de avond had de directeur van de scheepswerf daarover een uitleg gegeven. De volledige tekst van de scheepswerf kunt u vinden op de site van Jacques Leurs. De bouw zou geen problemen opleveren met de milieuvergunning. Het college gaf te kennen in het bestemmingsplan niet verder willen te gaan dan 110 m. In zijn betoog had de directeur van de scheepswerf nu net gezegd dat er voor die lengte geen markt meer is. Conclusie, nu niet meewerken zou een koude sanering van de werf betekenen en dat wou ook niemand. Vandaar de motie die inhoudt dat de raad vindt dat de scheepswerf nu die lange schepen moet mogen bouwen en dat er binnen redelijke termijn (in het kader van het bestemmingsplan binnenstad?) duidelijkheid voor de wat langere termijn zal moeten komen. Helemaal duidelijk of dit een begaanbare weg is werd het niet. Het college was daarom niet happig om die weg in te slaan. Toen van Geest opmerkte dat eigenlijk niemand de werf de nek om wilde draaien en een motie nog geen besluit is, was de grote meerderheid van de raad van mening dat toch maar moest worden geprobeerd of het kon. De motie werd dus aangenomen zij het dat LPG vanwege de juridische ongewisheid tegenstemde.

Dat de directeur van de scheepswerf aan het begin van de avond toch toestemming kreeg in te spreken wekte enige verbazing op bij de andere inspreekster die vorige week ook op het laatste moment werd teruggefloten. Het ging deze avond immers over een voortzetting van de vergadering en niet om een nieuwe. Het agendapunt algemeen spreekrecht was dus al afgewerkt. Gelukkig werd het reglement enigszins soepel maar toch wel inconsequent toegepast.

Reden om in de komende weken nog eens na te denken over de werkwijze van de raad. Verbetering daarin zal ook de kwaliteit van de besluitvorming verbeteren. Mogelijk levert dat nadenken nog een suggestie op.


 

Hopelijk is dit de laatste weblog van dit jaar. Ik wens u goede en plezierige feestdagen toe en een goed begin voor 2012. Een goed begin is het halve werk.


 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten