maandag 5 maart 2012

Bestemmingsplan centrum Grave en parkeerplaats Mariakapel

Misschien heeft u het afgelopen dinsdag 28 februari in de Graafsche Courant gelezen: het lang verwachte bestemmingsplan binnenstad ligt te inzage!!

Als u wilt weten wat er instaat en of het invloed heeft op de toekomst van uw woning of zaak zult u zelf aan het werk moeten. Vanuit de gemeente wordt geen enkele actie ondernomen om u te informeren. Het heeft mij wat moeite gekost maar het is gelukt. U moet daarvoor naar www.ruimtelijkeplannen.nl. Doe dat niet met de browser Chrome. Die geeft bij mij een raar beeld. Internet Explorer doet het wel. Daar aangekomen klikt u op het tabblad bestemmingsplannen en daar weer op "Naam". Daar vult u in: "centrum Grave". In de aankondiging van de gemeente stond er nog een komma bij, maar dat werkt averechts. Dan verschijnt keurig de tekening en kunt u rechts de regels en de toelichting vinden. Die zijn dan te downloaden. Dan hoeft u niet naar het stadhuis om te zaak te bekijken.

Dit alles moet u wel snel doen want als u vragen heeft kunt u volgende week woensdag 14 maart tussen 16:00 uur en 19:00 uur in het stadhuis terecht om vragen te stellen. Verder informatie wordt kennelijk niet gegeven.


 

Nu vindt de gemeente dat informatie niet nodig is omdat alles bij het oude blijft. Dat moet ook wel want de gemeente heeft al heel lang verzuimd het bestemmingsplan te vernieuwen en nu dreigt er onheil als er niet snel een nieuw plan in procedure wordt gebracht. Voor velen zal dat niet zo erg zijn, maar als u toch al van plan bent aan uw woning of zaak wat te veranderen is het toch wel raadzaam eens te gaan kijken of dat wel kan en zo niet of dat misschien kan worden veranderd. Er zijn nu al enkele problemen bekend van huidige situaties die niet in overeenstemming zijn met het huidige bestemmingsplan en dat leidt tot conflicten.

Misschien zijn er ook dingen die volgens het huidige bestemmingsplan wel kunnen, maar waarvan u vindt dat die eigenlijk onmogelijk gemaakt zouden moeten worden. Ik weet er één en kom daar nog op terug.


 

Kunt u nog iets doen? Ja, voor 11 april een zogenaamde zienswijze indienen. Als u maar enigszins twijfelt moet u het zeker doen want het is de enige mogelijkheid. Alleen degenen die een zienswijze hebben ingediend kunnen in de verdere procedure nog meedoen.


 

Ik noemde al de mogelijkheid dat er volgens het huidige bestemmingsplan iets mag wat u eigenlijk niet wil. Onlangs kwam de gemeente met een aantal plannetjes voor parkeerterreintjes o.a. bij de Mariakapel. Het huidige bestemmingsplan laat het toe. Daar is grote weerstand tegen. Nu zouden tegenstanders via een zienswijze op het nieuwe bestemmingsplan kunnen aangeven dat zij een parkeerterrein op die plaats niet willen. Succes is niet verzekerd, maar niet geschoten is altijd mis. Ik ga het dus proberen.


 

Zekerder zou zijn wanneer de raad in een motie het college zou verbieden bij de Mariakapel een parkeerplaats aan te leggen.


 

Is dit nu een goede aanpak? Nee!! Zienswijzen behandelen kost tijd (en geld) en dat ontbreekt. Het snelst is dan zienswijzen afpoeieren waardoor de indieners gedwongen worden om het er of bij te laten zitten of na vaststelling door de gemeenteraad een beroep te doen op de Raad van State. Veel eleganter is als we met z'n allen afspreken nu het bestemmingsplan volgens het idee van de gemeente te actualiseren en vervolgens direct te starten met een werkelijke heroverweging.


 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten