dinsdag 6 september 2011

Het zomerreces is voorbij !! Aan de slag !

Het reces is voorbij en de raad van Grave gaat dus weer aan de gang. En dan zullen wij als geïnteresseerde burgers ook maar weer mee gaan doen.

Volgens het systeem van "vernieuwend vergaderen" dat dit jaar is ingevoerd en waar iedereen inmiddels overtuigd is dat het niet werkt zou op 20 september een informatieavond plaatsvinden en op 27 september de voorbereidende en de besluitvormende vergadering.

Als je de weg weet op de site van de gemeente kun je zien dat er na 1 maart al geen dergelijke avond is gepland, laat staan gehouden. In de vakantieperiode verscheen in de lijst plotseling een voorbereidende vergadering op 13 september. De besluitvormende bleef keurig op 27 september. Kennelijk wordt stilzwijgend het "vernieuwend vergaderen" afgeschaft en gaan we weer terug naar het oude systeem. Aangezien het "vernieuwend vergaderen" niet was verwerkt in het reglement van orde kan dat ook zonder veel poespas. Maar dat oude systeem werd juist verlaten omdat het niet beviel. Toch is er een positief verschil: er zitten nu twee weken tussen voorbereidende en besluitvormende vergadering. Daarmee wordt de kans groter dat de informatie voor de raad bij het begin van de vergadering volledig is zonder e-mails op het laatste moment. Over informatie voor het publiek zal ik het maar niet meer hebben.


 

Lijkt positief, maar helaas…. Nu op 6 september 18:00 uur is er nog geen agenda bekend en dus ook nog geen stukken beschikbaar. Bij nadere beschouwing is dat ook logisch. De datum van de voorbereidende vergadering is wel 14 dagen naar voren geschoven, maar men heeft er kennelijk niet aan gedacht dat daarmee ook de voorbereiding van die vergadering eerder moet starten. Zo is de bijbehorende presidiumvergadering gewoon op 6 september, dus vanavond, blijven staan. Met een beetje inspanning zou de agenda morgenochtend om 9:00 uur op de site te vinden kunnen zijn. Ik ben benieuwd.


 

Het gerucht, een belangrijke informatiebron voor Graafse bestuurlijke processen, wil dat men terug wil naar de oude commissiestructuur. Dat heeft zeker voordelen, maar in het monistisch systeem werkte dat heel anders dan in het huidige duale. Ook hier dus eerst goed naar de consequenties kijken alvorens een weliswaar enthousiast, maar impulsief besluit te nemen.


 

Dat besluiten nemen zonder op de consequenties te letten en daar rekening mee te houden is trouwens symptomatisch voor deze gemeente.


 

Hoera ; Hart van Grave is begonnen.

Eindelijk is het zover. De voorbereidende werken voor de nieuwbouw zijn nu enkele weken aan de gang en er wordt flink opgeschoten. Dat dit voor de omwonenden, de ondernemers in de binnenstad en al degenen die graag of noodgedwongen naar het Graafse centrum komen flink wat overlast zou geven was al lang bekend en werd ook wel geaccepteerd. Wie mooi wil worden moet nu eenmaal pijn leiden. Maar liefst niet meer dan nodig. Daarom was al van diverse zijden de gemeente gevraagd tijdig maatregelen te nemen in de vorm van vervangende parkeergelegenheid en omleidingroutes. Bij de behandeling van de parkeernota eind vorig jaar is dit ook nog aan de orde gekomen. De gemeente heeft echter volstaan met het publiceren van de nodige verkeersbesluiten met de gelegenheid daar gedurende zes weken bezwaar tegen te maken. Die zes weken zijn nog niet voorbij! Vervangende parkeergelegenheid en aanwijzingen voor vreemden hoe ze wel hun doel binnen of buiten Grave kunnen bereiken zijn er niet.

Nu is dat een probleem dat zich vanzelf oplost. Binnenkort weet iedereen dat je de auto in de binnenstad van Grave niet kwijt kunt en dat je een dikke kans hebt vast te lopen. Dan is het simpel: vermijd Grave en doe je inkopen elders. En weg is een hele tijd weg.

Nog een paar weken geduld en dan hoeft de vervangende parkeergelegenheid niet meer en is het rustig in de stad zodat de aannemer fijn kan werken.


 

De zelfredzaamheid van de bewoners en ondernemers is ook wel voldoende om alle problemen, ook die bij goed overleg van te voren hadden kunnen worden voorkomen, op te lossen. Met de uitvoerders is goed te praten en aan de horizon gloort het licht van een pracht project.


 

Je zou bijna gaan denken dat de gemeente overbodig is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten