vrijdag 14 december 2012

Commissie inwoners en bestuur: Gedenkstenen


Eigenlijk was het raadsvoorstel gedenkstenen het enige agendapunt van de commissie Inwoners en bestuur waarover inhoudelijk werd gesproken. De belastingverordeningen en de voorstellen met betrekking tot de schuldhulpverlening en de verordening WWB 2012 waren niets meer dan uitwerking van de vastgestelde begroting en van voorgeschreven rijksbeleid. Daarover kwamen alleen maar toelichtende vragen, waarop de wethouder opvallend veel antwoordde met “zoals u in het voorstel kunt lezen….” Of woorden van gelijke strekking. Als deze voorstellen waren behandeld in een informatieve bijeenkomst, zoals in het vergadersysteem is voorzien, met ambtelijke ondersteuning hadden dit A-stukken kunnen zijn. Nu werd alleen de verordening WWB tot A-stuk verklaard zij het met enige aarzeling bij Keerpunt 1010. We zullen zien hoe het in de raadsvergadering gaat.

Dan de plaats van de gedenkstenen. Al enige malen is de besluitvorming uitgesteld vanwege heroverweging en nader overleg. Kennelijk hebben die processen in ieder geval intern bij het college plaatsgevonden. Zo ligt er nu het voorstel om de gedenksteen oud-burgemeester Ficq en de gevallenen uit de tweede wereldoorlog, zeg maar de “oude stenen”, in het historisch stadhuis te plaatsen en een nieuwe nog te maken steen met daarop 29 namen van gevallenen met die van de oud-burgemeester bovenaan op de carillontoren.

Een heel merkwaardig voorstel. Ik heb het al vergeleken met een hevige discussie over de kleur van de gordijnen in een nieuw huis terwijl het ontwerp van het huis er nog niet is. Voordat je zinvol over de plaats van oude en nieuwe gedenkstenen kunt praten moet je het eerst eens zijn waarvoor die gedenkstenen dienen. Eigenlijk was wat de heer Smulders van Trots daarover in de commissie zei heel juist. Wat wil je met die herdenking? Als je dat weet is de plaats of niet meer zo belangrijk of heel voor de hand liggend. Het gaat hierbij natuurlijk vooral over de dodenherdenking op 4 mei in Grave. Traditioneel vond die plaats op de markt voor de gedenksteen van de oud-burgemeester en een algemene steen zonder namen voor de gevallenen uit de tweede wereldoorlog. Al sinds jaren volgt daarna een tocht met kranslegging langs de voormalige synagoge en het monument op de infirmerie.

Het verdwijnen van de twee gedenkstenen noopt op zich al tot een nieuwe opzet. Maar er is meer. Het historisch stadhuis moet nog een nieuwe functie krijgen. Wat er met de carillontoren gaat gebeuren is nog onbekend en ook over de herinrichting van de omgeving van het Hart van Grave tasten we met z’n allen nog in het duister.

De burgemeester zei in de commissie dat het college nog geen beslissingen had genomen en dat zij dus op persoonlijke titel sprak. Ook dat vind ik vreemd. Het college heeft duidelijke voorstellen over de gedenkstenen en ik kan me niet voorstellen dat ze daarbij niet hebben nagedacht over de grote lijnen, dus over de dodenherdenking in de toekomst en de toekomst van historisch stadhuis en carillontoren. Uit het voorstel van het college en de toelichting van de burgemeester leid ik het volgende af.

·         De twee oude gedenkstenen hebben geen functie meer. Daarvoor in de plaats komt op voorstel van Graeft Voort een algemene steen met namen en die van burgemeester Ficq bovenaan. Dat zou kunnen, maar…. Allereerst ben ik het wel met dhr Smulders eens dat op zo’n gedenksteen alle namen gelijkwaardig moeten zijn en dan kom je tot een alfabetische volgorde of een andere objectieve zoals sterfdatum. Zo’n opsomming heeft wel het gevaar van onvolledigheid. Daarvan zijn voldoende voorbeelden. Waar leg je de grens tussen wel of niet overlijden als gevolg van oorlogshandelingen en hoe zit het met actualisering die helaas wel nodig zal zijn? Bovendien rijst de vraag wat dan nog de betekenis is van het monument aan de infirmerie.
·         De twee oude stenen kunnen dus weg. Maar waar ga je ermee naar toe? Wat de functie wordt van het historisch stadhuis is nog niet duidelijk en het wordt alleen maar raadselachtiger nu de VVV zelf al betwijfelt of men daar in komt. Wie dan wel. Ik begrijp niet dat de raad nog steeds accepteert dat hier al jaren lang over wordt gezwegen terwijl er inmiddels wel een betonnen kolos is verschenen. Met welk doel eigenlijk? De gemeenteraad had zelf ook wel actief mogen zijn. De wijkraad heeft een suggestie gedaan voor een publiek doel maar ik vrees dat de wethouder graag een financieel rendement wil zien en dat hij daar lang op zal moeten wachten. De kans is dus groot dat de gedenkstenen achter gesloten deuren worden opgeslagen. Er staat in het voorstel niet waar in het historisch stadhuis die stenen een plaats krijgen. In het berghok soms. Als de stenen geen functie meer hebben, en dat zou best een conclusie kunnen zijn, lijkt het museum mij een betere toekomstige plek.
Het argument uit de zestiger jaren dat deze stenen van na 1945 niet op een gebouw uit 1732 thuis zouden horen is natuurlijk achterhaald. Toen ging het om de keuze tussen op het oude stadhuis of op de verbindingsgang. En dan zou ik om praktische redenen ook voor de gang hebben gekozen. Die stenen zijn minder storend op het oude gebouw dan de lifttoren. Maar ook een gebouw moet met de tijd mee. Het gebouw zit vol stopcontacten en die zijn ook niet uit 1732.
·         Kennelijk vindt het college het plein in het Hart van Grave met de toren als centraal punt een betere plek voor de herdenking dan de markt. Welke argumenten men daarbij heeft weet ik niet maar ik kan me er wel iets bij voorstellen. Maar een herdenking op de markt, zoals LPG voorstaat, als centraal punt van de hele gemeente heeft toch meer allure dan op een binnenplein. De snelle reactie van de burgemeester om de herdenking op de markt te houden en dan de kranslegging bij de toren in de wandelroute op te nemen vind ik meer een idee dat geschikt is om geen keuze te hoeven maken.
Bij dit alles speelt de inrichting en de functie van de totale binnenstad een belangrijke rol. Laten we het daar maar eerst over hebben. Dan volgt de plaats van de stenen vanzelf.
Om de zaak nog wat ingewikkelder te maken: waarom de gedenkstenen niet op of bij de Elisabeth. Bij slecht weer kan de herdenking dan binnen plaatsvinden. Dat is dan meteen een stap in de richting van medegebruik van dat gebouw.

In het voorstel beantwoordt het college de standaardvraag “waarom naar de raad” nu verscholen in de inleiding met “Omdat de plaatsing van de gedenkstenen binnen de Graafse bevolking ‘gevoelig’ ligt, (zie kanttekeningen) en de leden van het college niet plaatselijk gebonden zijn, wordt voorgesteld de raad over de plaats van de
gedenkstenen te laten besluiten. Als er één zaak is waarover de raad als vertegenwoordigers van ons allemaal moet beslissen is het wel de wijze waarop wij de herdenking willen laten plaatsvinden. Maar dan moet de raad meer kunnen doen dan alleen maar ja en amen zeggen tegen wat het college in een achterkamer heeft bekokstoofd.

Moraal: Een brede discussie tussen raad en bevolking- eventueel via de wijkraad en anderen die er iets zinnigs over kunnen zeggen- over de herinrichting rond het winkelcentrum waarbij ik nu al heb geconstateerd dat het plaatsen van fietsen een belangrijke rol speelt. Toekomst van historisch stadhuis en toren horen daar ook bij.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten