vrijdag 7 maart 2014

2014-15 Raadsvergadering 25 februari deel 6; bij-vriendelijke motie

Agendapunt 21 betrof de  motie van Fractie Frank Stoffer over het aantal drachtplanten (planten die veel nectar produceren) in de gemeente Grave vergroten.
Het is niet gebruikelijk dat een gemeenteraad zich bemoeit met de keuze van planten en bloemen die in het gemeentelijk groen worden geplaatst.
Het gaat slecht met de bijen en dat heeft uiteindelijk gevolgen voor de mensen, kortom  een slechte zaak. Er zijn plantensoorten waar bijen zich prettig bij voelen en als je die plant komen er vanzelf meer bijen. Doen dus. Wie zou daar iets op tegen hebben? Één mailtje naar de betreffende dienst of desnoods de wethouder (een raadslid benadert geen ambtenaren maar het college) en de zaak is geregeld.

Niet in Grave. Er kwam een initiatiefvoorstel van VPGrave en Frank Stoffer dat op 4 februari in de verlenging van de vergadering van 28 januari aan de orde kwam, nadat op 28 januari een inspreekster al een toelichting was gegeven. De aanpak via een initiatief voorstel werd wat zwaar gevonden. Alle fracties toonden wel veel sympathie en gaven allemaal blijk van hun plantenkennis. Zelfs de wethouder bleek bereid met dit aspect rekening te houden. Het zou ook niets extra hoeven kosten. Toen bleek dat het voorstel zou worden afgewezen werd het ingetrokken en een motie voor de vergadering van18 februari aangekondigd die dus op 25 februari aan de orde kwam.

Alweer veel sympathie bij alle. Maar nu werd er op gewezen dat de wethouder in de vorige raadsvergadering al heel veel medewerking had toegezegd. In de raad bleek opeens veel vertrouwen in deze toezegging. De motie was dus overbodig.
Dat min of meer was afgesproken het gevoelen van de raad vast te leggen in een motie maakte geen indruk ondanks dat de vervangende wethouder dit wel een goede, maar niet noodzakelijke, manier van doen vond.

Vervolgens kwam de vraag aan de orde of de motie nou wel of niet een lichte motie van wantrouwen tegen de wethouder was.


Uiteindelijk werd de motie met 8 stemmen voor en 6 tegen toch aangenomen. De bijtjes kunnen tevreden zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten