zondag 31 maart 2013

2013-37 Tussen twee vergaderingen

De ene raadsvergadering is nog niet afgelopen of de volgende dient zich al weer aan.

De voortzetting van de vergadering van 19 maart heb ik niet kunnen bijwonen. Bij vorige vergaderingen was het niet zo’n probleem toch commentaar te leveren. De geluidsopname was bijna altijd nog dezelfde week beschikbaar. Dat is niet meer. Tijdens de commissievergaderingen is meegedeeld dat de gemeente wil overstappen op een systeem waarbij de raadsvergadering via internet kan worden gevolgd op het moment dat hij wordt gehouden.: live dus. Hartstikke fijn voor degenen die de vergadering niet zelf kunnen bijwonen en toch niets anders te doen hebben. Dus ziek of op vakantie zijn of iets soortgelijks. De opname is ook later af te luisteren, met een fotootje van degene die aan het woord is. Het kan ongetwijfeld een waardevolle aanvulling op de huidige voorziening worden, maar is nog niet operationeel. Op de gemeentelijke site is het systeem wel terug te vinden, maar meestal afgesloten voor ons gewone burgers. Zo ook nu.
Een oude wijsheid zegt:”gooi nooit je oude schoenen weg voordat je nieuwe hebt” en dat heeft de gemeente Grave nu juist wel gedaan. Het oude systeem stopt bij de raadsvergadering van 5 februari. Ik vind dat een heel gemis.

Het nieuwe is een bestaand systeem dat o.a. ook in Boxmeer wordt toegepast. Technisch zal het dus wel in orde zijn. Dat zo’n systeem dan nog wordt uitgetest bij de gebruikers is logisch. Dat de eerste stap dan is om de “spelers”, de raadsleden, met het systeem te laten oefenen ligt ook voor de hand. Het echte uittesten gebeurt echter bij de doelgroep: het publiek. Dat had nu mooi gekund. Ik heb een opname van Boxmeer eens beluisterd en bekeken. (daar is ook een camera ingeschakeld, in Grave is dat niet de bedoeling). Mijn eerste conclusie is al dat de raad van Grave meer zaken uit de werkwijze van Boxmeer zou kunnen overnemen, zoals bijvoorbeeld dat het spreekrecht ook open staat voor niet geagendeerde onderwerpen. Mijn indruk is dat voor naluisteren het Graafse systeem beter is. Daar kun je binnen de agendapunten per spreker naluisteren en hoef je niet het geheel nog eens te aanhoren. Het gaat dikwijls om wat er precies is gezegd.

Dat is ook van toepassing op de vergadering van 26 maart. Uit de verslagen, met name in de Arena, krijg ik de indruk dat het een voor Grave normale bijeenkomst was. Vol geharrewar en onduidelijke uitspraken. Wel duidelijk, en goed, is dat het bestemmingsplan centrum Grave is vastgesteld zonder de wijzigingsbevoegdheid om van groen en Bekaf parkeergelegenheid te maken. Dat blijft aan de raad voorbehouden.
Bij de kwestie scheepswerf heeft de raad besloten dat de rekenkamercommissie wordt ingeschakeld. Dat moet dan toch nog wel worden geregeld inclusief budget.
In dat licht is wat er nu precies in het bestemmingsplan over de scheepswerf is komen te staan minder interessant. Eerst zal toch over de toekomst van de werf moeten worden gepraat alvorens het in zinvolle bestemmingsplanbepalingen kan worden vastgelegd. De uitkomst van de andere punten was blijkbaar volgens de verwachting.

Dan de komende vergaderingen. Het presidium heeft besloten, en de gemeenteraad heeft het geaccepteerd, dat stukken alleen nog in het stadhuis kunnen worden ingekeken. Een duidelijke achteruitgang. Het motief is dat de stukken toch op de website staan. Dat is soms waar en vaak niet. Zo ook deze keer. De raadsvergadering van 23 april staat al keurig geagendeerd, zij het zonder stukken en dat is ook logisch. Van de commissievergaderingen is alleen de vergadering van de commissie ruimte op 15 maart aangekondigd met de stukken. De normale commissievergaderingen staan nog niet eens op de agenda. In de agenda voor het fractieberaad van het CDA staan ze wel vermeld, compleet met agendapunten. Stukken zijn nog niet beschikbaar. Voor de vergadering van 16 april, dit keer commissie Ruimte in plaats van Inwoners en Bestuur valt daar niets over te zeggen. Het is alleen lastig om fractieberaad te houden zonder stukken. Je kunt dan wel vrijuit over het onderwerp praten, niet gehinderd door informatie. Voor de vergadering van Inwoners en Bestuur is dat wel in strijd met de eigen reglementen. Kennelijk is er maar één agendapunt: extra budget oude handhavingzaken. Dat wordt vast een B-stuk.

Goed en verstandig is dat aan het bestemmingsplan buitengebied een afzonderlijke commissievergadering wordt gewijd. Er zijn nog teveel hangpunten. Daar wijd ook ik een afzonderlijk commentaar aan.

Op het moment dat de vergaderingen van de commissie Ruimte worden gehouden moeten de stukken voor de raadsvergadering van 23 april al zijn gepubliceerd. Een eventueel resultaat van de commissievergadering kan dus niet worden verwerkt. Dat betekent herhaling -en als het meevalt in samenvatting- van de discussie in de raadsvergadering. Eventuele aanpassingen van het besluit moeten via amendementen worden ingebracht en omdat amendementen en moties pas op het laatste moment worden ingediend is er ook geen gelegenheid daar orde in te scheppen. De kans is dus groot dat er gelijkluidende of bijna gelijkluidende amendementen worden ingediend. Dat kost schorsingen overleg en herschrijven. Dikke kans op chaos.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten