maandag 10 juni 2013

2013-58 De raadsvergadering van 11 juni

Op de agenda prijken nogal wat agendapunten waarover de raad van Grave geen eigen mening kan hebben. Het gaat daarbij veelal over rijksbeleid dat door de gemeenten  moet worden uitgevoerd en betaald. Eigenlijk is de gemeenteraad als volksvertegenwoordiging hierbij overbodig. Op die punten, ook al zijn het B-stukken ga ik dan ook niet in. Veel van die onderwerpen zijn ook al ingebracht in gemeenschappelijke regelingen en daarbij is een eigen mening van een afzonderlijke gemeente op z’n vriendelijkst gezegd onhandig.

Over blijven:
5 Ingekomen stukken en mededelingen
Het is nu ruim zes weken geleden dat het bestemmingsplan buitengebied door de raad werd vastgesteld met een positieve bestemming voor de Margriet. Dat betekent dat de tijd voor de provincie om hier verandering in te brengen zou zijn verstreken.  De laatste brief op de lijst ingekomen stukken dateert van 29 mei. Het is dus denkbaar dat het veto van de provincie daarna nog is binnengekomen. Of dat zo is zou nog wel een interessante mededeling van het college kunnen zijn.
12 Gemeenschapelijke regeling werkorganisatie van de gemeenten Cuijk, Grave en Mill en St. Hubert.
Met aannemen van dit voorstel wordt een belangrijke stap gezet in naar de opheffing van de zelfstandige gemeente Grave. Het was bijna een A-stuk geworden. De gemeenteraad is er dan ook al een hele tijd naar toe gegroeid. Wij burgers zijn echter nog steeds buiten spel gelaten. In voetbaltermen is het ook steeds een training geweest waarbij het publiek niet welkom was. Niet mijn idee van transparant bestuur. Het wordt daarom hoog tijd de burgers te informeren over de consequenties van deze stap.
Al eerder heb ik de stelling verkondigd dat het voortbestaan van de afzonderlijke gemeenteraden vooral hinderlijk is. Meer duidelijkheid daarover komt misschien in de volgende raadsvergadering van 25 juni. Dan staat de rol van de raadsgriffies op de agenda.
14 Burgerinitiatief Valkruid plus voorstel van het college: Afwegingskader aanleg parkeerplaatsen/burgerinitiatieven parkeren Quaylaan en Valkruid.
Ik ben benieuwd of de voorzitter de raad strikt bij het onderwerp houdt of dat hij ruimte geeft het te bespreken in het kader van het totale parkeerbeleid. Mijn vraagtekens, die ik bij mijn commentaar op de commissievergadering bij het onderwerp zelf zette zijn er nog steeds. Daar heb ik niets aan toe te voegen.
15 Consultatie betreffende het Deltaprogramma Noord-Brabant.
Alhoewel de raad hier geen besluit over hoeft te nemen is het toch wel een onderwerp waar heus wel wat meer aandacht had mogen worden besteed en in ieder geval alsnog moet worden gegeven. Het gaat erom hoe we in Nederland en ook in Grave toestanden als nu in het Donau- en Elbegebied voorkomen vermijden. Het is wel vooral een taak van waterschappen, provincies en rijk maar wij burgers worden er mee geconfronteerd en zullen er op moeten zijn voorbereid.

Dan zijn er nog enkele punten die niet op de agenda staan maar zeker aan de orde zullen komen.
Allereerst natuurlijk de situatie rond het Hart van Grave. Op zijn minst zal de rol van de gemeente duidelijk moeten worden. Het zal u na mijn vorig commentaar duidelijk zijn dat de gemeente hierin een hoofdrol zal moeten spelen. De gemeente wil zich graag beperken tot regie voeren, maar hier zal de regisseur toch moeten ingrijpen.

Er is al een motie over het parkeerterrein aan de Stadhouderslaan aangekondigd. Zo langzamerhand mag het parkeerbeleid van Grave gerust een flipperkastbeleid worden genoemd. De raad schiet een bal af, die botst tegen een burgerweerstand en vliegt vervolgens een andere richting op en daar is weer zo’n weerstand.

In de binnenstad is u te merken dat iedere vrij stukje verharding groter dan 2 x 6 meter van een blauw kader wordt voorzien. Na een maïsdoolhof in het buitengebied komt de gemeente Grave met een nieuwe toeristische attractie: zoek een parkeerplek in het centrum. Op de meest verborgen plekken is er wel een te vinden. De Rogstraat is er ook niet fraaier op geworden. Deze opmerkingen zullen bij CDA en VVD wel verkeerd vallen, maar ik kan het niet anders kenschetsen: snipperparkeren gebaseerd op flipperkastbeleid.

Misschien komt ook de gemeentelijke informatiepagina nog aan de orde. Op zich vind ik het wel logisch dat de drie samenwerkende gemeenten hetzelfde medium gebruiken voor de informatiepagina. Veel informatie is voor de gemeenten toch al gelijk en zal dat anders  op korte termijn wel worden.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten