donderdag 10 april 2014

2014-24 De eerste commissievergadering

Voor de eerste commissievergadering was zeker gelet op de agenda een flinke belangstelling. Er waren nog al wat ex- en nieuwe raadsleden. Volgens de reglementen kon er helemaal geen commissievergadering worden gehouden, de leden en de voorzitter waren nog niet benoemd. Dat hoeft natuurlijk niemand te weerhouden een bijeenkomst van een aantal raadsleden te organiseren die over het enige onderwerp, bestemmingsplan Hommerzaad, aan de wethouder vragen konden stellen die dan min of meer uitgebreid en min of meer afdoende konden worden behandeld. Een reguliere commissievergadering is trouwens tot nu toe weinig meer dan zo’n vraag en antwoordspel.

Maar goed men wilde perse commissietje spelen en dat gebeurde dus. Daarbij hoorde het aanwijzen dan wel kiezen van een voorzitter. Daar waren zowaar meer kandidaten voor en dus moest er worden gestemd. Volgens de bepalingen moet dat schriftelijk, maar hier gebeurde het bij handopsteken en zo werd Rob Bannink voorzitter en kon Theo Reijnen die vorige periode nog voorzitter was, maar nu als niet-raadslid als gast van TllvC optrad zich bijna helemaal beheersen. Opvallend was dat Trots Liberaal Land van Cuijk -want dat is de officiƫle naam) zich nu presenteerde als Trots Liberaal. Grave blijft immers een zelfstandige gemeente.

Dit alles leidde tot een wat giechelige sfeer in raad en op de tribune. Ook door het verdere verloop bleef die sfeer op de tribune de hele vergadering aanwezig.

Een verbetering was de opstelling van de commissieleden. Als insprekers praat je nu tenminste niet tegen de ruggen. Een verdere verbetering is blijkbaar nog in de maak.

De aanwezige bijna weer nieuwe wethouder was aanwezig en had twee mededelingen. De eerste ging over het leegstaande Maaszicht. Het nieuwe in de mededeling was dat de brandveiligheid geen afdoende reden was om het gebouw niet te hergebruiken. Maar leeg blijft het. De mededeling over de Omgevingsdienst (Een samenwerkingsverband van een hele riedel gemeenten) was nogal ingewikkeld maar kwam er op neer dat de raad eigenlijk niets heeft in te brengen, maar toch wel iets kan laten horen. De discusssie die daarop volgde deed mij denken aan een oude film “De muis die brulde”. Het was een heel leuke film. De moraal is dat de wethouder voorzichtig meedeelde dat er wellicht (=zeer waarschijnlijk) een financiĆ«le tegenvaller zal volgen.

Er was een inspreker over de Hommerzaad. Zijn betoog kwam er op neer dat het overleg had gefaald en dat het bestemmingsplan dus niet kon worden vastgesteld. Het was beslist geen bijdrage aan een prettige vergadersfeer en dat kan zich bij de behandeling in de raad wel eens wreken. 

Op het gebied van gebrekkige communicatie waren de opmerkingen van Litjens, want die was het natuurlijk, wel herkenbaar. Alhoewel hij nog aandrong op nader overleg was de wijze waarop hij daarom vroeg niet bepaald uitnodigend. Dat bleek ook wel uit de discussie die daarop volgde. De meeste vragen gingen echter niet over het feitelijke onderwerp: het bestemmingsplan, maar over de overeenkomst die het college met de ontwikkelaar heeft afgesloten. Een groot deel van die vragen wordt ook nog schriftelijk beantwoord. Voor zover de vragen wel betrekking hadden op het bestemmingsplan zelf werd verwezen naar het plan zelf en de zienswijzennota. Gezien de ingediende zienswijzen en het stadium waarin de procedure zich bevindt kan de discussie in de raad alleen nog gaan over de vraag of Litjens meer gelijk moet krijgen dan in de zienswijzennota voorgesteld. 

De kans is daarom groot dat dit weer een onaangename discussie wordt met een voorspelbare uitkomst. De nieuwe coalitie =oude plus en wellicht nog anderen zullen het collegevoorstel volgen en dus rest Litjens niets anders dan de weg naar de rechter. Maar de raad heeft er een B-stuk van gemaakt. Nu mag je over een A-stuk niet meer praten, maar nergens staat dat je over een B-stuk niet mag zwijgen. Dat lijkt me in dit geval slim.


Er waren een paar vragen, maar daar mist u niets aan als ik er niets over meedeel. Anders luistert u maar naar de opname. Dan moet u wel even zoeken want de rechtstreekse link naar de opname is van de site verdwenen en ook de voorzittersverkiezing is uit de opname gelaten. Eigenlijk is dat geschiedvervalsing.

De oorspronkelijke aankondiging van de vergadering van de commissie Inwoners & bestuur is van de site verdwenen. De vergadering zal dus wel niet doorgaan. Heel verstandig.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten