vrijdag 16 april 2010

Open sollicitatie door Leny van Lieshout

onderstaande bijdrage ontving ik van Leny. Natuurlijk plaats ik die. Mijn visie op de gang van zaken volgt nog wel.


Open sollicitatie

Communicatie, daar gaat het tegenwoordig om. Maar omdat in Grave altijd alles anders gebeurt, zijn die nieuwerwetse streken hier niet aan de orde. Eenvoudige zielen zouden kunnen denken dat de coalitievorming na de verkiezingen volop aanleiding zou geven tot overuren voor de communicatieve staf in het gemeentehuis: persberichten, persconferenties, briefings, alles om de burgers namens de coalitie perfect op de hoogte te houden van het verloop van de onderhandelingen die vier jaar ruzie moeten voorkomen. Maar niets daarvan! De enige die af en toe een voet tussen de deur krijgt, is Frank Houtappels van De Gelderlander, en die wordt alleen maar gebruikt om nog enigszins de schijn van openheid gaande te houden. En natuurlijk is er onze eigen Graafse trompet Jacques Leurs. Over de gemeentelijke website zullen we het maar niet hebben. Daar staat namelijk nooit wat op.

Het was in Grave vroeger niet gemakkelijk om na de verkiezingen een coalitie te vormen. Door het bestaan van plaatselijke partijen werd steeds de werkelijke aanhang van het CDA dusdanig afgeroomd dat er tenminste drie partijen nodig waren voor een nieuw college. Maar voor die drie of meer partijen waren er telkens maar twee wethouderszetels. En dat betekende dat steeds een van de deelnemende partijen de eigen wethouderskandidaat in moest slikken. Toen de strikte grens van twee wethouders bij wet werd losgelaten, was het probleem opgelost.

Volgens een even langjarige als taaie traditie gaat het in Grave altijd alleen maar over de poppetjes, en pas om vijf voor twaalf over het programma. Iedere partij had dan ook zijn eigen kandidaat en die kandidaat was onbespreekbaar. Toen dezelfde wet wethouders van buiten mogelijk maakte, was dat dus geen probleem: het deed zich eenvoudigweg niet voor.

Nu is dat kennelijk anders. Ik zeg kennelijk, want is het wel zo zeker dat de coalitie, zoals het zelf beweert, wethouders van buiten wil hebben? Kijk naar wat er gebeurt: geen advertentie in de krant, zelfs niet in de Graafsche Courant, geen advertentie in binnenlands bestuur: de coalitie roept niet om wethouders, het fluistert het alleen maar binnensmonds, in eigen kring, en vooral om het niemand van buitenaf te laten horen. Want zeg nou zelf, een advertentie op de VVD-website en Anja Henisch als adres, dat klinkt toch eerst en vooral naar 1 april? Dat er dan toch nog 14 kandidaten schijnen te hebben gesolliciteerd, zal wel het gevolg zijn van het feit dat alle werklozen van Nederland verplicht zijn minimaal een keer per week te solliciteren op straffe van korting.

Waarom maak ik me daar zo druk over? Dat zal ik u vertellen. Nadat de VVD in de persoon van Hans ‘Gerrit’ Bos acht jaar de gelegenheid heeft gehad de Graafse financiĆ«n op orde te brengen, blijkt er dit jaar desondanks een gigantisch structureel tekort op de begroting te zijn. Had u dat niet ook liever voor de verkiezingen geweten? Ik wel. Maar kennelijk was dit een natuurramp die niemand kon voorzien. Reden te meer om meteen na de verkiezingen orde op zaken te stellen. En wat ligt dan meer voor de hand dan de eerste de beste beinvloedbare post te attaqueren: de wethouderszetels? Volgens Jacques Leurs heeft Grave geld voor maar liefst 3,3 f.t.e. wethouders. Je kunt daar dus flink op bezuinigen. En vandaar dat ik als kop voor deze brief ‘open sollicitatie’ heb gekozen. Niet omdat ik mezelf kandidaat zou willen stellen; per slot van rekening heb ik niet meer ervaring dan een zesjarig raadslidmaatschap en dan ook nog voor de verkeerde partij; nee; er is een veel betere kandidaat en daar is zelfs uitgebreide Graafse jurisprudentie voor. Ik bedoel natuurlijk burgemeester Delissen. Vroeger was het in Grave doodnormaal dat ook de burgemeester een portefeuille met inhoud had. Logisch, want de burgemeester van een gemeente verdient het meest van de hele ambtelijke pyramide. Geld dat zo voordelig mogelijk moet worden ingezet. En als je burgemeester bent, dan ben je dat geworden omdat je inhoudelijk en bestuurders elders voldoende capabel bent gebleken. Onze burgemeester heeft sinds haar komst niet meer dan haar wettelijke taken; alle andere dagen van de week heeft ze eigenlijk niets bijzonder te doen. Dat is zonde van haar talenten. Mijn advies is dus: neem twee wethouders (liefst van buiten, want een frisse wind kan in Grave geen kwaad) en zet er de burgemeester bij met een portefeuille die staat. Het is ook helemaal de politieke trend, want er zijn steeds meer partijen voorstander van een gekozen burgemeester met een flinke inhoudelijke agenda. Het bijkomend voordeel in Grave is dat de VVD dan alvast een portefeuillehouder heeft van die partij. Geef haar financiĆ«n, dan is het feest compleet. En bezuinig verder door de scheidende wethouders er op te wijzen dat ze helemaal niet verplicht zijn om wachtgeld te vragen, zeker als ze er in feite niet op achteruitgaan. Ook daar is jurisprudentie over.

Niet serieus, zegt u? Waarom???

Leny van Lieshout

Geen opmerkingen:

Een reactie posten