zaterdag 11 september 2010

Presentatgieavond dinsdag 14 september 2010 19:30 uur, stadhuis

Het vergaderseizoen gaat weer beginnen. Op 21 september is een voorbereidende en op 28 september een besluitvormende raadvergadering vastgelegd. De agenda voor 21 september is vrijdag verschenen. Er staan enkele interessante punten op, zoals de bestemming van het Arsenaal en de aangepaste nota “Vernieuwend vergaderen”. Daarnaast komt nog een erfgoedverordening aan de orde. Op Arsenaal en “Vernieuwend vergaderen” kom ik na het weekend nog terug. De erfgoedverordening lijkt op het eerste gezicht een technische aangelegenheid, een andere formulering van het bestaande monumentenbeleid, maar wellicht zit er meer achter. Niet op de agenda staan nog de kermis en de markt. Maar daar zal beslist ook over worden gesproken.

Uit de datering van de stukken leid ik af dat over deze zaken al een week later het besluit moet vallen!

Het is maar een beperkte keuze uit de lijst onderwerpen die ik een paar weken geleden gaf. Overigens is de lijst niet compleet. Zo denkt iedereen te weten dat het VVV in het historisch stadhuis komt en dat de trouwzaal in ere zal worden hersteld, maar een besluit is daar nog niet over genomen. Ook is nog onbekend hoe het er komt uit te zien. Er zal toch ook wel ergens een lift moeten komen.

Volgens de vorige nota “vernieuwend vergaderen” was in het vergaderschema ook een vaste avond voor presentaties ingeruimd. De in het vergaderschema op 14 september opgenomen besluitvormende vergadering is dan ook vervangen door een presentatieavond.

Vreemd genoeg, alhoewel voor Grave gebruikelijk, is die openbare avond niet aangekondigd, maar alleen aan insiders bekend gemaakt. Toch zijn de onderwerpen ook voor de gewone burger interessant. Jacques Leurs noemde in zijn agenda voor raadsleden de onderwerpen “We have a dream” en het parkeerbeleid.

Op de agenda staat inderdaad een presentatie over de Visie Huisvesting Maatschappelijke voorzieningen door een vertegenwoordiging van het bureau Penta Rho. Dat is het bureau dat het rapport dat is opgescheept met de naam “we have a dream” heeft uitgebracht. Ik heb op deze plaats op 15 augustus al geconstateerd dat dit rapport met de datum december 2009 al is gepresenteerd op 20 oktober 2009. Ik vraag me af wat er nu nog door het bureau zou kunnen worden gepresenteerd. Vanuit de gemeente zou misschien al iets te vertellen zijn over de manier waarop dit rapport zou moeten worden uitgewerkt tot een concreet uitvoeringsplan.
Nu is er op dit terrein de laatse weken wel het een en ander aan de hand.

Het interim-bestuur van Quadrant, de stichting die een aantal gemeenschapshuizen beheert heeft de werkzaamheden beëindigd, zonder dat er een nieuw bestuur is benoemd. Op zich een merkwaardige gang van zaken. Normaal dient een interim bestuur of functionarissen om het gat tussen 2 vaste te vullen. Nu is er een interim-coördinator aangesteld die volgens een B&W-besluit voor 2010 nog bijna € 18.000 kost. Nu weten in ieder geval hoe kostbaar en waardevol vrijwilligerswerk is! Het interim-bestuur heeft wel een rapport uitgebracht. Wellicht dat daar de reden is opgenomen waarom men niet is aangebleven totdat de opvolging was geregeld. Het simpele feit dat er het bestuur “een tijdelijk karakter had” (citaat raadsleden-nieuwsbrief) kan toch niet de enige reden zijn? Misschien dat hier in de presentatie iets over wordt verteld.

In de nieuwsbrief stond ook dat wijkraden en buurtverenigingen zijn benaderd om een rol te spelen bij het zoeken naar een nieuw bestuur. Er is daarover door de gemeente een “conceptnota beheer en exploitatie accommodaties” uitgebracht. Mogelijk dat ook die nota een onderwerp is van de presentatie. We zien en horen het dinsdag wel.

Bij de voorbereiding van de parkeernota is een klankbordgroep betrokken. Daarin kan mijn ideeën daarover kwijt. Voordat onderdeel heb ik deze weblog als sluipweg dus niet nodig. Dinsdag zal wel blijken hoever de invloed van de klankbordgroep reikt.

Deze 2 onderwerpen zijn hoe dan ook best een gang naar het stadhuis waard. Dan kunt u ook aanhoren hoe de gemeentesecretaris denkt over de reorganisatie van het ambetlijk apparaat.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten