maandag 4 maart 2013

2013-29 Commissie Ruimte 5 maart 2013; Overige punten


Er liggen nog  3 agendapunten voor de commissievergadering en het is al dinsdag.
Allereerst het bestemmingsplan centrum Grave. Het is vorige keer van de agenda gehaald omdat LPG nog enkele punten wilde bekijken. Daarmee is ook alles wat besproken is tijdens de vorige commissievergadering mogelijk in de mist verdwenen.
Nieuws heb ik ook niet te melden. Er is veel mis met het bestemmingsplan waarvan de verdienste alleen is dat het voor 1 juli 2013 wordt vastgesteld.
Voor mij zijn er 2 wezenlijke zaken.
Allereerst moet de wijzigingsbevoegdheid voor het college om met name groen te veranderen in parkeerterrein van de baan.
Vervolgens moet worden vastgelegd dat dit bestemmingsplan nooit mag worden gebruikt om ontwikkelingen tegen te houden of handhavingprocedures te starten. Eerst zal de raad een uitspraak moeten doen over de inhoud van initiatief of de overtreding.

Vervolgens is er het alternatief voor de parkeerterreinen bij de Mariakapel en de Lovendaalsingel. Zoals ik al vermoedde en ook opschreef komt het college nu met de Stadhouderslaan als oplossing om in ieder geval getalsmatig aan de opdracht te voldoen.

Cijfers en berekeningen zijn belangrijk maar niet zaligmakend. In het geval van parkeren is de omvang en de bereikbaarheid zeker zo belangrijk. Al diverse malen is betoogd, en de wethouder heeft het zelf ook toegegeven, de aanleg van een tweetal grote parkeerterreinen dichtbij de invalswegen de aangewezen oplossing voor langparkeerders. Maar van gemeentewege wordt daar kennelijk niet echt aan gewerkt. Dat zelfs maar de helft van de parkeergelegenheid aan de Stadhouderslaan echt meetelt om aan de overeenkomst met vd Horst te voldoen is wel tekenend.

Het beroerde is dat ik ook geen andere plek weet dan Visio, Wisseveld en Jan van Cuijkdijk als echte oplossing. En aan die drie plekken trekt het college niet echt hard. Zie de besprekingen met Visio. Totaal geen concrete aanzetten.

Parkeerplaatsen aanleggen aan een doodlopende weg zoals de Arnoud van Gelderweg is leuk voor de aanwonenden, maar speelt natuurlijk geen echte rol in  het voorzien van de parkeerbehoefte van de bezoekers van onze mooie stad waarop wij toch rekenen. Misschien dat een ambtenaar die vroeg op zijn werk wil zijn er een vaste plak kan vinden.

Ook de kwestie van sociale huurwoningen in het Hart van Grave komt aan de orde. Helaas is de website van de gemeente op dit moment niet bereikbaar. Ik was gewaarschuwd dus had daar rekening mee kunnen houden. Maar ik weet wel dat het college wil vasthouden aan de overeenkomst en dus moeten er 10 huurwoningen in die categorie komen. Natuurlijk is dat een goed standpunt van een college. Een overeenkomst is om na te leven. Maar bekend is ook het gezegde “operatie geslaagd, patiënt overleden”. Er is toch wel aanleiding om iets dieper te kijken. Het is blijkbaar niet eenvoudig een investeerder te vinden die deze woningen wil verhuren. Waarom niet? Zijn er andere constructies mogelijk. Ik ben benieuwd in hoeverre de commissie hier in wil duiken. Laten we niet vergeten dat de gemeenteraad van Grave met het initiëren van dit project bewust een groot risico heeft genomen.

Nog iets anders. Ik heb geconstateerd dat de  stukken voor de commissies in tegenstelling met voorgaande vergaderingen niet in de bibliotheek beschikbaar zijn. Ook is er geen audio-opname van de informatieavond over het Hart van Grave, of liever gezegd de bomen en de muur van het Binnenhof. Bij vorige informatieavonden –qua vorm een vergadering van de raad- was dit wel het geval. Een stap terug in de communicatie met de burger????




Geen opmerkingen:

Een reactie posten