donderdag 21 maart 2013

2013-33 Bestemmingsplan buitengebied: Let op!!!!


Op de gemeentelijke website is een voortgangsbericht verschenen over het bestemmingsplan buitengebied. Daarin wordt meegedeeld dat de raad zal worden gevraagd het plan in de raadsvergadering van 23 april vast te stellen. Op maandag 15 april komt het ook in de commissie Ruimte. Die datum wijkt af van de normale gang van zaken. Die vergadering zou eigenlijk op dinsdag 9 maart moeten plaatsvinden. Waarom dat is weet ik (nog) niet. In de vergaderagenda op diezelfde site staat hij nog voor 9 maart gepland. Aan dat soort tegenstrijdigheden in gemeentelijke informatie zijn we inmiddels wel gewend, maar het is wel hinderlijk.
Erger is dat de raadstukken al voor de commissievergadering definitief moeten zijn. De commissievergadering kan daarop dus geen invloed meer hebben. Dat wil zeggen dat alles wat in de commissie wordt gezegd, en door de commissie zinnig wordt bevonden, in de raadsvergadering zal moeten worden herhaald. En daar heeft de raad een hekel aan.

In de mededeling staat ook dat er voor de vergadering geen mogelijkheid meer is tot reageren. Dat is in zoverre juist dat er op grond van wettelijke voorschriften pas na het raadsbesluit weer actie kan worden ondernomen. Maar dat wil niet zeggen dat er totaalk geen mogelijkheden zijn.

Allereerst kunt u zich wenden tot de politieke partijen in de gemeenteraad. Die hebben allen hun openbaar fractieberaad. Ook zijn de raadsleden wel persoonlijk aanspreekbaar.

Vervolgens is er zowel in de commissievergadering als in de raadsvergadering zelf een agendapunt spreekrecht. Dat geeft burgers de gelegenheid gedurende 5 minuten de commissie en/of raad toe te spreken.

De verordening op de commissies biedt nog eend erde mogelijkheid. In artikel 24 van dat reglement staat dat de commissie niet-leden kan uitnodigen aan de beraadslagingen deel te nemen. Dat heeft de commissie nog nooit gedaan, dus het zal wel enige moeite kosten het zover te krijgen.

Het leek mij nuttig even op deze mogelijkheden te wijzen. De gemeente huldigt kennelijk het standpunt dat hetgeen niet verplicht is ook verboden is. Tussen verboden en verplicht is nog veel ruimte voor wenselijk, zinvol, klantvriendelijk en wat dies meer zij.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten