zondag 3 maart 2013

2013-27 Commissie ruimte 5 maart 2003 agendapunt 7 Visio

Commissie ruimte 5 maart 2003 agendapunt 7 Visio

Het Instituut dat begonnen is als het blindeninstituut voor meisjes, de Wijnberg en nu Visio heet is verouderd en staat deels leeg. Er moet dus een nieuwe ontwikkeling komen en dus is er overleg tussen de gemeente en Visio. Dat overleg is al een tijdje gaande en op 7 februari 2012 heeft de gemeenteraad ingestemd met de opzet van dat overleg. De voorwaarden van de gemeentelijke medewerking waren vervat in een brief van de gemeente van 11 oktober 2011. Die brief, met daarin de gemeentelijke voorwaarden, werd, zonder dat iemand weet waarom, aanvankelijk geheim gehouden. Die geheimhouding is eind 2012 opgeheven, maar de inhoud was niet meer interessant want op 29 november hebben Visio en burgemeester en wethouders van de gemeente een intentieovereenkomst en een samenwerkingsovereenkomst getekend. Die overeenkomsten zijn echter alleen van kracht als de gemeenteraad van Grave die uiterlijk op 23 april 2013 goedkeurt. Dan is er inderdaad een raadsvergadering, maar dan zou de raad met de rug tegen de muur moeten beslissen. Het is dan maar goed dat de raad de overeenkomsten in deze vergadering aan de orde stelt. Vraag is natuurlijk wel waarom dat niet al eerder is gebeurd.

Dergelijke overeenkomsten dienen zorgvuldig te worden bestudeerd. De gang van zaken bij andere projecten (zie Wisseveld) heeft wel geleerd dat er heel wat haken en ogen aan zitten. Ik hoop dan ook maar dat de raadsleden heel wat tijd aan de stukken hebben besteed alvorens er over te gaan beslissen. Ik beperk me tot het eenmalig doorlezen en dus een eerste indruk.

Globaal gezegd komt het er op neer dat Visio het oostelijk deel, waar nu gymzaal, zwembad en sportvelden zijn wil gebruiken voor een nieuw instituut met daarbij woonruimte voor 24 inwonende leerlingen en de ontwikkeling van een klein woonbuurtje, wat dat ook moge inhouden.
Het overblijvende westelijke deel komt dan vrij voor nieuwe ontwikkeling. Daarvoor is een zogenaamde houtskoolschets gemaakt die volgens het raadsvoorstel niet leidend is, maar dient als inspiratiebron.

Voor het gehele gebied is de intentieovereenkomst opgesteld. Voor het oostelijk gebied is ook een samenwerkingsovereenkomst afgesloten. Daar is de ontwikkeling een stuk verder. In de toelichting van het raadsvoorstel staat nog dat de wijze waarop de partijen de ontwikkeling van het westelijk deel zullen aanpakken nog in een projectplan moet worden vastgesteld. Heel vaag nog. Wel staat er dat het vaststellen van de visie exclusief aan de gemeenteraad is voorbehouden nadat inspraak is verleend. Het heeft daarom weinig zien hier nu diep op in te gaan. Alleen viel mij op dat het begrip parkeren in het hele verhaal niet voorkomt. Gelet op de medewerking die volgens de samenwerkingsovereenkomst van de gemeente wordt gevraagd had een bepaling dat bijvoorbeeld Visio 1,7 ha aan de gemeente zou afstaan om daarop een parkeerterrein te realiseren niet hebben misstaan.

Waarom 1,7 ha?

De gemeente heeft zich in de samenwerkingsovereenkomst verplicht mee te werken aan de ontwikkeling van een woonwijk van 15-20 woningen in het oostelijk deel, dus waar ook de school en de zorgwoningen komen. Daarvoor verkoopt Visio de grond aan een ontwikkelaar (1,7 ha). De openbare verkoopprocedure is zelfs daarvoor al gestart. De gemeente heeft zich verplicht voor het contingent te zorgen. Het is weliswaar een inspanningsverplichting, maar omdat er elders in de gemeente ook nog bouwplannen zijn kan door daar contingenten te weigeren makkelijk aan de inspanningsverplichting worden voldaan. Gewoon medewerking aan andere plannen weigeren. Ook zal de gemeente voor de openbare infrastructuur moeten zorgen. Die moeten in principe wel door Visio worden voldaan, maar over de wijze van berekenen wordt daarover in de overeenkomsten niets gezegd. Dat moet alsnog worden geregeld in een exploitatieovereenkomst. Partijen zullen er volgens de samenwerkingsovereenkomst naar streven die exploitatieovereenkomst op 30 juni gereed te hebben. Dat is niet echt hard. Bovendien kan ik me niet voorstellen dat voor die tijd voldoende informatie beschikbaar is om een goed inzicht te hebben in de kosten. In de overeenkomsten heb ik ook niet kunnen vinden welke invloed de gemeente heeft op de keuze van de ontwikkelaar en de aard van de woningen. De gemeente gaat wel verplichtingen aan, maar krijgt niets concreets terug.

Dat is toch de algemene indruk die ik heb van de overeenkomst. De verplichtingen van de gemeente zijn aardig concreet, maar die van Visio moeten later worden vastgelegd. Salamitactiek wordt dat wel genoemd, ofwel de vinger vragen en de hele hand pakken.

Het enige wapen dat de gemeente heeft is om op 31 december 2013 de samenwerking te beƫindigen. Dan zitten beide partijen met de gebakken peren. En ik zie de gemeente de poot nog niet stijf houden.

Had het anders gekund? Op zijn minst zou ik de medewerking aan dat woonwijkje afhankelijk hebben gemaakt van het beschikbaar zijn van de visie op het westelijk deel en het bekend zijn van de totale planning van de woningbouw in Grave. Het geheel lijkt mij nu wat teveel op krenten uit de pap halen door Visio.

Ook opvallend is dat Visio de grond alvast kan verkopen, maar de gemeente de plankosten voorlopig moet voorfinancieren.

Ik zou het verstandig hebben gevonden als deze overeenkomsten door een deskundige waren getoetst. daarover hebik in het raadsvoorstel niets gelezen. Het recente verleden heeft toch wel uitgewezen dat in goed vertrouwen aangegane overeenkomsten tot grote problemen in Grave hebben geleid.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten