zaterdag 8 december 2012

De extra raadsvergadering over parkeren

De extra raadsvergadering op maandag 3 december begon feestelijk met de huldiging van verse grootouders. Dat beviel zo goed dat er acties met terugwerkende kracht worden ondernomen, want dat is goed voor de economie van Grave, aldus de voorzitter. De vraag is nu hoever die terugwerkende kracht gaat. Voor de beschuit met muisjes, die de burgemeester nu miste zal ik als men ver genoeg terug gaat wel zorgen.
Zoals gebruikelijk was er enige tijd nodig om vast te stellen waar de vergadering over zou gaan. Volgens het verzoek ging het om de parkeerplaats bij de Mariakapel. De initiatiefnemer verruimde dat tot de parkeernota in zijn geheel.

Bij het agendapunt vragen vroeg de “Schutsvrouw” over besluitenlijsten e.d. ook aankondigingen van extra raadsvergaderingen als actuele gebeurtenis op de homepage van de gemeentelijke website te plaatsen. Met deze voor de hand liggende suggestie werd natuurlijk ingestemd. Hoera, weer een stapje om het de burgers makkelijker te maken bij het besturen van de gemeente betrokken te zijn.

Bij het begin van de eigenlijke discussie gaf de wethouder al te kennen, zoals hij ook al eerder had gedaan, dat hij een signaal van de raad afwachtte alvorens hij de plannen om een parkeerterrein bij de Mariakapel en de Lovendaalsingel aan te leggen zou herzien. Hij zei vervolgens dat de raad door deze extra raadsvergadering het signaal had afgegeven. Daarmee was de zaak natuurlijk in feite beslist en kon ik rustig vertrekken.

In de discussie, die ik via de opname heb gevolgd, werd nog even verwezen naar de toegezegde communicatieparagraaf en de regelmatige verslaglegging aan de raad. Men vroeg zich af of die toezeggingen waren nagekomen. Een merkwaardige vraag voor een raadslid, maar natuurlijk was bedoeld om op een voor het college pijnloze wijze te zeggen dat hetgeen werd afgesproken niet was gebeurd.

Tijdens de discussie kwamen eigenlijk geen nieuwe argumenten naar voren. Op allerlei manieren werd duidelijk gemaakt dat, wat het college dacht dat de raad had besloten in ieder geval niet was hetgeen de raad had bedoeld en dat ten halve keren beter was dan ten hele te dwalen. Op de achtergrond speelde het contract met het Hart van Grave nog een rol. Daaruit bleek dat ook de raadsleden niet precies weten hoe dat in elkaar zit. Discussies van vorige malen werden herhaald. Communicatie, of het gebrek daaraan, was de rode draad in de discussie.

Na een korte discussie over hetgeen de raad nu zou moeten beslissen kwam er een raadsbrede motie waarin de raad het college opdraagt de Mariakapel en de Lovendaalsingel te schrappen en in de raadvergadering van 5 februari met alternatieven te komen. Nadat de voorzitter had meegedeeld dat de wethouder deze motie zou omarmen en de volgende dag in het college zou brengen werd de motie zonder hoofdelijke stemming aangenomen en werd de vergadering gesloten.

De volgende avond deelde tijdens de commissievergadering de wethouder mee dat het college de motie zou uitvoeren.

Daarmee is de kous niet af. Allereerst moet het college natuurlijk nu naar andere parkeerruimte op zoek. Gelet op de nodige voorbereidingstijd betekent het dat die alternatieven de eerste week van januari al zo’n beetje uitgewerkt moeten zijn. Gezien de discussie dient alvorens over de alternatieven kan worden besloten moet ook nog wel een communicatietraject worden doorlopen. Ook met de ontwikkelaar van het Hart van Grave zal nog wel moeten worden gesproken.
Een belangrijke argument om de Mariakapel en de Lovendaalsingel tot parkeerterrein te bestemmen was dat het bestemmingsplan dit –althans volgens het college- mogelijk maakte. Als de raad, zoals de VVD wil consistent in de besluitvorming is zal in het bestemmingsplan Grave centrum moeten worden vastgelegd dat die locaties niet als parkeerterrein kunnen worden ingericht.

Kortom. We weten nu wat er niet gebeurt. Nu moet nog volgen wat er wel gaat gebeuren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten