vrijdag 16 november 2012

Raadvergadering 13 november 2012: samnenvatting


De raadsvergadering van 13 november had weer een aantal verrassingen. Eerst maar even een kort overzicht.
Bij het vaststellen van de agenda kwam aan de orde dat bij het agendapunt parkeren hetzelfde voorstel was gevoegd dat vorige vergadering was verworpen. Dat schoot dus niet op. De coalitie had dat ook gezien en voor de vergadering een initiatiefvoorstel ingediend. Nu schrijft het reglement voor dat initiatiefvoorstellen in de volgende vergadering worden behandeld. Logisch want stukken moeten minstens 7 werkdagen voor de vergadering beschikbaar zijn. De voorzitter wist een oplossing. De raad kan tijdens de vergadering nog aanvullende stukken bij de discussie betrekken. Door het initiatiefvoorstel als een aanvulling (op niets) te beschouwen kon er alsnog deze avond over worden beslist. Een beetje twijfelachtige aanpak, maar wel handig want het initiatiefvoorstel was gewoon het oorspronkelijke met weglating van de zaken waar de coalitie het niet mee eens was. Aldus werd uiteindelijk besloten en de toekomst zal leren hoe dat uitpakt.
Achteraf gezien raadselachtig was dat er met geen woord werd gerept over het feit dat het college inmiddels de aanleg van parkeerterreinen had aanbesteed en zou laten uitvoeren. Bij die parkeerterreinen hoort ook de Mariakapel, waarvan een groot deel van de raad al had laten blijken dat niet te zien zitten. Bij de goedkeuring van het hele plan was dat wel duidelijk geworden, maar niet in het besluit vastgelegd. Maar dat gebeurt in Grave wel meer dat de tekst van een besluit (als je die al terug kunt vinden) afwijkt van hetgeen de raad bedoelt. Het “aldus besloten” laat vaak in het midden wat met “aldus” wordt bedoeld. Op die parkeerplaatsen kom ik in een afzonderlijk verhaal terug.

Zoals gebruikelijk werd de besluitenlijst van de vorige vergaderingen vastgesteld nadat duidelijk was dat Nel Schuts er enkele fouten had uitgehaald.

Bij het spreekrecht kwam mevrouw van Lieshout met de constatering dat het hele voorstel over inhalen van de achterstand bij de handhaving zinloos  was omdat het college had besloten eventuele handhavingsmiddelen toch niet te gebruiken zolang er nog procedures lopen. En dat kun je lang volhouden. Zoals eveneens gebruikelijk speelde de toch opmerkelijke inbreng van mevrouw van Lieshout in de discussie geen enkele rol. Één raadslid vroeg nog naar een reactie van het college op deze opmerking, maar daar kwam geen antwoord op en ook dat raadslid liet het, mogelijk in de commotie, verder ook zitten. Er ontstond nogal wat verwarring en dat is ook een apart commentaar waard.

De pogingen van de heer Sparidans en mijzelf om de raad te bewegen wat meer duidelijkheid te geven over de situatie bij het project Wisseveld strandde eveneens. De eenvoudigste manier om er vanaf te komen lag voor de hand. Wij werden allebei niet-ontvankelijk verklaard. Gezien de regelgeving lag dat voor de hand, maar dat had de raad niet hoeven te weerhouden uit zichzelf de gewenste duidelijkheid te verschaffen. Zeker in het geval van de heer Sparidans, die uiteindelijk alleen maar vroeg om een specificatie van het verloren gegane bedrag zou dat eenvoudig zijn geweest. Iedereen die er het woord over voerde pleitte voor transparantie, verantwoording en ga zo maar door. Maar ja, het financieel en economisch belang van de gemeente konden wel eens worden geschaad bij het openbaar maken van het contract uit 2005. Maar geen raadslid kwam op het idee om te proberen met weglating van die gevaarlijke elementen de gevraagde duidelijkheid te verschaffen. Het is toch niet zo dat het contract zo beroerd in elkaar zit dat je beter helemaal over het Wisseveld kunt zwijgen? Opmerkelijk vond ik wel dat dhr van Geest die van alle raadsleden waarschijnlijk het best op de hoogte is geen bezwaar had tegen openbaar maken. Er was ook nog een wat cryptische opmerking van Harrie de Greeff over rondzingende geruchten. Alles bij elkaar voldoende stof om nog eens – en waarschijnlijk niet voor het laatst- op het Wisseveld terug te komen.

Bij de ingekomen stukken was nog wat geharrewar, waarbij de wethouder nog even meedeelde dat het bestemmingsplan Grave centrum op 18 december in de raad komt. Die opmerking veroorzaakte bij enkele aanwezigen op de tribune zowat een lawine. Noch de wijkraad noch de indieners van zienswijzen op dat plan waren hierover geïnformeerd. Ook een eigen beschouwing waard.

Het enige A-stuk, het opheffen van de vertrouwelijkheid van een brief aan Visio, verliep bijna geruisloos terwijl helemaal geruisloos eigenlijk de bedoeling is.

Het bestemmingsplan woonwijken lokte zoals wel te verwachten viel ook geen discussie meer uit en het burgerinitiatief om de bomen en muur op het Binnenhof te handhaven zal volgende keer inhoudelijk worden behandeld.Maar dan moet er wel een commentaar van het college liggen. De VVD deed nog wel poging dit tegen te houden omdat er nog helemaal geen plan is om die muur en bomen te laten verdwijnen. Dat klopt en is juist het probleem. Er is nog helemaal geen plan, niet voor bomen muren trottoirs en alles wat erbij hoort. De overige fracties vonden dat je de moeite die was genomen het initiatief te nemen moest belonen door het serieus te nemen en dus inhoudelijk aan de orde te stellen. Aldus werd besloten. Ook ik heb mijn twijfels of dit nu wel de bedoeling van het verschijnsel burgerinitiatief is, maar hierdoor is wel bereikt dat de inrichting van de openbare ruimte in het rond het Hart van Grave eindelijk eens openlijk aan de orde komt. Dat had al veel eerder moeten gebeuren. Er zijn nog wel meer discussiepunten dan die muur en bomen. Ook bestemming toren en historisch stadhuis spelen daarbij een rol. Weet iemand overigens al wat er met de gedenkstenen gaat gebeuren.

Op de rest van de agendapunten schrijf ik afzonderlijke verhalen.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten