vrijdag 17 februari 2012

Als tussendoortje: de raadzaal

Afgelopen raadsvergadering had de voorzitter duidelijk moeite met de opstelling Keerpunt 2010 zit in de "dooie" hoek en de wethouders hebben schuin achter haar een plaats. Dat betekent voor die voorzitter een hoop gedraai, hetgeen wel van toepassing is op de raad maar toch hinderlijk. Dat geluid is al eerder gehoord meer er gebeurt niets, terwijl in ieder geval een verbetering heel simpel is.

Nu heb ik toch al de indruk dat zeker wat het bestuurlijk deel van het stadhuis de gebruiksfunctie toch al is aangepast aan de architectuur en niet omgekeerd zoals het hoort. Hoe het ambtelijk en bij de woonmaatschappij is gesteld kan ik niet beoordelen, want dat zijn voor mij gesloten delen. Ik heb daar ook niets te zoeken.


 

De hal is wel mooi, maar bij ontvangsten zoals de nieuwjaarsreceptie en de ontvangst op Koninginnedag is die majestueuze trap hinderlijk. De raadzaal is boven. Dat betekent dat je allemaal de trap op en af moet. Er is wel een lift, maar die zit in het beveiligde deel en daar moet je als bezoeker dus hulp bij hebben. Erger wordt het als je tijdens de vergadering behoefte hebt aan een toilet. Voor het publiek is er alleen beneden in de hal een te vinden. Dus ook dan lastig als je aangewezen bent op een lift. Zijn er wat dat betreft geen voorschriften? Natuurlijk geeft een raadzaal boven de mogelijkheid die als een symbool van de democratie een opvallende plaats te geven wat natuurlijk ook de bedoeling is van de glazen uitbouw. Dat is leuk als het stadhuis aan een plein zou zijn gelegen en dan was een balkon nog fijner geweest bij intochten van Sinterklaas en soortgelijke gebeurtenissen. Maar nu het stadhuis aan de provinciale weg ligt, en nog wel bij een kruispunt, werkt dat niet. Passerende automobilisten doen er beter aan hun ogen op het verkeer te richten. Maar dat zijn nu eenmaal gegevens daar moeten we mee leren leven al zal het wel niet lang meer nodig zijn.

De inrichting van de raadzaal mag dan volgens zeggen mooi zijn, maar praktisch kun je hem niet noemen. Één maal in de zes weken is er een raadvergadering en de rest van de tijd kun je er weinig mee. In het publieksdeel kun je wel met een kleinere groep vergaderen, maar dan blijf je zitten met die grote vergadertafel. Voor publieksvoorlichting is de zaal helemaal ongeschikt. Gelukkig heeft de raad er voor gekozen de commissie zo groot te maken dat je er uitstekend raadvergaderingetje mee kunt spelen en dat gebeurt dan ook. Als trouwzaal is de ruimte ook ongeschikt. Nu is dat niet zo erg want een fotogenieke aankomst bij het stadhuis is behalve met een bus ook niet echt mogelijk.


 

Maar aan de hoofdfunctie van de ruimte: vergaderzaal voor de ruimte is wel degelijk iets te doen. Het beste zou natuurlijk zijn de hele ruimte opnieuw in te richten, maar zelfs op marktplaats.nl zal de huidige inrichting weinig opbrengen. Al een hele tijd geleden heb ik vanaf deze plaats een suggestie gedaan: Laat de hele raad drie plaatsen naar rechts opschuiven en alle raadsleden zijn zichtbaar voor de voorzitter. Het kan nog beter. Laat de hele zaak 5 plaatsen doorschuiven en zet de voorzitter en de griffier waar nu Keerpunt zit. De wethouders kunnen dan de huidige stoelen van die functionarissen innemen. Die opstelling doet ook beter recht aan de werkwijze van de raad: zonder hulp vanuit het college geen beslissingen durven nemen.


 

Afhankelijk van de flexibiliteit van het meubilair is er met een beetje creativiteit nog wel meer te doen. Tegen de ruggen van raadsleden inspreken is toch merkwaardig heb ik zelf ervaren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten