zondag 6 december 2009

Grondexploitatie

Het overzicht van de grondexploitatie, in het verleden een belangrijke bron van inkomsten, ziet er nu heel wat minder rooskleurig uit. De effecten daarvan zijn in de begroting 2010, burap 2009-2 en overzicht reserves en voorzieningen verwerkt. Wellicht dat er bij bestudering van die stukken nog vragen opdoemen, maar zoals gebruikelijk zit het probleem niet in de cijferopstelling maar in de zaken daarachter die tot deze cijfers hebben geleid.
Bij dit overzicht moet in beschouwing worden genomen dat toch niet onaanzienlijke bedragen al uit de algemene dienst zijn verwerkt. Vooral Koninginnedijk en Bijl/Hofplein zijn grote veroorzakers van de situatie. Dat is al lang bekend, maar nog steeds is niet duidelijk gemaakt hoe het zover heeft kunnen komen. Dat er iets mis is geweest blijkt ook wel uit dit overzicht. Er wordt immers gewezen op een nieuwe aanpak van deze projecten. Om te vermijden dat zaken opnieuw fout lopen moet wel bekend zijn waar de problemen zitten: openheid van zaken dus.
Het is ook van belang te weten welke verplichtingen de gemeente in de diverse projecten heeft aangegaan, zeker met het oog op de scenario’s. Dat geldt zeker voor de relatie met de grondbank. Aan het Wisseveld is nu ruim € 6.000.000 uitgegeven. Wat is daarvoor in de plaats gekomen aan grond of uitvoerbare plannen?

Al eerder heb ik opgemerkt dat Loswal, Prinsenstal en Sensis in het programma zouden moeten worden opgenomen. De loswal is niet opgenomen omdat daar geen grondexploitatie bij is betrokken. Dat is een grens, maar als het gaat om personeelsplanning dient de loswal wel in de planning te worden betrokken. Er wordt immers een beroep gedaan op hetzelfde personeel als voor de wel opgenomen projecten. Ik denk trouwens dat dat ook geldt voor Bekaf. De verklaring voor het niet opnemen van de prinsenstal is merkwaardig. Er wordt gewacht op de ontwikkeling van het nieuwe Maaszicht. Dat is toch rond. De startdatum van de bouw is bekend, dus weten we dat over dik 2 jaar de plannen voor de Prinsenstal uitvoeringsgereed moeten zijn. De tijd daarvoor is niet ruim. Wat Sensis wil is niet bekend, maar uit de presentatie over de jeugdhuisvesting in dat complex viel af te leiden dat Sensis over 2 jaar met de herontwikkeling wil beginnen.

Met de scenario’s kan ik op dit moment niet zoveel. Misschien komt dat omdat de bijlage Model ontwikkelplan niet bij het stuk zat zoals het op de site van de gemeente staat. De gedachten die over aanpak van de exploitatie worden gegeven zijn goed, maar ook uit het stuk zelf blijkt dat je de aanpak per project moet bekijken en daar ben ik het mee eens. Ook gezien de agenda van deze maand is het misschien zinvol de inhoudelijke discussie over de projecten op basis van volledige informatie met de nieuwe raad te voeren. Dan is er wellicht ook al iets te zeggen over de ervaring met de nieuwe werkwijze.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten