zaterdag 17 november 2012

Parkeren en bestemmingsplan Grave centrum.


Parkeren en bestemmingsplan Grave centrum

In de december 2010 vastgestelde parkeernota is een opsomming gegeven van potentiële parkeerplaatsen. Iedere mogelijkheid heeft natuurlijk zijn voor en tegens. Bij de voorbereiding is een klankbordgroep betrokken geweest die ook een afweging gemaakt tussen de diverse mogelijkheden. Nu is een klankbordgroep niets meer dan een forum waar de werkelijke samenstellers van de nota (college en in- en externe deskundigen) hun ideeën toetsen. Klankbordgroepleden geven wel hun mening, maar college en raad zijn niet verplicht zich iets van de mening van de klankbordgroep aan te trekken. Ze zijn natuurlijk wel verplicht de inbreng van de klankbordgroep serieus te nemen.

Zo heeft de klankbordgroep als mening gegeven dat voor het lang parkeren, dus mensen die in de stad werken en toeristen, aanleg van enkele grote parkeerterreinen het beste is. Die terreinen moeten niet in, maar vlak bij het centrum komen. Als goede mogelijkheden om een flink parkeerterrein aan te leggen werden het Wisseveld, het voetbalveldje aan de Jan van Cuijkdijk en ook het Visioterrein genoemd. De andere in de nota genoemde mogelijkheden waaronder de omgeving van de Mariakapel, het grasveld op de hoek Henri Dunantsingel, een strook aan de Koninginnedijk en zo nog enkele plekken voor een beperkt aantal auto’s bieden slechts ruimte aan een beperkt aantal auto’s.

Nu was het van het begin af wel duidelijk dat het aanleggen van de grotere terreinen niet eenvoudig zou zijn. Voor het Wisseveld heeft de gemeente een contract met GBB afgesloten. Die ontwikkelaar zou er dus mee moeten instemmen. Inmiddels weten we bijna zeker dat het niet de gemeente is die in het Wisseveld bepaalt wat er gebeurt maar GBB.  Een parkeerterrein op het voetbalveldje is als entree van de stad misschien wel handig maar niet fraai als het niet speciaal wordt ingericht. Bovendien past een parkeerterrein niet in de natuurfuncties die gemeente en provincie aan dat gebied hadden gegeven. Het Visioterrein was en is nog steeds geen gemeente-eigendom en in 2010 was over de ontwikkelingen daar niets bekend. Nu zou de gemeente daar toch een dikkere vinger in de pap moeten hebben.

Opdracht aan het college was onder andere te gaan werken aan het mogelijk maken van één of meer van die grote terreinen. Tot nu toe is van vooruitgang op dat gebied niets te merken geweest.

Bij de vaststelling van de parkeernota zijn naar mijn mening geen duidelijke uitspraken gedaan over welke terreinen wel of niet zouden kunnen worden aangelegd. Wel zijn tegen vrijwel alle plaatsen bezwaren aangevoerd.

Tegen aanleg van parkeerplaatsen bij de Mariakapel zijn ernstige bezwaren geuit, al bij de eerste behandeling in de raad en zeker ook bij een informatieavond in februari 2012. Op die avond bleek eigenlijk al dat er weinig meer viel te praten. De ambtenaren die de vragenstellers te woord stonden konden niets anders doen dan zeggen dat men maar een brief moest schrijven.

Tezelfdertijd werd het bestemmingsplan centrum ter visie gelegd. Ook dat gebeurde eigenlijk zonder behoorlijke informatie. Toch viel het enkelen op dat om het hele parkeerterrein bij de Mariakapel aan te leggen een bestemmingsplanwijziging nodig was en ook in het ontwerp was verwerkt. Dat bood de mogelijkheid via een zienswijze in ieder geval discussie te forceren en liefst natuurlijk schrappen van dat terrein als parkeerplaats. Een andere insteek voor een zienswijze was te verzoeken  van terreinen waar de wat vage omschrijving parkeren niet uitsloot de bestemming zo te formuleren dat parkeren niet meer mogelijk zou zijn.

Ik weet zeker dat er in ieder geval enkele zienswijzen van deze strekking zijn ingediend. Eentje is van mijzelf

Nu is er op deze zienswijzen nooit gereageerd en toch werd tijdens de raadsvergadering van 13 november meegedeeld dat het college voorstelt dit bestemmingsplan in de raad vast te stellen. Dat enkele indieners van een zienswijze en ook de vertegenwoordiger van de wijkraad die aanwezig waren niet ter plekke zijn ontploft mag een wonder worden genoemd.

Tijdens de behandeling van het agendapunt parkeren dat op zich al vreemd genoeg verliep werd wel weer gewezen op de onwenselijkheid van met name de Mariakapel en de mogelijkheden bij Visio maar kwam de uitvoering nauwelijks ter sprake. De wethouder zei alleen dat die aanstaande was, maar dat had hij al meer gezegd.

En toen stond opeens de volgende middag op de website van de gemeente de aankondiging van een informatieavond op 28 november. De aanbesteding van de parkeerplaatsen heeft inmiddels plaatsgevonden en de opdracht wordt begin december verstrekt.

Je vraagt je natuurlijk af wat het college bezielt. Ze hebben de mond vol over transparantie, de burgers bij de besluitvorming betrekken en nog meer van die mooie kreten. Maar in de praktijk wordt alle moeite die burgers doen om Grave een beetje aantrekkelijk te houden genegeerd. Nu weet ik ook wel dat niet alle ingebrachte ideeën uitvoerbaar zijn en dat er ook nog betere ideeën bestaan. Maar het minste wat je toch als fatsoenlijk bestuur doet is mensen informeren waarom het bestuur iets anders gaat beslissen dan gewenst. Dat informeren doe je tijdig en je zorgt ervoor dat betrokkenen er niet toevallig achter moeten komen. Zoals nu is gebeurd.

Ik spits het nu toe op de parkeerplaatsen, maar er zijn natuurlijk ook zienswijzen ingediend over andere aspecten van het bestemmingsplan. Ook die zijn straal genegeerd.

Inmiddels is natuurlijk wel actie ondernomen. Aan het presidium is door de wijkraad voorgesteld dit bestemmingsplan niet in december te behandelen. Dat presidium vergadert op 20 november. Er was dus haast geboden. In de brief doet de wijkraad ook een voorstel voor een procedure waarbij aan de ingediende zienswijzen de aandacht kan worden besteed die zij verdienen. De volledige brief zal nog op de site van de wijkraad worden geplaatst

Voor wat betreft de parkeerplaatsen zijn er twee mogelijkheden. Allereerst zou de raad het college kunnen verbieden één of meer van de omstreden parkeerplaatsen aan te leggen. De eerste keer dat de raad normaal gesproken bij elkaar komt is op 18 december en dat is misschien te laat. Maar een signaal vanuit het presidium zou ook voldoende moeten zijn. Een tweede aanpak is wat ingewikkelder. Het college is blijkbaar van mening dat de parkeerplaatsen zonder meer kunnen worden aangelegd. Het is echter zeer waarschijnlijk dat voor enkele locaties een monumentenvergunning nodig is of /en toestemming van de provincie. Nu weet ik dat de provincie heeft ingestemd met 25 parkeerplaatsen bij de Mariakapel. Ambtelijk instemmen is niet per definitie hetzelfde als vergunning verlenen. Op de tekening heb ik overigens 42 plaatsen geteld. Aan de gemeente is daarom al gevraagd de vergunningen beschikbaar te stellen.

Waarom zou de gemeente zo bot doen ten opzichte van zijn burgers? Sommige zullen antwoorden dat het gemeentebestuur en het apparaat gewoon bot zijn en dan kun je dit verwachten. Ik geloof dat niet. Het gemeentebestuur zit knel. Volgens de overeenkomst over het “Hart van Grave” is de gemeente verplicht een aantal parkeerplaatsen aan te leggen. Het mobiliteitsfonds, waarbij ik al eerder vraagtekens heb geplaatst, geeft de gemeente wel de gelegenheid van een ontwikkelaar een flinke som geld te vragen maar moet dan wel die parkeerplaatsen ergens aanleggen. Vervolgens is er het contract met GBB waarover het gemeentebestuur nog steeds weigert de bevolking te informeren. Ik kan dan ook niet anders concluderen dan dat de gemeente over het Wisseveld geen moer te vertellen heeft. Dat het gemeentebestuur zich in de nesten heeft gewerkt is geen reden zijn burgers te schofferen.

In ieder geval tot ziens 28 november om 19:30 uur in het stadhuis. Het is de bedoeling dat we om 21:00 uur weer buiten staan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten