woensdag 12 juni 2013

2013-59 Impressie vergadering 11 juni 2013

De eerste vergadering van de gemeenteraad onder de nieuwe voorzitter verliep in welwillende en ontspannen sfeer. Ik kreeg de indruk dat de voorzitter de reglementen wel serieus wil nemen. Die zullen dan nog wel wat worden aangepast om een soepel verloop van de vergadering te houden. In ieder geval kan de voorzitter gerust zijn. Mevrouw Schuts waakt over de verslaglegging.

Even was er nog wat geharrewar bij het spreekrecht. Het parkeerterrein aan de Stadhouderslaan stond niet op de agenda en dus mocht er volgens het reglement niet over worden ingesproken. Maar bij het vaststellen van de agenda hadden 2 fracties een motie ingediend waarbij dat parkeerterrein zou zijn betrokken. Nu is volgens mij en vele anderen het vaststellen van de agenda bedoeld om eventuele spoedeisende zaken zoals calamiteiten alsnog te kunnen bespreken. Het eigen reglement schrijft voor dat de agenda en stukken 7 werkdagen van te voren openbaar moeten zijn. 

Zoals ik al had aangekondigd gaven de meeste agendapuntende raad  geen aanleiding om  te pogen de wereldgeschiedenis aan te passen. Zo hier en daar werden zelfs complimenten gemaakt. De samenwerkingsorganen hadden het prima geregeld. Dat interpreteer ik natuurlijk als dat erkend wordt dat de gemeenteraad van Grave op dit gebied overbodig is.

Het meest opvallend was dat bij het voorstel om een gemeenschappelijke regeling met Cuijk en Mill aan te gaan om tot één ambtelijk apparaat te komen. Enkele fracties gaven zelfs aan dat dit een stap was tot gemeentelijke herindeling. Geen fractie waagde het nog te stellen dat Grave toch een zelfstandige gemeente zou blijven.

Jammer was toch wel dat geen enkel raadslid aandacht besteedde aan de consequenties voor de burger. Blijft het stadhuis open? Wie moet ik hebben als ik een losse stoeptegel zie? Legio praktische zaken. Het toch langjarige proces was voor de burger als een tocht door een donkere tunnel. Hopelijk gloort aan het eind het licht. Niet mijn idee van transparant bestuur.  Die opmerking in de installatierede van de burgemeester heeft wel indruk gemaakt bleek ook deze avond weer.

Dank zij de ingediende moties over het parkeren kreeg de vergadering nog een Graafse inhoud. Er waren 2 moties. Één van de coalitie plus en één van de oppositie min. Alhoewel ieder natuurlijk een eigen tekst had was de strekking van beide moties:  we zijn verkeerd bezig. Daarom sprak de motie van de coalitieplus mij het meest aan. Vrij vertaald kwam die neer  op het heroverwegen van het hele parkeerbeleid. De motie van de oppositie min was wat beperkt tot het stoppen met de Stadhouderslaan en mikken op Visio.  Hiermee werd eigenlijk een voorschot genomen op de heroverweging en dat is bestuurlijk gezien niet juist. In de motie van de coalitieplus kwam ook aan de orde dat de communicatieparagraaf van de parkeernota niet was uitgevoerd. Er is nog een ander niet uitgevoerd aspect: er zou een permanent overlegorgaan op verkeersgebied komen.

Aan het eind van de discussie werd ook nog gevraagd wat de consequenties zouden zijn voor het contract Hart van Grave.  Daarvoor moest toch een deel van het Stadhouderslaanparkeerterrein dienen? Tot mijn stomme verbazing antwoordde de wethouder dat dit geen probleem zou vormen.

Door het aannemen van de motie van de oppositiemin nadat die van de coalitieplus al was aangenomen werd des wel weer een voorschot genomen op die heroverweging (in de motie evaluatie genoemd). Dat werd nog sterker bij de behandeling van de burgerinitiatieven parkeren Estersveld en Stoof. Daarover deed de raad alvast een uitspraak. Nu zou het mij niet verbazen als die uitspraak uiteindelijk ook het resultaat van de heroverweging zal blijken te zijn. 

Nog even werd het spannend toen de burgemeester vroeg naar de dekking van de kosten van het amendement. Een terechte vraag, maar in Grave is het gebruikelijk dat als je geen geld hebt en het toch wilt doen wordt gezegd dat de dekking wordt geregeld in de eerstvolgende kadernota. Zo’n gedrag is mede oorzaak van de huidige financiële crisis.


Bij de vragen werd nog geïnformeerd naar het faillissement van HKM en de uitspraak van de provincie over de Margriet die inmiddels wel binnen is. Daar wordt schriftelijk over geantwoord, maar misschien horen we er op 25 juni iets meer over. Dan is er weer een raadsvergadering.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten