vrijdag 8 maart 2013

2013-30 impressie commissie Ruimte 5 februari 2013

De vergadering van de commissie ruimte van afgelopen dinsdag heeft mij wel enkele dingen duidelijk gemaakt.
Allereerst is een absolute randvoorwaarde dat de vergadering om 22:30 uur wordt beëindigd. Dat prevaleert boven alles.

Voor de meeste leden dient de commissie vooral om nadere informatie te krijgen van wethouder(s), eventueel geholpen door ambtenaren. Een enkele keer probeert iemand nog een gedachtewisseling uit te lokken, maar gewoonlijk wordt die in de kiem gesmoord. Maar zelden komt het voor dat een wethouder het voorstel moet verdedigen door aan te geven hoe dom de raad zou doen door het voorstel af te wijzen of te amenderen. Deze keer voegde wethouders Daandels aan zijn beantwoording van de vragen, die vooral bestond uit herhalen van zaken die ook in de stukken waren te vinden, nog al eens de opmerking toe dat uiteindelijk de Raad beslist. Nu is dat altijd het geval, dus niets nieuws, maar door het zo te stellen wekte hij in ieder geval bij mij de indruk dat hij afwijzen van het collegevoorstel niet zo erg zou vinden. Geen fractie ging daar op in. Een uitwisseling van voorlopige standpunten met eventuele wijzigingsvoorstellen in de commissie heel goed kunnen werken. Dan kunnen college en fracties zich tenminste goed voorbereiden op de finale discussie en besluitvorming in de raadsvergadering.

Geen wonder dat het enige inhoudelijke dat uit de commissie komt de uitspraak is of het een A- dan wel B-stuk wordt. En meestal is het dan een B-stuk.

Als consequentie van deze opvatting over de commissie zijn er zelfs fracties die bijna geen mond open doen. Een mening wordt maar zelden gevraagd en als dat toch het geval is, niet gegeven.

Ook vanwege het tijdschema wordt nogal eens de suggestie gedaan een vraag maar schriftelijk te stellen, waardoor ook het college natuurlijk alle kans krijgt als antwoord te geven dat het antwoord schriftelijk komt. Dat het wel eens mogelijk zou kunnen zijn dat het publiek geïnteresseerd is in zowel vraag als antwoord speelt duidelijk geen rol.

Nog even kort over de inhoud (of het gebrek daar aan).

Omdat ik actief aan die vergadering had meegedaan  had ik over het verslag daarvan per e-mail opmerkingen gemaakt. Blijkbaar was wel een gecorrigeerd verslag aan de leden gestuurd, maar tot nu toe weet ik nog steeds niet wat er met mijn opmerkingen is gebeurd. Het verslag werd dus veranderd vastgesteld, maar het oude staat nog steeds op de site. Maar ach, het wordt lente.

Van de insprekers viel mij vooral de persoon op die vertelde dat hij in onderhandeling met de gemeente was over de aankoop van wat grond naast zijn huis. Hem was gevraagd even geduld te hebben; de gemeente zou contact opnemen. Dat gebeurde niet, wel constateerde hij dat de gemeente binnenkort 2 parkeerplaatsen op die plek gaat leggen. Ede commissie nam zijn opmerkingen voor kennisgeving aan, net als bij de overige insprekers.

VPGrave was in tegenstelling tot enkele andere fracties niet zo blij met de overeenkomsten met Visio. De gemeente had daar veel meer ui kunnen en moeten halen. Er was veel overeenkomst met de opmerkingen die ik over dit punt had gemaakt. Het wordt in ieder geval geen A-stuk, dus er kan nog over worden gepraat.

Het rekenkamerrapport over het Wisseveld verdween bijna nog van de agenda omdat begin van het jaar de raad had afgesproken dat het direct in de raad zou worden behandeld. Dat ging niet door, maar veel kwam er niet uit de discussie. Ik ben optimist dus heb ik nog hoop op de behandeling in de raad.
Wat voor Grave de concrete consequenties voor Grave zijn van de regionale woningmarktstrategie werd niet veel duidelijker. Men was er nogal optimistisch over. Als je dan later in de krant leest dat Grave een overschot aan plannen heeft en dat Landerd nogal drastische maatregelen moet nemen om dat zelfde verschijnsel daar te lijf te gaan begin ik toch wel wat te twijfelen.

De behandeling van het voorstel over de Regionale UitvoeringsDienst deed mij weer twijfelen aan de toegevoegde waarde van de gemeenteraad bij dit onderwerp.

De behandeling van het bestemmingsplan centrum Grave bleef beperkt tot het stellen van enkele vragen en de beantwoording daarvan door de wethouder. Tenzij de gepubliceerde stukken niet de juiste zijn (idioot eigenlijk dat ik deze restrictie moet geven) was zijn antwoord onjuist over de strekking van de wijzigingsbevoegdheid. Volgens die stukken is de wijzigingsbevoegdheid er voor alle gronden met de bestemming “Groen” of  “Maatschappelijk”. De enige voorwaarde is dat die gronden ook in de parkeernota 2010 worden genoemd. Dat is nog steeds het geval voor Mariakapel en Lovendaalsingel. Maar de wethouder laat het aan de raad over.

Naar aanleiding van de opmerkingen over de mate van conserverendheid zei de wethouder dat initiatiefnemers nog in de gelegenheid waren gesteld zaken aan te brengen die nog zouden kunnen worden meegenomen. Jammer dat de commissie niet vroeg hoe de wethouders wist wie er nog met initiatieven rondliepen.

De raad zal moeten beslissen.

Datzelfde geldt voor het voorstel van het college om aan de Stadhouderslaan een parkeerterrein aan te leggen.

Bij de vragen kwam de audio-opname van de informatieavond over het Binnenhof nog aan de orde. Het blijkt dat het presidium per keer gaat beslissen over de opnames. Laat hu juist het snel verschijnen van die opnames op de site één van de positieve dingen zijn die je over de communicatie van de gemeente met zijn burgers zeggen. En van die positieve opmerkingen kunnen we er echt geen één missen.






Geen opmerkingen:

Een reactie posten