vrijdag 18 april 2014

2014-27 Uithuilen en doorgaan

Het kan ook nooit normaal in Grave. Je zou haast zeggen dat het gemeentebestuur van Grave niet in staat is zelfstandig op te treden. Maar dat is nu de ster die de aanstaande coalitie hardnekkig blijft volgen. Dat de vorige combinatie ook na de verkiezingen zou doorgaan was een realistische mogelijkheid. Niet normaal is dat direct na de bekendmaking bleek dat direct na de bekendmaking de lijsttrekker van de VVD kenbaar maakte het niet met de gang van zaken eens te zijn. Daarop ontstond via websites een gedachtewisseling die eigenlijk alle kanten op zou kunnen. Eva Eigenhuijsen heeft daar zelf een eind aan gemaakt door aan te kondigen dat zij de VVD-fractie verlaat en onder eigen naam haar raadslidmaatschap voorzet. Daarmee is een eind gekomen aan de onzekerheid en dat kun je een voordeel noemen. Het heeft dan ook geen zin meer te gaan filosoferen over de vreemde kanten van deze geschiedenis.

Natuurlijk gaat de kwestie intern in de VVD verder. Het plaatselijke VVD-bestuur heeft al gepubliceerd dat het een kwestie is van “zij eruit of wij eruit”. Daar kunnen ze dus niet meer zonder gezichtsverlies op terugkomen. In de Graafse geschiedenis heeft zich eerder zo’n kwestie voorgedaan. In 1978 verspeelde de VVD een dikke kans op een wethouderspositie doordat een prominent lid de onderhandelingen doorkruiste. Ook dat lid werd voorgedragen voor royement. Maar dat lid was ook Statenlid, dus royeren was wat lastig. De oplossing werd gevonden door het aanwijzen van een externe zondebok. Die is volgens mij nu niet voorhanden.

Uit de interne afwikkeling binnen de VVD zal ook wel naar voren komen of Eva Eijgenhuijsen niet meer recht heeft op de fractienaam VVD dan de nu overblijvende helft.

De overige partijen beschouwen de hele kwestie als een interne VVD-aangelegenheid. In ieder geval LPG heeft dat openbaar gemaakt. Trots en CDA hebben tot nu toe gezwegen, het CDA in ieder geval ook intern. De coalitievorming gaat gewoon door op de ingeslagen weg en uit de vergadering van de agendacommissie bleek ook dat de details vastliggen. Er komen drie wethouders die ieder een 90% functie krijgen toebedeeld. Waarop die 90% is gebaseerd is niet bekend (gemaakt). Nu lijkt het op een korting om een een eigenlijk onverantwoorde aankoop toch aantrekkelijk te maken.

De twee externe wethouders mogen in ieder geval één jaar buiten Grave blijven wonen. Voor de nieuweling is dat normaal. Voor wethouder Daandels is het misschien wel conform de wet, maar hij heeft dat recht gekregen doordat er in de vorige periode onbekende bijzondere omstandigheden waren. Voor een herkozen wethouder zou op zijn minst moeten worden aangetoond dat die bijzondere omstandigheden nog steeds aanwezig zijn.

Er is natuurlijk wel wat veranderd. Trots Liberaal is nu in plaats van een welkome versterking van de coalitie een beslissende factor geworden. Die partij heeft omdat zij zelf geen wethouder levert er geen enkel belang bij haar beginselen ondergeschikt te maken aan de coalitie. Als er iemand van deze toestand beter is geworden dan is het wel Trots Liberaal. Of en hoe er samenwerking in de raad komt of dat het gekrakeel uit de vorige periode doorgaat hangt veel af van de littekens die de start van deze raad heeft achtergelaten. In die wonden zal ik maar geen zout strooien


Voor mij is en blijft de hoofdzaak wat het nieuwe gemeentebestuur gaat doen om het voor de burgers makkelijker en interessanter te maken het bestuur te volgen en er actief aan bij te dragen. Of dat binnen de gemeente Grave of binnen de gemeente Weet-ik-hoe-groot gebeurt vind ik minder interessant.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten