vrijdag 30 september 2011

Bibliotheek en waarschuwing.

Na afloop van de raadvergadering van 27 september werd ik aangesproken over mijn opmerkingen over het beleidsplan van de bibliotheek. Ik was veel te positief over dat beleidsplan. In werkelijkheid betekende goedkeuring en dus uitvoering een verarming.

Mijn reactie op deze opmerking was tweeledig.

Allereerst was ik vooral positief over de –noem het maar- technische kant van de nota. Duidelijk werd aangegeven wat het bestuur van biblioplus komende jaren wil en wat de consequenties zijn. Dat er moest worden bezuinigd was vooraf duidelijk. Ik schreef het al eerder: als bezuinigen geen pijn doet is er daarvoor inefficiĆ«nt gewerkt. Dat zeker op het oog de dienstverlening van de bibliotheken anders en misschien ook minder wordt lag dus voor de hand. Een van de aspecten daarbij is dat het succes van het nieuwe beleid ook afhangt van de wijze waarop de scholen er mee om zullen gaan. Ook van de gebruikers wordt ook meer eigen inzet verwacht. Dit alles kwam in de nota duidelijk naar voren. In de raad van Grave is nauwelijks over de inhoud gesproken en zeker niet gediscussieerd. VPGrave was in de besluitvormende vergadering wat minder positief dan in de voorbereidende, maar had er toch voldoende vertrouwen in. Keerpunt 2010 gingen de veranderingen te ver en stemde dan ook tegen. Maar veel meer dan deze mededeling ging die fractie niet. Van een poging om verandering in het besluit te brengen was geen sprake.

Vervolgens kwamen de aan mij gerichte opmerkingen natuurlijk te laat en op het verkeerde adres. Voor zover mij bekend is er noch door de scholen of anderen bij raadsleden een poging gedaan de raad ervan te overtuigen dat de kwalitatieve prijs voor deze bezuiniging te hoog was. Een verklaring daarvoor was misschien dat er, gezien de snelheid waarmee dit voorstel door de procedure werd gejaagd, nauwelijks tijd voor was.


 

De les die hier uit getrokken kan worden is dat zeker in de komende tijd Graafse verenigingen en organisaties bijzonder alert moeten zijn. In Grave moet je nu eenmaal bij het gemeentebestuur de voet tussen de deur steken om invloed te kunnen hebben.

Er moet worden bezuinigd en niet zo'n klein beetje. De raad heeft deze problematiek net zo lang voor zich uitgeschoven dat het nu aan het college wordt overgelaten met voorstellen te komen. Die voorstellen worden bij de behandeling van de begroting voor 2012 besproken en er wordt over besloten. En dat alles in een paar weken tijd.

Het schema is als volgt:

  • 30 september (vandaag) Aanbieden en ter inzage leggen van de begroting en de grondexploitatie;
  • 10 oktober: technische toelichting;
  • 10 oktober: technische toelichting op de grondexploitatie;
  • 24 oktober: voor 9:00 uur: inleveren algemene beschouwingen (AB);
  • 28 oktober: inleveren samenvatting AB voor Graafsche Courant;
  • 2 november: reactie college op AB;
  • 8 november: behandeling in gemeenteraad; iedere partij krijgt in eerste instantie 15 minuten.


 

Voor de raadsleden betekent dit afgrijselijk veel werk in een heel korte tijd. Inbreng van buiten dus van ons burgers maakt het de raadsleden alleen maar zwaarder. Het werk binnen de fracties moet tussen 10 en 24 oktober gebeuren. Twee weken lijkt veel, maar is kort.


 

De begroting staat nog niet op de website. Ik kan daarom alleen maar aanraden dagelijks de website te bezoeken en als hij er eenmaal is de begroting na te vlooien of er iets instaat dat voor u van belang is en dan in actie te komen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten