vrijdag 15 maart 2013

2013-32 Agenda raadsvergadering 19 maart: wie van de drie?

Van de agenda voor de vergadering van 19 maart heb ik nu drie versies.

Allereerst de versie op de website van de gemeente zoals die tot en met donderdag 14 maart op de site stond.
Dan de versie uit de Graafsche courant van 12 maart met de mededeling dat de stukken in de bibliotheek en de gemeenschapshuizen ter inzage liggen, hetgeen dus niet het geval is.
Ten slotte de agenda zoals ik die vanmorgen (vrijdag) in het stadhuis heb gezien. Daarbij was alleen vermeld dat de stukken in het stadhuis ter inzage liggen en wel vanaf 22 februari. Had ik dat maar eerder geweten want volgens de aankondiging zouden ze er maar tot 5 februari liggen. Dus zou ik mooi te laat zijn. Gelukkig hoef je deze mededelingen van de gemeente niet altijd serieus te nemen. De stukken waren er wel, dacht ik.
Totdat ik de stukken van het bestemmingsplan centrum Grave wilde inzien. In mijn commentaar op de commissie Ruimte stelde ik dat het antwoord van de wethouder over de bevoegdheid van het college de bestemming “groen” en “maatschappelijke voorziening” te wijzigen in “parkeren” onjuist was. Ik baseerde dat op de beschikbare stukken. Voor de zekerheid wilde ik daarom aan de hand van het laatste voorstel kijken wie er nu gelijk heeft; de wethouder of ik. Laat nu dat bestemmingsplan niet bij de stukken liggen. Door welwillende ambtenaren is er nog gezocht maar niet gevonden. Op de daarvoor bestemde website staat nog steeds de versie van november 2011.

Inmiddels is gebleken dat op de site van de gemeente inmiddels dezelfde agenda staat als ter inzage ligt. Het kan dus wel

Het geheel is volledig in strijd met de bepalingen van het reglement van orde. Maar volgens sommige raadsleden moet je daar soepel mee omspringen. Nou, als het gaat om de inbreng van burgers worden de regels akelig strak aangehouden. Volgens sommige (andere?) raadsleden zelfs krampachtig.

Is het allemaal zo erg? Er vloeit toch niet direct bloed uit. Misschien niet, maar de raadsvergadering is toch de plaats en tijd waar het allemaal gebeurt. Dan verwacht je toch dat de organisatie piekfijn in orde is. Dat het gemeentebestuur zich nu echt wat aan het betrekken van het publiek bij het raadswerk gelegen laat liggen kan je niet zeggen. Een nieuwe partij met als enige doel: “de burger serieus nemen” zou niet gek zijn. De huidige partijen beweren alleen maar dat doen. Let wel “serieus nemen” is niet hetzelfde als “zijn zin geven”.

Over de agenda zelf kan ik kort zijn. De commissievergaderingen hebben niets toegevoegd of afgedaan aan hetgeen ik al eerder heb geschreven. Dat komt omdat de commissievergaderingen niet echt een bijdrage leveren aan de meningsvorming.

Er staan maar liefst drie burgerinitiatieven op de agenda. Van alle drie moet worden besloten of ze in behandeling worden genomen. Van 2 ervan (Binnenhof en Valkruid) heeft de raad dat al eerder gedaan. Blijkbaar moet het nu opnieuw, omdat in dat besluit ook de datum was vermeld waarop het inhoudelijk zou worden behandeld. Die datum bleek onhaalbaar, dus moet een nieuwe datum worden geprikt. Ik vrees dat ook die onhaalbaar blijken dus wordt dit een manier om in behandeling zijnde initiatieven in beeld te houden. Het derde initiatief “ondergrondse afvalcontainers” is dermate veelomvattend dat de echte behandeldatum nog wel een paar keer zal worden verschoven. Goed bericht is dat het alle drie A-stukken zijn. Er zal niet over worden gesproken.  

Het informatiebeleid en harmonisatieplan ICT voor Cuijk, Grave en Mill oogstte lof van alle partijen en naar mijn idee terecht. Interessant en , naar ik hoop, leerzaam was het verschil te zien tussen het raadsvoorstel voor Cuijk en dat voor Grave.
Het is ook een A-stuk

Het eerste B-stuk is de kredietaanvraag voor de brede scholen. Dat wordt een herhaling van vorige keer. Toen liep het verkeerd af en dat moet worden hersteld. Of het nu goed gaat zal nog moeten blijken. De mededeling van de wethouder dat Esterade toch kan worden verkocht om het MFC te financieren omdat het geen rol meer speelt in de plannen voor het onderbrengen van “wijkgebonden activiteiten” viel her en der in de commissie toch wel wat rauw op het dak.

De vraag hoe het nou eigenlijk zit met dat MFC is nu buiten de orde, maar het wordt toch wel tijd dat daar duidelijkheid over komt. Er zal  daarbij wel een flink aanvullend krediet moeten worden verleend.

De overeenkomsten met Visio zijn weliswaar tot B-stuk verklaard, maar of er nog enige wijziging in de situatie komt waag ik te betwijfelen. Over de toekomstige ontwikkeling heeft de gemeente niets vast weten te leggen. Ook wat parkeerterrein betreft ligt er niets vast. Vanuit Visio is dat te begrijpen. Zij willen een groot deel afstoten en daar natuurlijk zo weinig mogelijk belemmerende verplichtingen op hebben. Een gemiste kans dus.

Hoe er een zinnige inhoudelijke discussie met een conclusie waar we wat aan hebben over het rekenkamerrapport over het Wisseveld moet komen, zou ik niet weten. Laat staan dat er duidelijkheid over de situatie komt.

Aan de gemeenschappelijke uitvoeringsdienst (RUD), die nu Omgevingsdienst Noord-Brabant (OBN) heet, valt blijkbaar niet te ontkomen. Toch doet één gemeenta dat wel en daardoor kost het de anderen, waaronder Grave wat meer.

De regionale woningmarktstrategie wordt alom goed ontvangen. Desondanks geven volgens de berichten alle gemeenten te kennen dat zij er naar zullen streven hun plannetjes toch, en liefst versneld, uit te voeren. Zouden er echt zoveel win-win situaties zijn uit te halen?

Ik blijf erbij dat volgens de beschikbare stukken van het bestemmingsplan centrum Grave de wijzigingsbevoegdheid het college de mogelijkheid biedt naast Bekaf ook de Mariakapel en de Lovendaalsingel tot parkeerterrein te bestemmen. Nu past die hele wijzigingsbevoegdheid niet in dit conserverende bestemmingsplan. De raad zou er dus kort over kunnen zijn: weg ermee.

Zo lang er geen spijkers met koppen worden geslagen op de weg naar grote parkeerterreinen blijft het geklungel met in plaats van minder auto’s in de binnenstad meer vehikels die op zoek zijn naar één van de plaatsjes die nu worden aangelegd. Na 10 minuten zijn ze dat zat, rijden door naar Wijchen of zo en komen nooit meer terug. Zo lost het parkeerprobleem zichzelf op en krijgt de nieuwe centrummanager een rustig bestaan.

Het houden van v.d. Horst aan de overeenkomst over sociale huurwoningen ligt voor de hand. Ik zou wel wat meer willen weten over de omstandigheden en de alternatieven om te kunnen beoordelen of het behalve conform de afspraak ook verstandig is.

En als we dan alles hebben gehad en het is nog geen half elf moet er worden beslist over een motie van VPGrave met het doel een Raadsenquête te houden over de scheepswerf. Een wapen dat de raad van Grave voor het eerst zou gaan gebruiken. Geen onderwerp om  zomaar even aan het eind van een zware vergadering over te beslissen. Hierover zou ik eerst toch wel eens wat meer over willen lezen, nadenken en met elkaar praten, alvorens ja of nee te zeggen. Maar misschien is met deze motie ook niet meer bedoeld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten