dinsdag 15 december 2009

voorbereidende vergadering 15-12-2009: grondexploitatie

Grondexploitatie
Aan hetgeen ik hier al eerder over schreef is inhoudelijk weinig toe te voegen. Merkwaardig blijft dat Prinsenstal/Maaszicht is afgevoerd, terwijl voor Estersveld/Esterade wel een krediet voor de planvoorbereiding wordt gevraagd. Beide ontwikkelingen moeten uitvoeringsgereed zijn zodra het nieuwe Maaszicht en het MFC gereed zijn. Daarbij lijkt Maaszicht mij iets complexer.

De PvdA wees er op dat Bijl/Hofplein eigenlijk geen winst, maar verlies oplevert. Het is maar hoe je het opschrijft. Bij het besluit het oudestadhuis aan van de Horst cs. te verkopen heeft de raad besloten de tot dan toe gemaakte kosten maar direct af te schrijven door ze ten laste van de Algemene Reserve te nemen. Zoals het nu in de grondexploitatie staat is het dan ook juist, zij het dat Kamps gelijk heeft als hij het wat verdoezelend noemt. Als je het allemaal strikt zou formuleren moet je zeggen dat het project Bijl/Hofplein met een dik verlies is afgesloten (en uit beeld gehaald) en dat een nieuw project “Hart van Grave” met een schone lei is opgestart.

Léon Kamps deed het verzoek om de rapportage over de grondexploitatie weer in de oude vorm te doen waarbij de financiële paragraaf een onderdeel zou zijn. Hij werd door de raad weggehoond. Leuk was daarom dat toen ambtenaren het antwoorden overnamen hij gelijk kreeg. Deze rapportage is niet meer dan een aanloop naar een integrale rapportage.

Mij werd ook duidelijker wat met het kiezen voor scenario’s werd bedoeld. Ik blijf erbij dat je dat uiteindelijk per project een keuze moet maken, maar daarvoor is het wel nodig dat de raad zich uitspreekt over de criteria die daarvoor moeten worden aangelegd. Zo’n discussie vraagt een goede voorbereiding, waarbij de haken en ogen van de diverse mogelijkheden worden besproken. In de behandeling a.s. donderdag is daarvoor geen tijd. De directe noodzaak is ook niet aanwezig, nu voor Hart van Grave en de kleinere projecten de relatie ontwikkelaar/gemeente toch al vast ligt.

Over Wisseveld, in- of exclusief AZC, wordt in januari gesproken. Dat is met aftrek van de feestdagen over een paar weken. Dat wethouder Bos dan nu nog niet weet hoe de vlag er ongeveer bij staat wil er bij mij niet in.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten