zaterdag 22 juni 2013

2013-62 Prinses Margriet; laatste bedrijf

Zoals aangekondigd heb ik de jaarstukken 2012 en de kadernota 2014 doorgenomen. Ik werd daar niet vrolijk van, maar eerst nog even wat anders.

Aan de agenda voor dinsdag is een punt toegevoegd: besluit beroepsprocedure ark prinses Margriet . Zoals u weet heeft de provincie een reactieve aanwijzing  gegeven op het besluit van de raad de ark te legaliseren. In gewoon Nederlands betekent het dat de provincie dit raadsbesluit niet goedkeurt. De raad heeft dan de keuze tussen zich er bij neer te leggen en in beroep gaan bij de Raad van State. Wil beroep zinvol zijn moeten er wel argumenten zijn. En dat zal niet eenvoudig zijn. De RvS kijkt meer naar de wijze waarop het besluit is genomen dan naar de politieke aspecten.

 Het agendapunt is niet voorzien van stukken. Zelfs de reactie van de provincie is niet bijgevoegd en dat is toch geen vertrouwelijk stuk. Het is nog vreemder,  het is een zogenaamd A-stuk. Dat wil zeggen dat het presidium het niet nodig vindt er nog over te discussiëren. In normale gevallen komt het er op neer dat de raad zonder er nog over te praten en unaniem instemt met het voorstel. En dat kan ik me niet voorstellen. Of iets een A- of B-stuk wordt bepaald in de commissievergadering. Als ook maar één lid van die commissie dat wil wordt het een B-stuk. En dan is het vreemd dat juist nu er niemand over wil praten.

Ik heb er tochl een verklaring voor. Tot nu toe heeft de raad gewoonweg besloten dat de Margriet moet worden gelegaliseerd, maar daar nooit duidelijke argumenten voor aangedragen. Die zullen nu toch echt op tafel moeten komen. Als de raad nu wel inhoudelijke argumenten aanvoert zal de reactie van de RvS wel eens kunnen zijn dat de gemeente daar maar eerder mee had moeten komen. Bij de RvS tellen vooral juridische argumenten. En daarom zou het me niet verbazen als het besluit dinsdag zal luiden dat de raad in beroep gaat en een juridisch bureau inschakelt om het beroep te onderbouwen.

Dat zal afgelopen woensdag in de besloten raadsvergadering, ook werkbijeenkomst genoemd, wel zijn afgesproken. Waarom daar zo geheimzinnig over wordt gedaan snap ik niet. Het is toch een onderwerp waarin een groot deel van de Graafse bevolking is geïnteresseerd De overgrote meerderheid heeft geen bezwaar heeft tegen de Margriet en de ondernemers en zeker die in de binnenstad kunnen er profijt van hebben. De aantrekkelijkheid van Grave voor toeristen wordt er door vergroot. Dat is toch altijd het argument van de raad geweest om de Margriet een legale plek te geven? Je zou dus verwachten dat zeker die ondernemers zich zouden inzetten en dat allang zouden hebben gedaan.

Het is nu de laatste kans om met vereende krachten het idee van Frans en Albertine boven water te houden, maar dat is geen zaak van afwachten.

We mogen gerust aannemen dat het standpunt van de provincie dat de Margriet niet past in het provinciaal beleid formeel juist is.  De gemeenteraad echter vindt dat de rivierpleisterplaats wel past in het gemeentelijk toeristisch-economisch beleid. De gemeente had de provincie ervan moeten overtuigen dat de gemeentelijke argumenten zwaarder wegen dan de provinciale. Dat is tot nu toe in ieder geval niet gelukt. Wat er aan is gedaan kan ik niet overzien. En ook de ondernemers, toch de meest belanghebbende groepering, hebben zich voornamelijk beperkt tot afwachten. Laten zij nu maar hard maken dat de raad er goed aan heeft gedaan te proberen de Margriet te legaliseren. In de Arena lees ik dat het dinsdag D-day is voor het ondernemersfonds. Dat is het ook voor de Margriet.

Misschien heeft een gezamenlijk beroep van gemeentebestuur en ondernemers op de provincie om de reactieve aanwijzing in te trekken en de belangen van Grave te laten prevaleren boven de formele milieuregels meer kans van slagen dan een beroep op de Raad van State. Dat de rivierpleisterplaats een werkelijke bedreiging voor het milieu vormt gelooft toch niemand echt.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten