vrijdag 4 oktober 2013

2013-83 Raadsvergadering 24-9-2013, vervolg op 1-10-2013

Het enige brede aan de brede scholen dat na de behandeling in die raadsvergaderingen over is gebleven is de uitermate breedvoerige discussie. Ook in deze vergadering was ruim 2 uur nodig om te komen tot een uitspraak die de naam besluit nauwelijks verdient. Eigenlijk krijgt het college niet meer dan toestemming vooralsnog door te gaan op de weg die men drie vergaderingen terug al voorstelde.

Na de toch al jaren durende voorbereiding was er overeenstemming dat er in Grave West een inmiddels versmalde brede school moet komen. Dat in Oost de Sprankel door nieuwbouw moet worden vervangen waarin ook ruimte is voor de wijkgebonden activiteiten kreeg na enig heen en weer gepraat ook de instemming van alle partijen.

Volgens het collegevoorstel zou ook Hartenaas in dit nieuwe gebouw worden gehuisvest. Het huidige gebouw komt dan vrij en daar zal een nieuwe bestemming voor moeten komen of het moet worden gesloopt. Het college had in het voorstel niet gerekend met een opbrengst. Daardoor werd voorkomen dat 2 niets met elkaar te maken hebbende problemen elkaar beïnvloeden.

In vorige raadsvergaderingen hadden VVD, LPG en Trots uit kostenoverwegingen voorgesteld Hartenaas te laten zitten waar ze nu zit en ook deze keer had men een amendement met dit effect ingediend. Dat dit ten koste zou gaan van onderwijskundige kwaliteit werd voor lief genomen. iDe discussie werd dus een herhaling van de vorige raadsvergaderingen. De voorzitter constateerde dat er nogal wat technische vragen werden gesteld. En technische vragen (en antwoorden) horen in een commissie thuis. Behalve 2 schorsingen van samen ruim een half uur leverde de behandeling niets nieuws op.

Uiteindelijk kwam er een amendement waarbij werd vastgelegd dat het collegevoorstel wel mocht worden uitgewerkt, maar dat de uitvoering pas zou mogen beginnen als er een nieuwe bestemming was gevonden voor de Hartenaas. Het oorspronkelijke amendement van LPG/VVD/Trots om Hartenaas buiten spel te laten werd aangevuld met de bepaling dat die school alsnog mocht worden opgenomen in het nieuwe gebouw als de nieuwe bestemming was verzekerd. Zo heb ik het tenminste begrepen.

Er moest drie keer worden gestemd om het college verder te laten gaan op de ingeslagen weg in de hoop dat de nieuwe bestemming van Hartenaas, die kennelijk wel aan de horizon gloort, wordt gerealiseerd.  Voor hetgeen er moet gebeuren als dat niet op redelijke termijn gebeurt geldt waarschijnlijk: “wie dan leeft, die dan zorgt”. Wordt dus vervolgd.

Zo langzamerhand groeit de opvatting dat vanuit onderwijs gezien, en daar gaat het toch om?- een nieuwe school tussen Estersveld en Escharen het beste is. Het is waarschijnlijk ook de minst dure. Daarbij komt de plaats van de huidige Sprankel in het centrum vrij voor andere bestemmingen. Genoemd werden daarvoor starterswoningen. Ik denk ook aan ruimte voor buitenevenementen in de wijk en parkeren ’s avonds en ’s nachts.

Over het initiatiefvoorstel van Keerpunt 2010 en VPGrave om tot een referendumverordening te komen om zodoende een referendum te kunnen houden  over het laten opgaan van de gemeente Grave in een groter geheel werd nog 20 minuten heen en weer gepraat met als resultaat dat het inmiddels door de indieners geamendeerde (=uitgeklede) voorstel werd ingetrokken. Dat werd gedaan omdat er in de eerstvolgende raadsvergadering een motie met dezelfde strekking zal komen. De discussie zal dus worden herhaald, zij het die dan eenvoudiger is omdat dan het maken van een referentieverordening wordt losgekoppeld van het referendumonderwerp: het opheffen van de zelfstandige gemeente Grave. Wel een guillotine kopen, maar nog niet gebruiken. Dat was zo’n beetje de teneur van de discussie die eigenlijk in een commissie thuishoorde.

Dat ik het houden van een referendum een brevet van onvermogen van de politieke partijen vind komt wel aan de orde als de motie volgende keer op tafel ligt.

De discussie over het initiatiefvoorstel van de VVD/LPG over de aanbesteding van de gemeentelijke informatiepagina was ronduit komisch. Het voorstel was om te besluiten dat het college het publiceren van de gemeentelijke informatiepagina in 2014 zou aanbesteden in overeenstemming met het aanbestedingsreglement. Volgens de raad had het college zich daar niet aan gehouden bij de keuze van de Maasdriehoek. Bij de beantwoording van de eerste ronde kwam de wethouder met de mededeling dat het college zich wel aan het reglement had gehouden en dat dit ook zou gebeuren bij de volgende aanbesteding samen met Cuijk en Mill. Je zou verwachten dat hiermee de discussie was beëindigd, maar de raad deed net of ze de wethouder niet hadden gehoord en gingen vrolijk verder met heen en weer praten over zaken die tot de verantwoording van het college behoren. De wethouder probeerde het voorstel nog om te buigen tot een motie. Daar had hij geen moeite mee want het college was toch al van plan te handelen zoals de raad wilde. Uiteindelijk werd het initiatiefvoorstel na hoofdelijke stemming toch tot raadsbesluit gepromoveerd. De raad nam zo het besluit dat het college moest handelen volgens de door de raad vastgestelde kaders hetgeen ze toch al van plan waren; een overbodig besluit dus.

Gelet op het vermoedelijke aanbestedingsbedrag zal het een openbare aanbesteding moeten worden. Daarbij zal als belangrijkste selectiecriterium gelden dat de krant in de drie gemeenten een volledige dekking zal hebben, dus huis aan huis wordt bezorgd. Daarmee is het aantal kandidaten beperkt tot de thans verschijnende bladen en dat zou een reden kunnen zijn toch maar van het reglement af te wijken en een meervoudige onderhandse aanbesteding onder deze kranten te houden.

Door de VVD waren ook nog 2 moties ingediend over het jeugdbeleid. De discussie daarover werd wat verwarrend omdat er met de verspreiding en publicatie van deze moties weer iets was misgegaan. Nadat de wethouder had gezegd dat de inhoud van deze moties al was verwerkt in de raadsbesluiten van deze vergadering was mijn belangstelling voor dit agendapunt verdwenen. De moties werden ook alle twee afgewezen.

Ik ben er van overtuigd dat door een wat intensievere behandeling in de commissie veel op vergadertijd had kunnen worden bezuinigd.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten