zondag 12 juni 2011

De vergaderingen op 21, 28 juni en 5 juli. Eerste poging

Vergadering 21 juni 28 juni en 5 juli.


 

Het staat op de website: er is een voorbereidende vergadering op 21 en 28 juni en een besluitvormende op 28 juni en 5 juli. Op de site van de gemeente is nog wel een besluitvormende vergadering op 21 juni voorzien maar in de agenda's is die niet meer terug te vinden. Gezien de hoeveelheid onderwerpen en het belang daarvan is daar ook geen tijd voor.

De Agenda's liegen er niet om. Een zich zelf respecterende gemeenteraad zal niet durven beweren dat al deze agendapunten binnen de beschikbare tijd op fatsoenlijke wijze kunnen worden afgewerkt. Zeker niet als je daarbij ook kijkt naar de beschikbare voorbereidingstijd. Om over communicatie voordat het besluit wordt genomen maar helemaal niet te spreken. Het beroerde is dat voor een groot deel van de onderwerpen uitstel evenmin verantwoord is. Een jaarplanning voor de raad kan dit probleem voor een heel groot deel voorkomen. Maar dat heb ik al meer gezegd.


 

Er is heel veel dat al eerder heb gezegd en dat ik bij het zien van deze voorstellen weer zou kunnen herhalen, maar ik durf ook niet te beweren dat ik in de beschikbare tijd de stukken voldoende zou kunnen bestuderen, aannemende dat ik daar zin in zou hebben. En dat is nu geenszins het geval. Ik voel me als echt in het bestuur geïnteresseerde burger niet serieus genomen en dat betreur ik. Dat de gemeenteraad zich op deze wijze ook niet serieus neemt moeten de leden zelf weten.


 

Ik heb overwogen de hele agenda deze keer maar aan mij voorbij te laten gaan, maar het bloed kruipt waar het niet kan gaan en dus toch maar even vluchtig doornemen en een eerste impressie geven.


 

Voorbereidende vergadering 21 juni

Ingekomen stukken en mededelingen: Er zijn 2 brieven vanuit de Graafse gemeenschap. Over het AZC en één over de ontwikkelingen in het Dorpshart Velp. Die verdienen dus wel wat aandacht.

Jaarverslaglegging 2010. Hier ben ik hieronder al op ingegaan. Ik ben benieuwd of er een verklaring komt van het feit dat er minder is gedaan dan gepland, maar toch meer is uitgegeven. De feiten zijn nu eenmaal zoals ze zijn.

Herziening grondexploitatie. Het ziet er niet best uit met de grondexploitatie. En daarbij speelt het Wisseveld natuurlijk een belangrijke rol. Uit het vooral financieel getinte raadvoorstel valt af te leiden dat de gemeente overweegt zich uit dit project terug te trekken en het over te laten aan de huidige partner of andere marktpartijen. De vraag is daarbij of de gemeente zich terugtrekt met meenemen van de verliezen en risico's en zodoende nog winstkansen overlaat of dat de marktpartijen ook een deel van de verliezen en risico's voor hun rekening nemen. Dat is voor marktpartijen geen natuurlijk gedrag. Er is nog een tweede aspect. Door overdracht raakt de gemeente de greep kwijt en in het IDOP is al aan de orde geweest dat eerst de ontwikkelingsmogelijkheden in bestaande woonwijken moeten worden benut alvorens op het Wisseveld woningontwikkeling kan plaatsvinden. Het Wisseveld ontwikkelen is dan iets voor de verre toekomst.

Nauwelijks zijn we bekomen van de negatieve herziening in november 2010 of de herziening van maart 2011 doet daar nog een schepje bovenop.

Gelukkig zijn deze tegenvallers uit 2010 al in de jaarrekening 2010 verwerkt. Af te wachten is hoe de zaak zich in 2011 ontwikkelt. Komt er een eind aan de weg naar beneden? Misschien dat de eerste burap 2011 daarover iets zegt.

Zienswijzen jaarrekeningen 2010 en begrotingen 2012 gemeenschappelijke regelingen. Geloof ik wel, maar dat mag een raadslid niet doen.

Bestemmingsplan "Uitwerking De Bons" Dit plan moet eindelijk mogelijk maken wat al lang wordt nagestreefd: bouw van bedrijfswoningen. Het besluit moet voor 1 juli worden genomen. Voor de raad van Grave betekent dit uiterlijk 28 juni 22:29 uur. Het staat als eerste inhoudelijke punt voor de besluitvormende vergadering van 28 juni geagendeerd. Dat moet dus lukken als de raad in de daaraan voorafgaande voorbereidende vergadering maar niet teveel tijd aan de bezuinigingen wijdt.

Gezien de opmerkingen van de ondernemers op de ontwikkeling op de generaal de Bons Kazerne heb ik even nauwkeuriger naar de communicatieparagraaf gekeken. Het raadsvoorstel wekt de indruk dat er met de huidige gebruikers van het bedrijvenpark geen overleg over dit onderwerp is geweest. Ze kunnen eventueel bezwaar maken. Nu zal er wel niemand problemen verwachten, maar enige informatie en overleg voor de besluitvorming was toch wel netjes geweest.

Bestemmingsplan Kerkdorpen. Uit het raadsvoorstel is mij niet duidelijk geworden of het hierbij vooral gaat om formaliteiten of dat het gevolgen heeft voorde huidige bewoners van de kerkdorpen. Kunnen zij meer of minder met hun woningen. Er kunnen wel wat woningen bijkomen. Dat betekent wellicht dat er huidige bewoners nieuwe buren bij krijgen en dat stelt niet iedereen bij voorbaat op prijs. Het gaat dan weer om BIO-woningen en daarvoor moet het besluit ook voor 1 juli zijn genomen. Had dat niet beter kunnen worden gepland?

Ook in dit raadsvoorstel wordt een bezwaar kunnen indienen als voldoende communicatie beschouwd.

Initiatiefvoorstel VPGrav/Bedrijfsverzamelgebouw. Zoals in Grave op raadselachtige wijze gebruikelijk wordt met amendementen, moties en ook met initiatiefvoorstellen heel geheimzinnig omgesprongen. De inhoud wordt pas op het laatste moment geopenbaard. Gelukkig hoor je op straat nog wel eens wat en daarom heb ik de indruk dat het meer een motie is waarin het college wordt opgedragen de mogelijkheden te onderzoeken in een bestaand pand op de Bons een bedrijfsverzamelgebouw te stichten in plaats van het te slopen. Mijn eerste gedachte daarbij is: vreemd dat het het niet eerder is onderzocht, maar aan de andere kant: onderzoek alles en behoud het goede.

Tot zover de stukken voor de voorbereidende vergadering van 21 juni. Ik schat in dat de beschikbare tijd ruimte biedt voor uitgebreid overleg. En die tijd kom je op 28 juni tekort. Waarom niet één agenda voor voorbereidende vergadering op 21 juni met uitloop naar 28 juni en één agenda voor de besluitvormende vergadering op 28 juni met uitloop naar 5 juli. Als je rommelt doe het dan een beetje praktisch.


 

Ik plaats dit nu maar. Voor vandaag is het mooi zat.

Wordt wellicht vervolgd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten