donderdag 14 februari 2013

2013-21 Parkeren we in Grave hufterig?


Het bericht dat er in Grave 800 en nog wat bekeuringen zijn uitgereikt heeft nogal wat aandacht getrokken. Grave zou tot de meest hufterige plaatsen van Nederland behoren. Dat is natuurlijk weer een voorbarige conclusie uit een cijfer. Maar we willen nu eenmaal alles meetbaar hebben. En dus is er een markt voor allerlei onderzoeken, opiniepeilingen en statistieken. Voor iedere onzinnige conclusie is tegenwoordig wel een onderzoek te vinden dat die conclusie bevestigd. Geen wonder dat er ook figuren komen die dat soort rapporten leveren zonder er zelfs een onderzoek voor nodig te hebben.
Dat Grave relatief veel bekeuringen uitdeelt kan ook wijzen op een goed handhavingsysteem. Een gemeente die praktisch niets doet aan handhaving is volgens dit onderzoek een heel nette gemeente, maar het kan er net zo goed een puinhoop zijn.

De gemeente Grave heeft zich gehaast te verklaren dat het met de hufterigheid wel meevalt, maar dat Grave de onvermijdelijke hufterigheid wel aanpakt. Door daar niet verder op in te gaan wordt door veel Gravenaren de conclusie getrokken dat Grave dus beschikt over een aantal overijverige BOA’s, die er een genoegen in scheppen goedwillende personen te bekeuren. Even terzijde; ik heb een hekel aan die afkorting BOA. Die doet me altijd denken aan mijn oma die altijd zo’n harig ding om haar nek had. “Daar heb je oma met de boa”. Ik houd het daarom maar bij stadswacht. Dan hebben de kerkdorpen ook iets stedelijks.

Het is ook helemaal verkeerd om als er bij de gemeente iets fout gaat de ambtenaren meteen maar de schuld te geven. Het bestuur is de eerst verantwoordelijke. Als je huis verkeerd gebouwd is spreek je de aannemer aan en niet de bouwvakkers.

Het cijfer is natuurlijk wel iets om over na te denken. Allereerst rijst natuurlijk de vraag waarvoor bekeuringen worden uitgedeeld. Verkeersovertredingen en met name bij het parkeren en wildplassen zouden de hoofdzaak zijn. Aangezien niemand zo stom zal zijn om te gaan wildplassen in het zicht van een stadswacht zullen parkeerovertredingen wel zwaar in de meerderheid zijn. Hondenpoep is wel een probleem, maar ook daar is betrappen door een stadswacht ook nagenoeg onmogelijk. In deze gevallen heb je alleen de keus tussen fatsoenlijk gedrag en een politiestaat.

In Grave hebben we een aantal besluiten genomen op het gebied van parkeren. Er zijn plaatsen waar je helemaal niet mag parkeren en er zijn plaatsen waar je 2 uur mag parkeren. Die laatste maatregel is genomen om parkeerplaatsen beschikbaar te hebben voor de bezoekers aan de winkels. Daarvoor is 2 uur wel voldoende en zo kun je met hetzelfde aantal parkeerplaatsen meer klanten helpen. Nu is dat natuurlijk niet nodig als de winkels dicht zijn. Vandaar dat de blauwe zone ’s nachts en op zondag niet van kracht is. Maar ook op maandag zijn veel winkels dicht. Handhaven van de blauwe zone is in die tijd dan ook niet nodig. Anders is het natuurlijk op vrijdagmorgen tijdens de markturen en zeker zolang de markt op een parkeerterrein wordt gehouden. Dan moet de wel beschikbare ruimte optimaal beschikbaar zijn. Dat de stadswachten opdracht hebben, tenminste dat neem ik aan, op vrijdagmorgen overtreders van de parkeertijd te bekeuren is dan ook helemaal terecht. Er is natuurlijk wel een mits.

Er moeten natuurlijk wel voldoende parkeerplaatsen beschikbaar zijn. Als die er niet zijn hebben mogelijke bezoekers de keus tussen niet naar de markt en de winkels gaan op vrijdagmorgen of toch maar verkeerd parkeren. Ik kan me niet voorstellen dat ondernemers en dus ook het gemeentebestuur de burgers en toeristen aan zullen raden op vrijdag maar niet naar Grave te komen.

Het is dus heel zinnig te kijken of het merendeel van de bekeuringen inderdaad wordt uitgereikt op vrijdag en of het parkeren op de verkeerde plaats betreft of dat de toegestane parkeertijd wordt overtreden. In dat laatste geval is het goed eens te kijken tot welke categorie de overtreders behoren. Zijn het toeristen of zijn het ambtenaren en ondernemers en hun personeel. Tegelijk is het verstandig daarbij te bekijken of de wel beschikbare langparkeerplaatsen wel bezet zijn.

Het zou mij niet verbazen als hieruit de conclusie volgt dat er toch een gebrek is aan langparkeerruimte op redelijke afstand en dat veel langparkeerders uit gemakzucht dan maar in de blauwe zone parkeren en om de twee uur een rookpauze nemen om even de schijf te verzetten en het risico nemen een bekeuring te krijgen, waarbij de stadswacht vervolgens tot boosdoener wordt verklaard.

Ik heb het al meer gesteld. Een bezoeker moet  op eenvoudige wijze een toegelaten parkeerplaats kunnen vinden, anders loopt het mis. En zo als het er nu naar uitziet voldoet Grave daar voorlopig nog niet aan.

Met enige schrik heb ik in de B&W-besluiten gelezen dat tijdens de opknapbeurt van de Lunette de markt naar het Arsenaal gaat. Dat betekent 2 langparkeerterreinen minder. De mogelijke tijdelijke vervangende terreinen loswal en Bekaf worden al uitgesloten. Wat blijft er over? Gemeentehuis en Mooiland op vrijdag sluiten of toch maar in de blauwe zone parkeren? Arme stadswachten die dan de klap mogen opvangen van slecht bestuurlijk handelen.

Als de Lunette eenmaal blauwe zone is en de markt daar weer verdwijnt kan het kortparkeerprobleem wel minder zijn en dus ook het aantal overtredingen. Maar helaas is er nog geen vervangende langparkeerlocatie. De gemeente moet nog steeds een vervangende ruimte vinden in de buurt van het centrum. Als je dan in de parkeernota kijkt resteert er nog een plek aan de Stadhouderslaan en de ijsbaan en Dahliatuin. Stadhouderslaan lijkt mij het eenvoudigst. Zeker als je niet buiten de al bekende locaties wil of kan kijken. De discussie zal wel weer opnieuw losbranden.

Als we in Grave dan toch hufterig parkeren komt het misschien omdat het gemeentebestuur dit uitlokt.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten