woensdag 10 april 2013

2013-41 Commissie inwoners en bestuur 9 april 2013


De plaatsvervangend voorzitter van de commissie Bestuur en Inwoners sloot de vergadering met de leden van de commissie te bedanken voor hun aanwezigheid. Ik weet niet of hij bewust deze keuze heeft gemaakt, maar behalve voor hun aanwezigheid was er weinig waarvoor de commissie een bedankje verdiende.
Aan de veelheid van versies van de agenda kan er weer één worden toegevoegd. De leden van de commissie beschikten op hun I-pad over weer een andere versie. Daarin worden alleen de agendapunten opgesomd zonder enige aanwijzing voor wat de bedoeling is van de bespreking. Dat is waarschijnlijk de verklaring voor de merkwaardige wijze waarop vooral de behandeling van het jeugdcentrum verliep. Ook wordt veel duidelijk over de wijze waarop men zich op de vergadering voorbereidt. Maar daar kan ik beter niet dieper op ingaan.
Op de agenda op de website van de gemeente stond letterlijk:

5 Nieuwe plannen n.a.v. het amendement jongerencentrum.
Toelichting door wethouder Adams, dhr. Menno Rozendaal, een vertegenwoordiger van Radius en mogelijk een of twee jongeren. Van 19.30 uur tot 20.30 uur
Waarschijnlijk na het weekend is daar als bijlage nog de “Notitie Amendement Jongerencentrum_raadscommissie inwoners en bestuur” toegevoegd.

In werkelijkheid verliep de vergadering wat anders. Tijdens het normale spreekrecht volgens agendapunt 4 kwamen achtereenvolgens een duo van Radius, een ouder en een jongere zelf aan het woord. Bij het begin werden ze er nog eens stevig op geattendeerd dat ze 5 minuten spreektijd hadden. Gelukkig bleek de voorzitter op dit punt wat tolerant. Na afloop konden de commissieleden nog enige vragen stellen en dat was het dan wel.

Van de feitelijke behandeling van het onderwerp bij agendapunt 5 is op de nieuwe wijze van presenteren van de opname niets terug te vinden. Dat is geen groot gemis. De  aangekondigde toelichting door de wethouder en ene Menno bleef beperkt tot de mededeling dat Menno een medewerker van de gemeente is die de notitie heeft opgesteld. De voorzitter hield zich strikt aan zijn versie van de agenda en gaf de commissieleden de gelegenheid hun mening over die notitie te geven. De wethouder zou daarna wel antwoorden. De commissieleden hielden zich nogal op de vlakte en beperkten zich vooral tot het aantonen dat zij met het amendement bij de begroting om geen geld beschikbaar te stellen voor een definitief jongerencentrum het beste met de jeugd voorhadden. Het college kreeg in het amendement de opdracht na te gaan of er met het voor het jongerencentrum beschikbare geld niet iets beters kon worden gedaan. De notitie was kennelijk te vers om al een mening te geven over de daarbij te kiezen weg. Bij zijn beantwoording liet de wethouder duidelijk blijken dat hij er niet voor voelde om als mosterd na de maaltijd nog een toelichting op de notitie te geven. De commissie had de reactie inmiddels al gegeven. Het eind van het lied was dat het college op basis van de .notitie een echt voorstel zal uitwerken waar de raad dan een uitspraak over moet doen. Dat voorstel zal dan ongetwijfeld in de commissie worden behandeld. Men doet er dan goed aan de opsteller van het voorstel en ook gebruikers van de voorziening zoals Radius en jongeren aan de beraadslaging te laten deelnemen. Artikel 24 van de verordening op de commissie laat dat nadrukkelijk toe. Dan komt er uit de vergadering wel at meer dan alleen de uitspraak of het een A- danwel B-stuk wordt.

Toch was er zijdeling nog wel een interessante mededeling van de wethouder naar aanleiding van een vraag over het MFC. De onderhandelingen over het beheer lopen nog steeds en zijn ook nog steeds niet afgerond. Het is een veeg teken dat de uitwerking van een basisovereenkomst (daarover is in januari al raadsledennieuwsbrief januari 2013 nr 2 verschenen) zo lang duurt. Ter geruststelling werd meegedeeld dat de verenigingen die gebruik gaan maken van het MFC dezelfde huur gaan betalen als zij nu doen. Geldt dat voor allemaal of alleen voor degenen die nu gebruik maken van een bestaande gemeenschapsaccommodatie? Een ander aspect is de financiering van de bouw. Daarvoor zouden Katrien, de Westhoek en Esterade moeten worden verkocht. Esterade is een tijd in beeld geweest als jongerencentrum, maar kan op basis van amendement en de twee maal afgewezen voorstellen voor de brede school weer worden ingezet voor het MFC. Dat roept natuurlijk de vraag op hoe het met de verkoop van die gebouwen zit en vooral in hoeverre de opbrengst past in het dekkingsplan voor het MFC.

De discussie over het aanvullend krediet om de achterstand bij de handhaving in te halen verliep zoals verwacht. Grote tegenzin bij de commissie, maar geen werkelijk alternatief. Lastige vragen bleken al bij een eerdere gelegenheid te zijn beantwoord. Deze keer was er niets nieuws aan het voorstel en dus zal het wel een zaak worden van “met de rug tegen de muur en voorzichtig door de knieën” De commissie was concreet in de einduitspraak: het wordt een B-stuk.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten