dinsdag 22 november 2011

Nog maar eens het Wisseveld

Er is door wethouder Daandels al enkele malen gezegd dat er in december duidelijkheid komt over het Wisseveld. In afwachting daarvan is het verliesrisico dat in juli van dit jaar was gecalculeerd op rond € 8.000.000 in de onlangs behandelde grondexploitatie niet bijgesteld. Uit losse mededelingen blijkt dat het college aanstuurt op beëindiging van het contract met de Grondbank. Dat betekent echter alleen dat de gemeente zich terugtrekt uit het project. De verdere ontwikkeling wordt geheel aan de grondbank overgelaten. Dat is een weg, die bij mij grote vraagtekens oproept. Al is het alleen maar vanwege de samenhang met andere woningbouwprojecten. Ik ben bang dat de gemeente de regie kwijtraakt in plaats van houdt. Maar het kan van alle kwaaien de minste zijn.

Als er in december duidelijkheid in het openbaar komt zou dat in de raadsvergadering van 13 december moeten. De commissievergaderingen daarvoor zouden op 28 (auditcommissie) en 29 november en op 6 december moeten plaatsvinden. Alleen de auditcommissie staat, weliswaar zonder agenda, op de gemeentelijke kalender. Maar die vergadering is besloten. Van een fatsoenlijke voorbereiding van de vergadering van 13 december komt dus al niets terecht.

Nu blijkt er vanavond een werkbijeenkomst voor de raadsleden te zijn. Ik heb het nog nagevraagd, maar niet-raadsleden zijn niet welkom. Nu kan ik me voorstellen dat de college voordat de openbare behandeling begint bij de raadsleden polst hoe de opvattingen daar zijn en dat zoiets in een besloten bijeenkomst gebeurt. Maar zo'n bijeenkomst mag nooit in de plaats komen van een openbare behandeling. De fracties moeten ook in de gelegenheid worden gesteld hun achterbannen te raadplegen. Dat kan allemaal nog, maar dan moet de behandeling niet voor de vergadering van 13 december worden geagendeerd. Nu is, ergens in de website gevonden, er vanavond ook een presidiumvergadering. Daar moet de agenda worden vastgesteld.

Wat natuurlijk niet best is dat er via de krant bij voorbaat al opmerkingen gemaakt die zonder de context van het hele verhaal alleen maar verwarring kunnen zaaien. Zo is de mededeling van de wethouder dat de gemeente al veel eerder van de Grondbank afscheid had kunnen nemen toch wel schokkend. Nu staat in les 1 van "projectontwikkeling voor gemeentebestuurders" dat de belangrijkste bepaling in een contract met een projectontwikkelaar is hoe je van elkaar afkomt en onder welke voorwaarden. Dat het kon is dus niet zo verwonderlijk, maar wel waarom het niet aan de raad is voorgelegd. Maar dat speelde ook al een aantal malen daarvoor. Halverwege 2002 was het eerste meetpunt. De mededeling van van Geest dat de schade bij een afscheid in 2008 tot zo'n € 5.000.000 zou zijn beperkt laat mij wel schrikken. Volgens de informatie waarover wij inwoners beschikken betekent het dat er in 3 jaar tijd € 3.000.000 is verdwenen zonder dat er zichtbaar iets voor terug is gekregen. Bij 15.000 inwoners zou dat € 200 per inwoner zijn. Toch wel iets om tegenover de inwoners verantwoording af te leggen.

De bij de begroting gedane suggestie om pas over het Wisseveld te beslissen als het rapport van de rekenkamer is verschenen wint door deze mededelingen wel aan kracht. Als over één onderwerp ook een advies van een echte deskundige zinvol zou zijn dan is het wel hierover.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten