maandag 20 juni 2011

Komende raadvergaderingen, aanvulling

In het verleden had de raad een gloeiende hekel aan nagekomen stukken. Het werd als een teken van slechte planning, voorbereiding en organisatie gezien. En terecht.

Tegenwoordig moet je de dag voor de vergadering nog nakijken of er stukken aan de agenda zijn toegevoegd en dan maar hopen dat de raadsleden niet nog extra informatie hebben gekregen. Dus maar even gekeken en ja hoor: raak.

Structuurvisie

Het blijkt inderdaad te gaan over de hele gemeente. Het kost flink wat geld en er zitten heel wat haken en ogen aan. Zo wordt het feit dat er ook een IDOP Grave loopt en IDOP's voor de kerkdorpen zijn aangekondigd terecht als een risico voor de structuurvisie gezien. Dat noopt tot een zorgvuldige regie staat in het stuk. Maar dan ben je al laat. Het noopt ook tot een zorgvuldige voorbereiding en rolverdeling. Dit temeer omdat er verschillende bureaus bij zijn betrokken. Er wordt gesproken over een maximale aanneemsom. Taalkundig gezien is dit een onmogelijkheid. Een aanneemsom is een vast bedrag waarvoor een nauwkeurig omschreven dienst wordt geleverd. We weten allemaal dat er sprake kan zijn van meer- en zeldzaam minderwerk. Het zou mooi zijn als het ook om een maximale afrekensom zou gaan. In het stuk worden al wat risico's voor een hoger eindbedrag genoemd. Alle reden dus voor de raad om hier zorgvuldige afweging. Ik kan alleen maar hopen dat na de geheimgehouden informatiebijeenkomst de raadsleden voldoende informatie en tijd hebben gehad om die zorgvuldige afweging te maken. Ik waag het dat te betwijfelen.

Met communicatie is het college gauw klaar. Dat moet maar via de IDOP Grave gebeuren. Over het al of niet ingaan van een dergelijk proces voor de kerkdorpen is nog niet gesproken. Bovendien zijn er wel instanties die los van de IDOP een belangrijke inbreng kunnen hebben. Zeker nu erenadrukkelijk op is gewezen dat ook de vestingwerken in de structuurvisie worden betrokken. Het leek mij nogal voor de hand liggen. Vestingwerken, maar ook andere zaken zijn wezenlijke elementen van de structuur van onze gemeente.

Initiatiefvoorstel VPGrave

Het voorstel is er nu. Eigenlijk is het, zoals ik al dacht meer een motie waarin het college de opdracht krijgt de wenselijkheid en de mogelijkheid van ombouw van een bestaand gebouw, of althans wat daarvan over is, tot een bedrijfsverzamelgebouw. Nu ik de foto's heb gezien kan ik me voorstellen dat het al eens is onderzocht en dat men heeft geconcludeerd dat sloop en nieuwbouw tot een beter resultaat zou leiden. Maar eerst zal inderdaad moeten worden aangetoond dat er behoefte aan is.


 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten